Fiscaliteit bij de aankoop van goud en zilver

BTW bij aan- en verkoop

Alle prijzen vermeld op onze website zijn – inclusief van toepassing – inclusief btw.

  • Goud: 0% BTW (zowel munten als baren)
  • Zilver en platina baren: 21% BTW
  • Zilver en platina munten: Margeregeling

 

Goud is altijd vrijgesteld van btw. Zowel de gouden munten als de goudbaren die wij verkopen voldoen aan de vereisten om als beleggingsgoud te worden verkocht, om die reden wordt 0% btw berekend.

Zilver wordt in eerste instantie gezien als een grondstof. Om die reden dient zilver doorgaans belast te worden met 21% btw. Een uitzondering geldt voor zilveren beleggingsmunten, deze munten beschikken namelijk ook over een bepaalde verzamelwaarde en mogen onder de margeregeling worden verkocht. Wij verkopen alle zilveren munten dan ook onder de margeregeling.

De margeregeling houdt in dat er alleen btw is berekend over onze winstmarge. Indien wij een zilveren munt inkopen voor EUR 10,- en vervolgens verkopen voor EUR 11,- dan is er dus sprake van een winstmarge van 1,-. Over deze winstmarge moet vervolgens btw door ons worden afgedragen.

Een voorwaarde voor het toepassen van de margeregeling is dat er geen btw bedrag op de factuur wordt vermeld.

Zilverbaren worden door ons belast met 21% btw. Koopt u als particulier zilver, dan adviseren wij u om zilveren munten aan te kopen. Dit is voordeliger en daarnaast is het verschil tussen aan- en verkoop aanzienlijk kleiner. Meer informatie hierover vindt u op de kieswijzer.

Indien u, als privépersoon, aan ons goud of zilver terugverkoopt speelt de btw geen rol. Wij stellen een inkoopformulier voor u op waarop staat aangegeven wat u aan ons verkoopt tegen welke prijs.

Inkomstenbelasting

Het bezit van fysiek edelmetaal wordt voor de inkomstenbelasting gezien als een belegging. Dit dient door u dan ook opgegeven te worden in box 3 voor de inkomstenbelasting (inkomsten uit beleggen en sparen)

Het voldoen van de aangifte is een verantwoordelijkheid voor u als privépersoon. Wij verstrekken zelf niet actief gegevens aan de belastingdienst, wel kan de belastingdienst bij ons – net als bij ieder ander bedrijf – de administratie opvragen. Wij zijn echter geen bank en staan zodoende niet rechtstreeks in contact met de fiscus.

 

Goudkoers en zilverkoers

 

  01-01-2013 01-01-2014 01-01-2015 01-01-2016 01-01-2017  
Goudprijs    EUR 40.317,67          EUR 28.053,53    EUR 31.615,45      EUR 31.325,-     EUR 35.317
Zilverprijs            EUR 738,88 EUR 455,40 EUR 418,99 EUR 408 EUR 494

 

De bovenstaande koersen zijn uitgedrukt in euro's per kilogram. U kunt rekenen met deze koersen voor de opgave van uw inkomstenbelasting. Download hieronder ons fiscale memo voor meer informatie over de aangifte van uw goud en zilver beleggingen in uw inkomstenbelasting. Deze gegevens zijn bedoeld ter assistentie bij het invullen van uw belastingaangifte. The Silver Mountain aanvaart geen enkele verantwoordelijkheid voor eventuele fouten en/of onvolkomenheden die hierdoor of anderszins optreden bij uw belastingaangifte.

 

 

Fiscaal memo

 

Ter ondersteuning voor de opgave inkomstenbelasting verstrekken wij een fiscaal memo. The Silver Mountain hanteert als uitgangspunt dat alle klanten – zowel natuurlijke personen als rechtspersonen – voor fiscale doeleinden in Nederland zijn gevestigd.
Dit memorandum bevat de volgende paragrafen:

 

 

1. Inleiding
2. Verantwoording
3. Fiscale positie van edelmetaal bezittende particulieren
4. Positie van edelmetaal bezittende rechtspersonen
5. Btw aspecten van handel in edelmetaal

 

 

Klik hier om het Fiscaal Memo 2014 / 2015 te downloaden.

Klik hier om de bijlage van dit memo te downloaden.