Actuele goudprijs

De goudprijs wordt bepaald door de verschillende bied- en laatprijzen van handelaren wereldwijd. De biedprijs is de prijs die door de koper van goud wordt geboden. Daar tegenover staat de laatprijs, de prijs die door de verkoper wordt gevraagd. Het verschil tussen beide prijzen vormt de middenkoers. De middenkoersen van alle wereldwijde verhandelingen samen oefenen grote invloed uit op de goudprijs.

Goudprijs grafiek

In bovenstaande grafiek kunt u de koers van edelmetaal zien tot aan vijf jaar geleden. Hierbij kunt u een gewenste selectie maken op basis van de prijs per kilo of prijs per troy ounce. Het is ook mogelijk een selectie te maken uit goud, zilver, platina of de goud/zilver ratio. Daarnaast kunt u een gewenste periode selecteren, variërend van een week tot 5 jaar geleden.

Wereldwijde invloeden op de goudprijs

Actuele goudprijsDe goudprijs is 5 dagen per week in beweging. Hierbij wordt er twee keer per dag een fixing vastgesteld op de beurs. Deze fixing wordt gebruikt voor verhandelingen die vooraf zijn afgesproken, ook wel ‘futures’ genoemd. Dagelijks wordt er  wereldwijd voor enorme hoeveelheden aan goud verhandeld. De waarde hiervan wordt geschat op 139 miljoen troy ounces (gemeten in 2013). Het grootste deel van de dagelijkse verkopen van goud vinden plaats in Londen, op de London Bullion Market Association (LBMA) en in New York op de Comex.

Verschillende prijssystemen

Het handelen in goud kent twee verschillende prijssystemen. Goud kan worden verkocht voor de future prijs en voor de spot prijs. Bij de future prijs wordt er een overeenkomst gesloten en kan er op een toekomstig moment tot een transactie worden overgegaan. De prijs is daarbij vooraf bepaald. Bij overeenkomsten die worden gesloten voor de spot prijs vindt er direct een transactie plaats tussen de koper en verkoper. Als verkoopprijs wordt de actuele goudprijs genomen van dat moment. 

Geschiedenis van de goudprijs

De afgelopen 10 jaar is de goudprijs in waarde toegenomen. Dat heeft vooral te maken met de wereldwijd geschatte hoeveelheid aan goud. Uiteindelijk zal al het goud dat wereldwijd in de grond aanwezig is, gewonnen zijn. Geschat wordt dat er momenteel 170.000 tot 180.000 ton aan goud is opgegraven. Echter is het lastig om hier een concrete inschatting van te maken, omdat er geen gegevens beschikbaar zijn van goud dat afkomstig is uit de oudheid. Het goud dat duizenden jaren geleden is gewonnen wordt nu nog steeds gebruikt, wat zeer bijzonder is, en bewijst de eindeloze levensduur van goud.

Goudprijzen bij The Silver Mountain

Bij The Silver Mountain kunt u bij ieder product zien hoe de verkoopprijs wekelijks, maandelijks of jaarlijks is veranderd. U kunt daarbij zelf een gewenste periode selecteren en de schommelingen in de prijs zijn afhankelijk van verschillende factoren. Niet alleen speelt de wereldwijde vraag naar en aanbod van goud een grote rol. Ook politieke invloeden, de dollarkoers, inflatie en de wereldeconomie spelen mee bij het bepalen van de huidige goudprijs. Alle goudprijzen van producten in de webshop van The Silver Mountain worden automatisch aangepast aan de actuele koers.

Wilt u zich verder verdiepen in het kopen van goud of zilver? The Silver Mountain heeft verschillende hulpmiddelen voor u klaarstaan die daarbij kunnen helpen. De kieswijzer geeft van diverse producten uit de webshop aan wat de aankoopprijzen en verkoopprijzen zijn met daarbij de spread (het verschil tussen de aan- en verkoopprijs). Over het algemeen zijn producten met een lage spread het meest interessant om te kopen omdat deze producten het meest courant zijn.

Ons kenniscentrum staat vol met interessante artikelen en informatie over het kopen van goud en zilver. U vindt er onder andere informatie over beleggen in edelmetaal, de geschiedenis van edelmetaal en investeren in edelmetaal. Heeft u overige vragen? We staan graag voor u klaar! U kunt ons telefonisch bereiken via: 035 20 31 380 en per mail via info@thesilvermountain.nl. Spreekt u ons liever persoonlijk? U kunt ten alle tijden vrijblijvend een gesprek aanvragen.

Disclaimer: Dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Goudprijs Kieswijzer