• Klantenbeoordeling: 9,7
Hulp nodig? Bel 035 203 1380

Platina kopen

Bij The Silver Mountain koopt u platina beleggingsmunten van 1 troy ounce en platina baren (in combinatie met opslag in een douane-entrepot in Zwitserland). Wij leveren nieuw geslagen platina munten en baren van 99,95% puur platina.

0 Producten

Platina kopen

Bij The Silver Mountain bent u aan het juiste adres om platina te kopen. Platina is een edelmetaal dat al eeuwenlang gewaardeerd wordt vanwege zijn zeldzaamheid, duurzaamheid en schoonheid. Het is een van de meest waardevolle edelmetalen ter wereld.
 
Wij leveren diverse platina munten en platina baren. Naast platina kunt u ook goud en zilver online kopen bij The Silver Mountain.

Minder informatie

Fysiek platina kopen

U kunt bij ons platina kopen in de vorm van munten en baren. Doordat platina in beginsel wordt gezien als een grondstof worden platina baren in Nederland belast met 21% btw. Particulieren doen er daardoor beter aan om platina te kopen in de vorm van platina munten. Deze munten mogen namelijk worden verhandeld onder de margeregeling en zijn daardoor veel goedkoper in de aanschaf: u betaalt immers geen btw over de waarde van het platina. Ook is de marktwaarde van platina munten aanzienlijk hoger.
 
De platina munten zijn geslagen in tenminste 99.95% puur platina en er bestaan een aantal gangbare varianten, zoals de platina Maple Leaf, Kangaroo, Philharmoniker en de Queens Beasts serie uit het Verenigd Koninkrijk.

Minder informatie

Platina munten kopen

U kunt bij ons munten van puur platina kopen in de vorm van 1 troy ounce platina en 1/10 troy ounce. Platina munten zijn relatief duur ten opzichte van de koersprijs. Dit komt onder andere omdat platina munten veel minder worden verhandeld dan gouden munten of zilveren munten. Net als voor goud en zilver geldt dat platina munten van 1 troy ounce relatief voordeliger zijn ten opzichte van kleinere munten. 

Minder informatie

Platina baren kopen

Naast munten kunt u bij ons ook platina baren kopen. Wij bieden deze aan in combinatie met opslag bij Edelmetaal Beheer Nederland (EBN) in het douane-entrepot in Zürich, Zwitserland. Het grote voordeel hiervan is dat u op deze manier geen btw betaalt over uw aankoop en dus aanzienlijk goedkoper uit bent dan wanneer u in Nederland een platina baar zou laten uitleveren.

Meer informatie

Fysiek platina opslaan

Als particulier kunt u voordelig platina baren kopen door deze te laten opslaan in een douane-depot in Zwitserland. Doordat het platina daar wordt opgeslagen, kunt u wel fysiek platina kopen, maar hoeft u geen 21% btw te betalen. Het platina wordt immers nooit ingevoerd in Nederland. Binnen dit depot kunt u bovendien eenvoudig uw platina weer verkopen.
 
De platina baren die wij aanbieden voor opslag in Zwitserland zijn afkomstig van Valcambi, een Zwitserse erkende producent. Al deze platina baren zijn geslagen in het gehalte 99.95% en elke baar weegt 1 troy ounce (31,103 gram).

Minder informatie

Zakelijk platina kopen

In tegenstelling tot platina munten worden de baren van platina verkocht met 21% btw. U kunt bij ons zakelijk platina kopen en de omzetbelasting verwerken in de administratie. Bij de verkoop van platina baren kunt u een factuur opstellen inclusief 21% btw.

Minder informatie

Redenen om platina te kopen

Platina is een van de zeldzaamste metalen ter wereld. Platina is zo’n 30 keer zeldzamer dan goud en de totale marktomvang is zeer klein. Ook de jaarlijkse mijnproductie van platina is zeer beperkt en in verhouding ongeveer 6% van de jaarlijkse goudwinning en nog geen 1% van de jaarlijkse zilverwinning.
 
