• Klantenbeoordeling: 9,7
Hulp nodig? Bel 035 203 1380

Actuele koers: € 871,77

Uw browser heeft geen ondersteuning voor Canvas. Probeer het met een andere browser.
Stel prijsalert in

U ontvangt vrijblijvend bericht zodra het gewenste prijsniveau is bereikt.

Zilverprijs

De actuele koers van de zilverprijs is 5 dagen per week in beweging en is afhankelijk van alle wereldwijde transacties die er rond zilver plaatsvinden. De zilverprijs wordt beïnvloed door verkopers en kopers van zilver op de wereldmarkt. Verkopers ‘laten’ de vraagprijs en kopers ‘bieden’ de biedprijs. Het verschil tussen deze beide prijzen wordt de middenkoers genoemd. Het gemiddelde van alle middenkoersen samen, vormt de uiteindelijke koers.
 
Bovenstaande grafiek kunt u naar eigen wensen zelf instellen. U kunt kiezen voor de prijs per kilo of per troy ounce. Vervolgens kunt u de koers bekijken van zilver, goud en platina. Ook kunt u kiezen voor de optie goud/zilver ratio. Desgewenst kunt u een periode selecteren, variërend van een week tot een paar jaren.
 

Actuele zilverprijs

Het edelmetaal zilver kent vele industriële toepassingen, maar wordt met name toegepast in de elektronische industrie. Zilver is namelijk een uitstekende geleider voor warmte en elektriciteit. Een andere bijzondere eigenschap van zilver is dat het licht weerkaatst. Zilver wordt daarom veelal in spiegels verwerkt. Verder is zilver terug te vinden in consumentengoederen als sieraden, bestek, betaalmunten en smartphones.
 
De zilverprijs wordt, net als de goudprijs, beïnvloed door verschillende factoren. Niet alleen vraag en aanbod zijn daarin belangrijk. Ook de dollarkoers, geopolitieke invloeden, de wereldeconomie en deflatie zijn factoren in het bepalen van de hoogte van de zilverprijs.
 
Wereldwijd vinden de meeste transacties in goud en zilver plaats bij de COMEX in New York en in London bij de London Bullion Market Association (LBMA).
 

Zilverprijs per gram

De zilverprijs per gram kan worden berekend aan de hand van de actuele zilverprijs, bijvoorbeeld door het delen van de zilverprijs per kilo door duizend. Wilt u uw zilver met een gewicht in grammen omrekenen naar troy ounce of andersom? Dan zijn de volgende formules handig om te gebruiken:
 
  • Gewicht in gram: Gewicht troy ounce / 0.032151
  • Gewicht in troy ounce: Gewicht in gram x 0.032151

Zilverprijs per troy ounce

De internationale zilverprijs wordt altijd weergegeven in twee gewichten, namelijk 1 troy ounce en 1 kilo. Een troy ounce wordt internationaal gezien als de officiële eenheid van massa die wordt gebruikt bij het wegen van edelmetalen. De meeste zilveren munten hebben dan ook een gewicht van 1 troy ounce (31,103 gram) of een veelvoud hiervan. De populairste beleggingsmunten worden geslagen in 1 troy ounce.
 

Zilverprijs per kilo

De zilverprijs wordt wereldwijd naast per troy ounce, ook weergegeven per 1 kilo zilver. Waar de meeste zilveren munten zijn geslagen in 1 troy ounce of een veelvoud hiervan, worden zilverbaren meestal geslagen in 500 gram, 1 kilo of 5 kilo. De spotprijs van deze baren is gemakkelijk uit te rekenen door uit te gaan van de zilverprijs van 1 kilo.
 

Historische zilverprijs

De zilverprijs is historisch gezien volatiel geweest, met grote schommelingen in de prijs. De prijs is beïnvloed door een aantal factoren, waaronder de vraag en aanbod van zilver, de economische omstandigheden en politieke gebeurtenissen.
 
De all time high van zilver, oftewel de hoogste koers die zilver ooit noteerde, staat op € 1.057,- per kilo. Dit was in april 2011 vlak na de kredietcrisis. Vandaag de dag schommelt de koers rond de € 700,-.
 
De zilverkoers uit het verleden biedt natuurlijk geen garantie voor de toekomst, maar het geeft wel een beeld van hoe de zilverprijs zich ontwikkelt.
 

Zilverkoers afgelopen 10 jaar

Als we kijken naar de zilverkoers op 1 januari 2013 dan noteerde die toentertijd EUR 738,- per kilo. In de jaren hierna is de zilverprijs flink gedaald, met de grootste daling in 2013 van bijna 40%. Sinds 2020 zit de zilverprijs weer in een lift. In 2020 is de vraag naar zilver gestegen met 38%, terwijl er al drie jaar op rij sprake was van een fysiek zilvertekort. Op 1 januari 2023 noteerde de zilverprijs EUR 721,- per kilo en in het jaar 2023 was de laagst genoteerde zilverprijs +/- EUR 610,- per kilo en de hoogst genoteerde zilverprijs EUR +/- EUR 750,- per kilo.
 
Bekijk in onderstaande grafiek de ontwikkelingen van de zilverprijs in de afgelopen 10 jaar.
Zilverprijs afgelopen 10 jaar
bron: Silverprice.org
 

Zilverkoers afgelopen 20 jaar

Wanneer we kijken naar de zilverprijs in de afgelopen 20 jaar dan zien we dat deze aan het begin van 2004 rond de EUR 150,- per kilo noteerde. De jaren daarop zat de zilverprijs flink in een lift, mede door de kredietcrisis die in de zomer van 2007 ontstond. In de jaren na de kredietcrisis nam de zilverprijs een flinke duik, waarbij deze sinds midden 2020 weer in een lift zit.
 
