Taal

Gouden Dukaten 2023 kopen

De Gouden Dukaten 2023 zijn enkel in voorverkoop beschikbaar van 1 mei t/m 31 mei 2023 en zullen daarna gegarandeerd uitverkocht zijn. In juni zal de oplage worden bepaald aan de hand van het aantal verkochte Gouden Dukaten. In september worden de munten geslagen en uitgeleverd door de Koninklijke Nederlandse Munt. Let op! Wegens de lange levertijd kunnen de Gouden Dukaten niet in combinatie met andere producten worden besteld.

Geschiedenis van de Gouden Dukaten

Sinds 4 augustus 1586 staat de Gouden Dukaat in de Nederlandse Muntwet in de hoedanigheid van handelsmunt. De Gouden Dukaat is oorspronkelijk afkomstig uit de Republiek Venetië en werd later ook in Nederland geslagen. De Gouden Dukaat is altijd een sterke munt geweest; eeuwenlang waren deze munten een belangrijk betaalmiddel in het internationale handelsverkeer. Ze hadden een goede reputatie vanwege hun betrouwbare gewicht en gehalte.

In Scandinavië, Polen en Rusland werden ze graag aangenomen en ook in de handel met Azië werd veelvuldig gebruik gemaakt van de Gouden Dukaat. De Nederlandse Gouden Dukaat groeide daardoor uit tot een van de belangrijkste handelsmunten ter wereld. De Koninklijke Nederlandse Munt slaat elk jaar Dubbele en Enkele Gouden Dukaten in opdracht van het ministerie van Financiën om de herinnering aan het rijke handelsverleden van Nederland levend te houden.

Serie 'De Nederlandse handelsgeschiedenis'

De Gouden Dukaat is al bijna 400 jaar onveranderd, met uitzondering van kleine aanpassingen in de details. Zo zijn er in de loop van de tijd kleine veranderingen aangebracht in de uitrusting van de ridder en ook de versieringen aan de achterzijde zijn in de loop der eeuwen wat aan de ‘mode’ onderhevig geweest.

In 2022 is de Koninklijke Nederlandse munt gestart met een nieuwe serie 'De Nederlandse handelsgeschiedenis' binnen de Gouden Dukaten. Van 2022 t/m 2025 zal er jaarlijks een ander handelgoed op de achterzijde van de munt worden getoond. Dit jaar is dat een bundeltje kaneelstokjes. Kaneel was een van de specerijen waar de VOC zijn zinnen op had gezet, omdat de productie van kaneel in één gebied plaats vond en kaneel erg populair was bij verschillende landen. Na het verjagen van de Portugezen uit Ceylon (nu Sri Lanka), had de VOC jarenlang de kaneelhandel in handen.

Volg ons

The Silver Mountain is actief op de volgende social media kanalen:

Neem contact met ons op

U kunt onze klantenservice bereiken op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur.

Nieuwsbrief

Wees de eerste die kennismaakt met de nieuwste producten en het laatste nieuws omtrent edelmetaal.