• Klantenbeoordeling: 9,7
Hulp nodig? Bel 035 203 1380

Actuele koers: € 69.621,76

Uw browser heeft geen ondersteuning voor Canvas. Probeer het met een andere browser.
Stel prijsalert in

U ontvangt vrijblijvend bericht zodra het gewenste prijsniveau is bereikt.

Goudprijs

De goudprijs wordt bepaald door de verschillende bied- en laatprijzen van handelaren wereldwijd. De biedprijs is de prijs die door de koper van goud wordt geboden. Daar tegenover staat de laatprijs, de prijs die door de verkoper wordt gevraagd. Het verschil tussen beide prijzen vormt de middenkoers. De middenkoersen van alle wereldwijde verhandelingen samen oefenen grote invloed uit op de goudprijs.
 
De goudkoers is 5 dagen per week in beweging en wordt vastgesteld op de grootste goudmarkten ter wereld in London en New York. De goudkoers is daarnaast 24 uur per dag te volgen op de website van goldprice.org.

In bovenstaande grafiek kunt u de koers van goud zien. Hierbij kunt u een gewenste selectie maken op basis van de prijs per kilo of prijs per troy ounce. Het is ook mogelijk een selectie te maken uit goud, zilver, platina of de goud/zilver ratio en u kunt een gewenste periode selecteren.
 
Goud en zilver wordt vaak aangeduid in troy ounce. Dit is een wereldwijd gebruikte eenheid voor edelmetalen. 1 troy ounce staat gelijk aan 31,103 gram en 1 kilo edelmetaal staat gelijk aan 32,15 troy ounce. Wilt u uw gewicht in gram omrekenen naar troy ounce of andersom? Dan zijn de volgende formules handig om te gebruiken:
 

  • Gewicht in gram: Gewicht troy ounce / 0.032151
  • Gewicht in Troy ounce: Gewicht in gram x 0.032151

De actuele goudkoers op de beurs

De actuele goudkoers wordt bepaald door verschillende factoren. Allereerst oefenen biedprijzen en vraagprijzen in de edelmetaalmarkt grote invloeden uit op de goudkoers. De verkopers en kopers op verschillende edelmetaalbeurzen wereldwijd bepalen de koers die op dat moment van kracht is. Dit heeft te maken met de middenkoers, het verschil tussen de laatprijs en biedprijs. De laatprijs wordt bepaald door de verkoper en de biedprijs door de koper. Omdat de waarde van goud altijd redelijk stabiel is, zijn er geen grote verschillen merkbaar in de goudkoers.
 
Maar hoe wordt de prijs uiteindelijk bepaald? Twee keer per dag wordt er een fixing vastgesteld op de edelmetaalbeurs. Hiermee wordt de prijs bepaald voor verkopen die vooraf zijn afgesproken. Deze vooraf afgesproken transacties worden ook wel ‘futures’ genoemd. De actuele goudkoers is in beweging op 5 vaste dagen per week. De geschatte dagelijkse hoeveelheid goud die verhandeld wordt, bedraagt 139 miljoen troy ounce. Omgerekend naar euro’s komt dat neer op een bedrag van 156 miljard euro.
 
Wereldwijd bekeken vinden de meeste transacties in goud en zilver plaats bij de COMEX in New York en in London bij de London Bullion Market Association (LBMA).
 

Goudprijs vandaag

Bovenaan op onze site in de linkerbovenhoek is de actuele goudprijs per kilo te vinden. Deze goudprijs wordt - net zoals onze prijzen - elke drie minuten bijgewerkt aan de hand van de meest actuele goudkoers.
 

Goudprijs per gram

Omgerekend naar de prijs per gram, kunnen er verschillen zijn in de actuele goudprijs bij een baar van 10 gram en een baar van 250 gram. Dit verschil heeft voornamelijk te maken met extra bijkomende productiekosten. De kosten voor het produceren van een baar van 250 gram zijn bijvoorbeeld vergelijkbaar met de kosten van een baar van 10 gram. Daarnaast wordt er door handelaren ook nog gebruik gemaakt van een winstmarge boven op de actuele goudprijs bij een munt of baar. Voor de winstmarges geldt ook dat het gewicht bepalend is voor de marge. Bij een laag gewicht spelen hogere marges dan bij een hoog gewicht.
 

Goudprijs per troy ounce

Wanneer wij over de gewichten van edelmetalen praten, worden deze vaak uitgedrukt in troy ounces. Een troy ounce is dan ook de officiële eenheid van massa die wordt gebruikt bij het wegen van edelmetalen. Een troy ounce staat gelijk aan 31,1034768 gram.
 

