• Klantenbeoordeling: 9,7
Hulp nodig? Bel 035 203 1380

Zilveren rijksdaalder

De zilveren rijksdaalder diende vroeger als wettelijk betaalmiddel in het Koninkrijk der Nederlanden. De waarde stond gelijk aan 50 stuivers. Verderop in de geschiedenis veranderde de naam in dukaten. Niet alleen in Nederland werd de munt gebruikt als betaalmiddel, ook in Duitsland, Denemarken en Zweden werd er met deze van oorsprong Hollandse munt betaald. In het assortiment Nederlands Muntgeld van The Silver Mountain vindt u rijksdaalders, gemixt met zilveren guldens en zilveren tientjes. De verpakkingen Nederlands muntgeld zijn verkrijgbaar in hoeveelheden van 2 kg en 5 kg.

Zilveren rijksdaalder waarde

Het zilvergehalte in zilveren rijksdaalders is wisselend en afhankelijk van het jaartal waarin de munt is geslagen. De oudere rijksdaalders bevatten over het algemeen een hoger gehalte zilver. De rijksdaalders tot en met 1898 bevatten een zilverwaarde van maximaal € 11,43 (gebaseerd op de zilverprijs van het moment van schrijven). Echter valt de verzamelwaarde hoger uit. De meest recente zilveren rijksdaalders bevatten een waarde van om en nabij € 5,23 (gebaseerd op de zilverprijs van het moment van schrijven). De waarde is echter afhankelijk van de zilverkoers. Meer informatie daarover vindt u onder de link naar de pagina zilverkoers.

Verschillende zilveren rijksdaalders

Zilveren rijksdaalders zijn in de geschiedenis in verschillende varianten verschenen. Voor diverse vorsten van Nederland werden rijksdaalders geslagen. Het volgende overzicht geeft de verschillende zilveren rijksdaalders weer die in de geschiedenis zijn uitgebracht. Lodewijk Napoleon - De eerste twee uitvoeringen van de rijksdaalder werden geslagen in de vorstenperiode van Napoleon. De munten hadden een waarde van 2 gulden vijftig, een gewicht van 26,348 gram (0.85 Troy Ounce) en een zilvergehalte van 91,2%. Willem I – Onder de heerschappij van Willem 1 zijn de eerste rijksdaalders geslagen in het jaar 1840. Deze munten hadden een diameter 38 mm. Ook het gewicht werd aangepast naar 25 gram. Daarnaast werd er een hoger gehalte zilver gebruikt in de rijksdaalders uit deze periode, namelijk 94,5%. Onder de heerschappij van Willem II en Willem III bleef het gewicht en het zilvergehalte ongewijzigd. De zilveren rijksdaalders uit de vorstenperiodes van Willem I, II en III bevatten het hoogste percentage zilver van alle verschenen rijksdaalders uit de geschiedenis. Wilhelmina – Pas in het jaar 1929 werd het zilvergehalte gewijzigd naar 72% zilver. 
 
Het gewicht aan puur zilver in de rijksdaalders kwam daardoor neer op 18 gram fijn zilver. Het gewicht bleef overigens wel ongewijzigd. Juliana – In de vorstenperiode van Juliana werd de zilveren rijksdaalder in omvang en gewicht verkleind. Het nieuwe rijksdaalder had een gewicht van 15 gram en een diameter van 33 mm. De rijksdaalders onder het bewind van Juliana zijn de laatste rijksdaalders die van zilver zijn gemaakt. Vanaf 1969 werd het zilver vervangen door nikkel.

 

Nederlands muntgeld

Koop uw Nederlands muntgeld bij The Silver Mountain. 
 
Klik hier om naar ons assortiment te gaan. 

Vakkundig advies

Heeft u vragen of behoefte aan advies omtrent het kopen van zilver of goud? We staan u graag te woord. U kunt ons telefonisch bereiken via 035 20 31 380 of per e-mail via info@theilsvermountain.nl. Daarnaast kunt u vrijblijvend een afspraak maken, gelieve vooraf te bellen of te mailen. U bent welkom op Faas Eliaslaan 13 te Baarn.
 
Disclaimer: Dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.