Platina wordt veel gebruikt in de industrie. Van de jaarlijkse productie wordt meer dan 40% gebruikt in de auto-industrie. Hier wordt platina gebruikt bij het bouwen van schone (diesel)katalysatoren: het metaal zorgt ervoor dat schadelijke stoffen in de uitlaat worden opgevangen. Aangezien emissie reducerende elementen steeds belangrijker zijn geworden, is hier ook steeds meer platina voor nodig. De verwachting is daarom dat de vraag vanuit de auto-industrie nog verder zal stijgen.
 
Naast toepassing in de auto-industrie wordt platina ook gebruikt in sieraden. Dit betreft meer dan 30% van de jaarlijkse productie. Zo’n 20 procent van de jaarlijkse productie wordt gebruikt in andere industrieën.
 
Het investeren in platina is aan een opmars bezig en ondertussen al goed voor zo’n 6% van de jaarlijkse mijnproductie.

Minder informatie

Beleggen in platina

Platina kopen is interessant, omdat de platinamarkt een heel kleine markt is. In een kleine markt kunnen tekorten optreden die tot enorme prijsstijgingen kunnen leiden. Daarnaast is het mogelijk dat er steeds meer moderne toepassingen voor platina komen, waardoor de vraag uit de industrie zal toenemen en platina dus schaars wordt.

Meer informatie

 
Doordat de platinamarkt heel klein is en er amper bovengrondse voorraden platina zijn, kan een tekort aan fysiek platina al snel optreden. Ter vergelijking: de goudmarkt is dusdanig groot dat er een bovengrondse voorraad aan goud is die gelijk staat aan wat er in 64 jaar uit de mijnproductie wordt gewonnen. Dit betekent dat ieder jaar de mijnproductie ervoor zorgt dat de wereldwijde hoeveelheid goud groeit met ongeveer 1,5%. Bij zilver is dit al een ander verhaal doordat zilver veel wordt gebruikt in de industrie (ongeveer 50% van de jaarlijkse mijnproductie). De wereldwijde zilvervoorraad is echter ook niet zo groot en het duurt 1 jaar en 3 maanden om de huidige wereldwijde voorraad opnieuw op te bouwen uit de mijnbouw.
 
Bij platina is er echter al snel een nijpend tekort. De wereldwijde voorraad platina komt overeen met wat er uit de mijnbouw wordt gewonnen in 7 maanden. Voor grondstoffen is dit overigens vrij gebruikelijk, maar een waardevol edelmetaal zoals platina kan hierdoor wel snel in prijs stijgen als er opeens minder aanbod komt.

Minder informatie

Tekorten platina

Een tekort aan platina kan voorkomen als de industriële vraag naar platina op peil blijft en het aanbod aan platina afneemt. De vraag naar platina is stabiel, omdat er vaak geen alternatief is voor platina en omdat het gaat om relatief kleine hoeveelheden per product.

Meer informatie


Een afname in het aanbod van platina zal dus al leiden tot een tekort. Het aanbod van platina is vrijwel volledig afhankelijk van de mijnbouw en de platina mijnbouw komt op zijn beurt voor zo’n 70% van de gevallen uit Zuid-Afrika. Als er problemen optreden in dit land, geopolitiek of anderzijds, dan is dit van groot belang voor de platinamarkt. De mijnwerkers die het platina delven in Zuid-Afrika zijn vaak ontevreden en eisen hogere lonen. Dit heeft in het verleden al eerder geleid tot stakingen, waardoor het aanbod platina opdroogde. Veel platinamijnen in Zuid-Afrika zijn daarnaast verliesgevend en zijn enkel operationeel om werkgelegenheid te creëren (het land kampt met grote werkloosheid).
 
Van de overige 30% van de mijnproductie is ruim 10% afkomstig van Rusland, vervolgens 8% uit Zimbabwe en 7% uit Noord-Amerika. Overige landen dragen voor slechts 5% bij. Bron: U.S. Geological Survey.
 
Er wordt de afgelopen jaren structureel minder platina gewonnen uit de mijnbouwproductie dan wat de markt nodig heeft. Hierdoor wordt er ingeteerd op de bovengrondse voorraden. Het duurt ongeveer 10 jaar voordat een nieuwe mijn actief kan worden.
 