Goudprijs per kilo

Wereldwijd wordt de goudprijs uitgedrukt per troy ounce, maar ook per kilo goud. De kiloprijs van goud wordt gebruikt om de spotprijs van goudbaren te berekenen. Er zijn zowel gouden munten en goudbaren van 1 kilo in omloop. Deze producten zijn voornamelijk populair bij de grotere belegger, wegens de waarde die 1 kilo goud vertegenwoordigd. Bekijk bovenaan op onze site de huidige prijs van 1 kilo goud. Deze prijs wordt elke drie minuten aangepast naar de huidige koers.

Historische goudprijs

De goudprijs is misschien wel de meest besproken en geanalyseerde prijs ter wereld. Goud is al sinds de oudheid een waardevol edelmetaal en de prijs is altijd al afhankelijk van een groot aantal factoren. Het kan zeer interessant zijn om naar de historie van de goudprijs te kijken. Natuurlijk bieden resultaten uit het verleden geen garanties voor de toekomst, maar het geeft wel een beeld van de ontwikkelingen die de goudprijs heeft ondergaan.

Goudkoers afgelopen 10 jaar

De afgelopen 10 jaar heeft de goudprijs een sterke stijging doorgemaakt. Op 1 januari 2013 stond de goudprijs op € 40.317 per kilo. Dit is een stuk lager dan de goudprijs vandaag de dag. De belangrijkste factoren waren de economische onzekerheden, de lage rentetarieven en de stijgende inflatie.
 
Het is niet zeker of de goudprijs in de toekomst nog verder zal stijgen. De markt voor goud is erg volatiel en de prijs kan op korte termijn sterk schommelen. De trend van de afgelopen tien jaar was echter stijgend. In onderstaande grafiek vindt u de goudprijs van de afgelopen 10 jaar.
goudprijs in de afgelopen 10 jaar
bron: Goldprice.org
 

Goudkoers afgelopen 20 jaar

De goudprijs op 31 december 2003 was € 10.504 per kilo goud. Dit is een stuk lager dan de huidige goudprijs.
 
De ontwikkeling van de goudprijs in de afgelopen 20 jaar is te verdelen in vier fases. Van 2003 tot 2008 was de goudprijs vrij stabiel. Dat veranderde tijdens de wereldwijde economische crisis van 2008. Van 2008 tot 2011 verdubbelde de koers van goud. Beleggers kozen voor goud als veilige haven in tijden van financiële onzekerheid. Daarna kwam de goudprijs weer wat tot rust tussen 2011 en 2020, echter bleef de stijging van de prijs voor goud doorzetten. De afgelopen jaren van 2020 tot heden is de goudprijs weer flink gestegen, onder andere door de economische en politieke onzekerheid waar de wereld de afgelopen jaren mee te maken had.
 
Bekijk in onderstaande grafiek de ontwikkelingen van de goudprijs in de afgelopen 20 jaar.
Goudprijs in de afgelopen 20 jaar
bron: Goldprice.org
 

Goudkoers afgelopen 50 jaar

Goud is ook de afgelopen 50 jaar flink in prijs gestegen. Waar de goudprijs 50 jaar geleden schommelde rond de $ 3.500, is deze op moment van schrijven rond de $ 63.000. Dit is een zeer grote stijging in slechts 50 jaar. In onderstaande grafiek vindt u de ontwikkeling van de goudprijs in de afgelopen 50 jaar in dollars.
 
De stijging van de goudprijs door de jaren heen heeft verschillende oorzaken, maar in bijna alle gevallen is een economische en/of politieke ontwikkeling de vermoedelijke achterliggende reden. Zo is er een snelle stijging te zien rond 1980 tijdens de wereldwijde economische recessie van dat jaar en dit herhaalt zich rond 2008 tijdens een nieuwe wereldwijde recessie.
Goudprijs in de afgelopen 50 jaar
bron: Goldprice.org

Goud spotprijs en future prijs

Het handelen in goud kent twee verschillende prijssystemen. Goud kan worden verkocht voor de future prijs en voor de spotprijs. Bij de future prijs wordt er een overeenkomst gesloten en kan er op een toekomstig moment tot een transactie worden overgegaan. De prijs is daarbij vooraf bepaald. Bij overeenkomsten die worden gesloten voor de spotprijs vindt er direct een transactie plaats tussen de koper en verkoper. Als verkoopprijs wordt de actuele goudprijs genomen van dat moment.

