De goudprijs wordt bepaald door de verschillende bied- en laatprijzen van handelaren wereldwijd. De biedprijs is de prijs die door de koper van goud wordt geboden. Daar tegenover staat de laatprijs, de prijs die door de verkoper wordt gevraagd. Het verschil tussen beide prijzen vormt de middenkoers. De middenkoersen van alle wereldwijde verhandelingen samen oefenen grote invloed uit op de goudprijs.
De goudkoers is 5 dagen per week in beweging en wordt vastgesteld op de grootste goudmarkten ter wereld in London en New York. De goudkoers is daarnaast 24 uur per dag te volgen op de website van goldprice.org.
In bovenstaande grafiek kunt u de koers van goud zien. Hierbij kunt u een gewenste selectie maken op basis van de prijs per kilo of prijs per troy ounce. Het is ook mogelijk een selectie te maken uit goud, zilver, platina of de goud/zilver ratio en u kunt een gewenste periode selecteren.
Goud en zilver wordt vaak aangeduid in troy ounce. Dit is een wereldwijd gebruikte eenheid voor edelmetalen. 1 troy ounce staat gelijk aan 31,103 gram en 1 kilo edelmetaal staat gelijk aan 32,15 troy ounce. Wilt u uw gewicht in gram omrekenen naar troy ounce of andersom? Dan zijn de volgende formules handig om te gebruiken:
Gewicht in gram: Gewicht troy ounce / 0.032151
Gewicht in Troy ounce: Gewicht in gram x 0.032151
De actuele goudkoers wordt bepaald door verschillende factoren. Allereerst oefenen biedprijzen en vraagprijzen in de edelmetaalmarkt grote invloeden uit op de goudkoers. De verkopers en kopers op verschillende edelmetaalbeurzen wereldwijd bepalen de koers die op dat moment van kracht is. Dit heeft te maken met de middenkoers, het verschil tussen de laatprijs en biedprijs. De laatprijs wordt bepaald door de verkoper en de biedprijs door de koper. Omdat de waarde van goud altijd redelijk stabiel is, zijn er geen grote verschillen merkbaar in de goudkoers.
Maar hoe wordt de prijs uiteindelijk bepaald? Twee keer per dag wordt er een fixing vastgesteld op de edelmetaalbeurs. Hiermee wordt de prijs bepaald voor verkopen die vooraf zijn afgesproken. Deze vooraf afgesproken transacties worden ook wel ‘futures’ genoemd. De actuele goudkoers is in beweging op 5 vaste dagen per week. De geschatte dagelijkse hoeveelheid goud die verhandeld wordt, bedraagt 139 miljoen troy ounce. Omgerekend naar euro’s komt dat neer op een bedrag van 156 miljard euro.
Wereldwijd bekeken vinden de meeste transacties in goud en zilver plaats bij de COMEX in New York en in London bij de London Bullion Market Association (LBMA).
Omgerekend naar de prijs per gram, kunnen er verschillen zijn in de actuele goudprijs bij een baar van 10 gram en een baar van 250 gram. Dit verschil heeft voornamelijk te maken met extra bijkomende productiekosten. De kosten voor het produceren van een baar van 250 gram zijn bijvoorbeeld vergelijkbaar met de kosten van een baar van 10 gram. Daarnaast wordt er door handelaren ook nog gebruik gemaakt van een winstmarge boven op de actuele goudprijs bij een munt of baar. Voor de winstmarges geldt ook dat het gewicht bepalend is voor de marge. Bij een laag gewicht spelen hogere marges dan bij een hoog gewicht.
Het handelen in goud kent twee verschillende prijssystemen. Goud kan worden verkocht voor de future prijs en voor de spotprijs. Bij de future prijs wordt er een overeenkomst gesloten en kan er op een toekomstig moment tot een transactie worden overgegaan. De prijs is daarbij vooraf bepaald. Bij overeenkomsten die worden gesloten voor de spotprijs vindt er direct een transactie plaats tussen de koper en verkoper. Als verkoopprijs wordt de actuele goudprijs genomen van dat moment.
De afgelopen 10 jaar is de goudprijs toegenomen. Dat heeft vooral te maken met de wereldwijd geschatte hoeveelheid aan goud. Uiteindelijk zal al het goud dat wereldwijd in de grond aanwezig is, gewonnen zijn. Geschat wordt dat er momenteel 170.000 tot 180.000 ton aan goud is opgegraven. Het is echter lastig om hier een concrete inschatting van te maken, omdat er geen gegevens beschikbaar zijn van goud dat afkomstig is uit de oudheid. Het goud dat duizenden jaren geleden is gewonnen, wordt nu nog steeds gebruikt. Dit is zeer bijzonder en bewijst de eindeloze levensduur van goud.
Bij The Silver Mountain kunt u bij ieder product zien hoe de verkoopprijs wekelijks, maandelijks of jaarlijks is veranderd. U kunt daarbij zelf een gewenste periode selecteren. De schommelingen in de prijs zijn afhankelijk van verschillende factoren. Niet alleen speelt de wereldwijde vraag naar en aanbod van goud een grote rol. Ook politieke invloeden, de dollarkoers, inflatie en de wereldeconomie spelen mee bij het bepalen van de huidige goudprijs. Alle goudprijzen van producten in de webshop van The Silver Mountain worden automatisch aangepast aan de actuele koers.
Wilt u zich verder verdiepen in het kopen van goud? The Silver Mountain heeft verschillende hulpmiddelen voor u klaarstaan die daarbij kunnen helpen. De kieswijzer geeft van diverse producten uit de webshop aan wat de aankoop- en verkoopprijzen zijn met daarbij de spread (het verschil tussen de aan- en verkoopprijs). Over het algemeen zijn producten met een lage spread het meest interessant om te kopen, omdat deze producten het meest courant zijn.
Ons kenniscentrum staat vol met interessante artikelen en informatie over het kopen van goud en zilver. U vindt er onder andere informatie over beleggen in edelmetaal, de geschiedenis van edelmetaal en investeren in edelmetaal. Heeft u overige vragen? We staan graag voor u klaar! U kunt ons telefonisch bereiken via 035 20 31 380 en per mail via info@thesilvermountain.nl. Spreekt u ons liever persoonlijk? U kunt te allen tijde vrijblijvend een gesprek aanvragen.
Disclaimer: Dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.