Ook als de productie van platina op peil blijft, kan er een tekort ontstaan, namelijk als de vraag naar platina groeit. Dit is niet onwaarschijnlijk, gezien de energietransitie van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energie. Bij het bouwen van elektrische auto’s of auto’s die rijden op waterstof is platina namelijk een onmisbaar metaal. Om waterstof om te zetten in energie zijn brandstofcellen nodig en de katalysatoren in deze brandstofcellen vereisen een grote hoeveelheid platina.

Minder informatie

Veilig online platina kopen

The Silver Mountain is gespecialiseerd in de handel in fysiek edelmetaal en een bekend en vertrouwd adres binnen Nederland en België. Sinds 2008 zijn wij actief als aanbieder van goud, zilver en platina en uitgegroeid tot een van de grootste handelaren in de Benelux met een breed assortiment fysiek edelmetaal. Veel platina munten en platina baren zijn bij ons uit voorraad leverbaar.

Daarnaast beschikken we over een certificaat van Trusted Shops waardoor we een 100% kopersbescherming kunnen bieden. Zo kunt u bij ons ervoor kiezen om uw aankoop tot €20.000,- te verzekeren bij TrustedShops. In het geval dat wij niet uitleveren is uw aankoopbedrag volledig gedekt.

Minder informatie

Anoniem platina kopen

U kunt bij ons anoniem platina kopen, wij noemen dit een balieverkoop. Als u kiest voor een balieverkoop ontvangt u een factuur van ons zonder naam- en adresgegevens. De betaling kunt u vervolgens bij het ophalen voldoen. Anonieme bestellingen zijn mogelijk vanaf €2500,- en kunnen uitsluitend telefonisch worden doorgegeven.
 
Wanneer u ervoor kiest om uw bestelling af te halen, kunt u kiezen uit een contante betaling of per PIN. U kunt bij ons contant platina kopen tot een bedrag van €10.000,-

Minder informatie

Platina verkopen

Bij The Silver Mountain bieden wij een unieke terugkoopgarantie op het platina dat u bij ons koopt. Wij kopen uw platina munten en/of baren op ieder gewenst moment van u terug, ongeacht het aantal en de stand van de koers. Door de schaalvoordelen van The Silver Mountain zijn wij als enige partij in Nederland in staat om een dergelijke biedgarantie af te geven. U vindt onze huidige biedprijzen terug op Inkoop Edelmetaal.
 
Onze klanten waarderen The Silver Mountain met gemiddeld een 4,8 uit 5 op basis van meer dan 3.850 reviews.

Minder informatie

Veelgestelde vragen over het kopen van platina

Wordt platina gezien als grondstof?

Platina wordt - net als zilver - in het beginsel gezien als een grondstof, om die reden worden platina baren in Nederland belast met 21% btw. 

Kies ik voor platina munten of baren?

Omdat platina gezien wordt als grondstof, bent u goedkoper uit met de aanschaf van platina munten als particulier. Platina munten worden namelijk - net als zilveren munten - verhandeld onder de margeregeling. Hierdoor betaalt u geen 21% btw over de waarde van het platina.

 

Als alternatief kunt u ook kiezen voor platina baren in combinatie met opslag. Doordat het platina daar wordt opgeslagen, kunt u wel fysiek platina kopen, maar hoeft u geen 21% btw te betalen. Het platina wordt immers nooit ingevoerd in Nederland. Binnen dit depot kunt u bovendien eenvoudig uw platina weer verkopen.

Betaal ik btw over platina?

Ja, platina wordt in beginsel gezien als grondstof. Als alternatief kunt u kiezen voor platina munten - deze worden verhandeld onder de margeregeling - of voor platina baren in combinatie met opslag.

Waarom zakelijk platina kopen?

Als u bij ons zakelijk platina koopt, dan kunt u door platina te kopen als bedrijf de BTW terugvorderen. 

Komt u ergens niet uit?

Eén van onze experts helpt u graag telefonische verder. U kunt ons bereiken op werkdagen tussen 09:00 en 17:00 uur.