Platina is een zeldzaam, zilverkleurig edelmetaal met unieke eigenschappen. Het is een bijzonder edelmetaal, omdat het 30 keer zeldzamer is dan goud en ook zeer sterk is. Het is harder dan goud en zilver en heeft een smeltpunt van 1768 graden. Dit laatste maakt platina ook zeer duurzaam, waardoor het steeds meer gebruikt wordt voor sieraden, maar vooral in medische apparatuur, die lang mee moet gaan en accuraat moet werken.
Daarnaast is platina zeer veelzijdig. Het wordt niet alleen gebruikt in sieraden en in verschillende industrieën, maar ook als belegging. Er zijn verschillende platina munten in omloop, zoals de bijzondere Tudor-serie. Ook is platina in baren verkrijgbaar.
Net zoals goud, werd ook platina ontdekt in de Westerse wereld, door Spaanse ontdekkingsreizigers in Zuid-Amerika in de zestiende eeuw. Daarvoor werd het edelmetaal gebruikt door lokale beschavingen, onder andere in sieraden en versiersels voor in huis.
Ook voorwerpen die gebruikt werden tijdens religieuze ceremonies, werden vaak van platina gemaakt. Pas later werd ontdekt dat platina essentieel is in allerlei apparatuur, voor het geleiden van elektriciteit.
Platina is vooral bekend als investeringsmiddel en steeds vaker ook als grondstof voor sieraden, maar wist u dat het edelmetaal ook verschillende industriële toepassingen heeft? In de auto-industrie wordt platina gebruikt bij het maken van katalysatoren in auto’s. Dit gebeurt vanwege steeds strengere milieuregels wereldwijd.
Katalysatoren zorgen ervoor dat de schadelijke uitstoot van uitlaatgassen vermindert, door chemische reacties te versnellen. Ze zetten schadelijke stoffen om in minder schadelijke emissies voordat deze de lucht in gaan. Platina wordt ook gebruikt in de waterstoftechnologie, waardoor er duurzamer energie opgewekt kan worden.
Dit edelmetaal wordt gebruikt voor het maken van sieraden vanwege de mooie glans, de sterke eigenschappen en het feit dat het een hypoallergeen metaal is. Daardoor zijn platina sieraden voor iedereen geschikt. De hypoallergene eigenschappen van platina zijn ook redenen dat platina medische en chemische toepassingen kent, zoals pacemakers en laboratoriumapparatuur.
Doordat platina steeds meer toepassingen kent, zoals in de waterstofindustrie en medische industrie, wordt platina steeds schaarser. Daardoor wordt het ook meer waard. In de afgelopen tientallen jaren ontstonden er hierdoor schommelingen in vraag en aanbod, waardoor de prijzen ook fluctueerden.
In 2008, aan het begin van de toen geldende economische crisis, bereikte de platinaprijs een piek van ongeveer $ 2300 per troy ounce, zo onderzocht de World Gold Council. Deze stijging werd aangedreven door een sterke industriële vraag vanuit de auto-industrie en een beperkt aanbod.
Na de financiële crisis kelderde de prijs echter aanzienlijk en stabiliseerde gedurende een lange periode tussen $ 800 en $ 1000 per troy ounce. Vanaf 2020 begon de prijs opnieuw te stijgen, voornamelijk door een hernieuwde vraag naar katalysatoren en uitdagingen in de productie, waardoor deze boven de $ 1200 uitkwam.
Omdat platina tegenwoordig redelijk wat waard is en het feit dat die waarde ook stabiel is, is het edelmetaal ook steeds populairder als investering. Ook nemen steeds meer landen platina op in hun nationale reserves.
Platina wordt vooral gedolven in landen met een sterke mijnbouwindustrie, zoals Zuid-Afrika en Rusland. Het delvingsproces is complex en arbeidsintensief, omdat het edelmetaal uit erts gehakt moet worden en het daar in lage concentraties wordt gevonden.
Platina doorloopt een complex proces van winning, voordat het wordt omgezet in baren, munten of industriële producten. Platina wordt meestal als bijproduct gedolven uit nikkel- en koperertsen.
Het erts wordt geconcentreerd en vervolgens chemisch geraffineerd door het toevoegen van zuren en elektrolyse, om platina van 99,95% te verkrijgen. Vervolgens wordt het geraffineerde platina gegoten in baren of geperst tot munten, zoals de Platinum Eagle of Maple Leaf, die voldoen aan strenge zuiverheidsnormen.
Platina wordt daarnaast verwerkt in katalysatoren, waterstofbrandstofcellen en hoogwaardige sieraden vanwege zijn unieke eigenschappen. Het edelmetaal is corrosiebestendig en gaat erg lang mee.
De complexe verwerking maakt platina een waardevol edelmetaal voor zowel beleggingen als industriële toepassingen. Heeft u vragen over platina of wilt u investeren in dit unieke edelmetaal? Neem contact met ons op om de mogelijkheden te onderzoeken.
Disclaimer: The Silver Mountain geeft geen beleggingsadvies en dit artikel moet dan ook niet als zodanig worden beschouwd. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst.
Directeur en eigenaar
Wees de eerste die kennismaakt met de nieuwste producten en het laatste nieuws omtrent edelmetaal.