Het verloop van de zilverprijs in de afgelopen 20 jaar is terug te vinden in onderstaande grafiek.
 
Zilverprijs afgelopen 20 jaar
bron: Silverprice.org
 

Zilverkoers afgelopen 50 jaar

Kijkend naar de zilverkoers van de afgelopen 50 jaar zien we twee opvallende piekmomenten in de zilverprijs. De eerste is in 1980 en de tweede in 2011. De eerste piek kan worden verklaard door een combinatie van factoren, waaronder de stijgende inflatie, de Amerikaanse economische recessie en de politieke onrust in het Midden-Oosten. De tweede piek is net na de wereldwijde economische en financiële crisis. Naast deze piekmomenten was de koers de afgelopen jaar zeer volatiel. Er waren periodes van stijgende prijzen, maar ook van dalende prijzen.
 
In onderstaande grafiek wordt het verloop van de zilverprijs in de afgelopen 50 jaar weergegeven.
Zilverprijs afgelopen 50 jaar
bron: Silverprice.org

Voordelen ten opzichte van goud

Een voordeel van zilver kopen ten opzichte van goud kopen bevindt zich onder andere in de aanschafprijs. De zilverprijs ligt namelijk een stuk lager dan de goudprijs en is daarom toegankelijker voor particulieren die willen beleggen in kleinere proporties. Deze particulieren kiezen voor beleggen in edelmetaal, omdat zij doorgaans vermogen willen veiligstellen. Zilver kan tot wel 72 keer goedkoper zijn dan goud, wat in het verleden meerdere malen is voorgekomen. Zoals eerder omschreven, wordt zilver veel gebruikt in moderne toepassingen. De vraag naar o.a. smartphones en zonnepanelen stijgt wereldwijd, waardoor ook de vraag naar en de prijs van zilver stijgt. Investeren in zilver kan daarom erg aantrekkelijk zijn.

Zilverprijs The Silver Mountain

In de webshop van The Silver Mountain kunt u bij alle afzonderlijke zilverproducten de zilverprijs bekijken. De prijzen worden automatisch aangepast aan de actuele koersen van dat moment. Dit gebeurt voor zowel de zilverprijs als de goudprijs. De koersen veranderen 5 dagen per week, omdat er alleen op doordeweekse dagen verhandelingen plaatsvinden op de beurs. De meeste transacties vinden plaats bij de London Bullion Market Association en de COMEX in New York.
 
Vraagt u zich af welk soort zilver voor u het meest interessant is om te kopen? Onze Kieswijzer helpt u daarbij. Van een groot aantal populaire producten uit de webshop kunt u zien wat de aankoopprijs en verkoopprijs is van deze producten. Daarnaast heeft u ook inzicht in de spread: het verschil tussen de aankoopprijs en de verkoopprijs. Producten met een lage spread worden over het algemeen als interessant gezien, omdat deze het meest courant zijn.
 
In de webshop van The Silver Mountain kunt u zilver kopen in verschillende variaties. Het meest populair zijn zilveren beleggingsmunten of zilverbaren. Wenst u verdere informatie over het kopen van zilver of andere edelmetalen? U kunt ons telefonisch bereiken via 035 20 31 380 of per mail via info@thesilvermountain.nl. We staan u graag te woord. 
 

Zilverprijs The Silver Mountain

Veelgestelde vragen over de zilverprijs

Wat is de zilverprijs op dit moment?

Bovenaan op onze site in de rechterbovenhoek is de actuele zilverprijs per kilo te vinden. Deze zilverprijs wordt - net zoals onze prijzen - elke drie minuten bijgewerkt aan de hand van de meest actuele zilverkoers.

Wat is de prijs van 1 gram zilver?

De prijs van 1 gram zilver wordt beïnvloed door verschillende factoren, onder andere door vraag en aanbod, geopolitieke ontwikkelingen en de wereldeconomie. Om de actuele spotprijs van 1 gram zilver te bepalen, kunt u de zilverkoers van 1 kilo delen door 1000. Hierdoor komt u uit op de spotprijs van 1 gram zilver.

Hoeveel is 1 kilo zilver waard?

De actuele zilverprijs voor één kilogram zilver ziet u eenvoudig linksboven op onze website. Indien u uw zilver wilt verkopen bieden wij een vast percentage van de actuele zilverprijs voor uw zilveren producten. Op Inkoop Edelmetaal – dochteronderneming van The Silver Mountain – vindt u onze actuele biedprijzen voor uw zilveren munten of baren. Deze biedprijzen worden iedere drie minuten automatisch aangepast aan de meest actuele zilverkoers.

Hoe komt de prijs van zilveren munten tot stand?

De prijs van zilveren munten is hoger dan enkel de zilverprijs, omdat er sprake is van een fysiek product. Het kost geld om een munt (of baar) te produceren. Ook zijn er kosten om het product verzekerd te versturen. Daarnaast wordt er gerekend met een kleine winstmarge voor de handelaar (voor zilver schommelend tussen de 3% tot 7%).

Hoeveel krijg ik voor mijn zilveren munten?

Via inkoopedelmetaal.nl ziet u gemakkelijk en snel welke prijs wij bieden voor uw zilveren munten. Deze biedprijs is gekoppeld aan de meest actuele zilverprijs en wordt elke drie minuten bijgewerkt. Voor zilveren beleggingsmunten van 1 troy ounce bieden wij daarnaast een vaste biedprijs van de actuele zilverprijs.


Disclaimer: Dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.