Ontwikkeling van de goudprijs

De afgelopen 10 jaar is de goudprijs toegenomen. Dat heeft vooral te maken met de wereldwijd geschatte hoeveelheid aan goud. Uiteindelijk zal al het goud dat wereldwijd in de grond aanwezig is, gewonnen zijn. Geschat wordt dat er momenteel 170.000 tot 180.000 ton aan goud is opgegraven. Het is echter lastig om hier een concrete inschatting van te maken, omdat er geen gegevens beschikbaar zijn van goud dat afkomstig is uit de oudheid. Het goud dat duizenden jaren geleden is gewonnen, wordt nu nog steeds gebruikt. Dit is zeer bijzonder en bewijst de eindeloze levensduur van goud.

The Silver Mountain

Bij The Silver Mountain kunt u bij ieder product zien hoe de verkoopprijs wekelijks, maandelijks of jaarlijks is veranderd. U kunt daarbij zelf een gewenste periode selecteren. De schommelingen in de prijs zijn afhankelijk van verschillende factoren. Niet alleen speelt de wereldwijde vraag naar en aanbod van goud een grote rol. Ook politieke invloeden, de dollarkoers, inflatie en de wereldeconomie spelen mee bij het bepalen van de huidige goudprijs. De goudprijs en zilverprijs van producten in de webshop van The Silver Mountain worden automatisch aangepast aan de actuele koers.

Wilt u zich verder verdiepen in het kopen van goud? The Silver Mountain heeft verschillende hulpmiddelen voor u klaarstaan die daarbij kunnen helpen. De kieswijzer geeft van diverse producten uit de webshop aan wat de aankoop- en verkoopprijzen zijn met daarbij de spread (het verschil tussen de aan- en verkoopprijs). Over het algemeen zijn producten met een lage spread het meest interessant om te kopen, omdat deze producten het meest courant zijn.
 
Ons kenniscentrum staat vol met interessante artikelen en informatie over het kopen van goud en zilver. U vindt er onder andere informatie over beleggen in edelmetaal, de geschiedenis van edelmetaal en investeren in edelmetaal. Heeft u overige vragen? We staan graag voor u klaar! U kunt ons telefonisch bereiken via 035 20 31 380 en per mail via info@thesilvermountain.nl. Spreekt u ons liever persoonlijk? U kunt te allen tijde vrijblijvend een gesprek aanvragen.

Veelgestelde vragen over de goudprijs

Hoe snel stijgt de waarde van goud?

De waarde van goud stijgt niet altijd even snel. De goudprijs is afhankelijk van een aantal factoren, waaronder de vraag en het aanbod, de economische omstandigheden en de geopolitieke situatie. In het algemeen kan worden gesteld dat de goudprijs stijgt wanneer er veel vraag naar goud is, maar er weinig aanbod is. Dit kan het geval zijn wanneer de economie in een recessie verkeert, wanneer er politieke onrust is of wanneer er sprake is van inflatie.

Wat beïnvloedt de goudprijs?

De internationale goudprijs wordt onder andere beïnvloed door vraag en aanbod naar goud, (wereldwijde) economische omstandigheden, geopolitieke situatie en rentarieven. Daarnaast kan de goudprijs ook fluctueren op basis van speculatie van beleggers.

Is goud kopen een goede investering?

Goud wordt vaak gezien als een veilige haven in onzekere economische tijden. Dit komt omdat goud zijn waarde in de loop van de tijd heeft behouden, zelfs in tijden van inflatie en recessie. Goud kan dus een goede investering zijn als u op zoek bent naar een manier om uw vermogen te beschermen tegen economische onzekerheid.

 

Goud is echter geen risicovrije investering. De goudprijs kan fluctueren, waardoor u geld kunt verliezen. Dit is vooral het geval op korte termijn. Lees hier meer over het beleggen in goud.

Wat is een goed moment om goud te kopen?

Het is moeilijk om te zeggen wanneer een goed moment is om goud te kopen. De prijs van goud is afhankelijk van een aantal factoren, waaronder de vraag en het aanbod, de economische omstandigheden en de geopolitieke situatie. Daarnaast speelt uw persoonlijke situatie ook mee. Zo is het goed om te van te voren uw beleggingsdoelstellingen en risicotolerantie te bepalen.

 

Er is dan ook geen eenduidig antwoord te geven op de vraag wanneer een goed moment is om goud te kopen. Dit is een persoonlijke beslissing die afhangt van een diverse factoren.

Disclaimer: Dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.