Altijd 100% verzekerd transport

X

Zilveren gulden

De geschiedenis van de Gulden gaat terug tot aan de 13e eeuw. Tot aan de afschaffing van de Gulden in 2002 is deze munt een wettig betaalmiddel geweest. Vanaf de 16e eeuw werd de Gulden van zilver gemaakt. In de vorstenperiode van koning Willem I waren de zilveren Guldens voorzien van een portret van de vorst. Tot aan 1967 werd de zilveren gulden geslagen in zilver, daarna werd er overgestapt op nikkel. Ook bij het slaan van de zilveren rijksdaalder werd er na 1967 overgestapt op nikkel. Meer daarover leest u op de pagina van de zilveren Rijksdaalder’. U vindt de zilveren Gulden bij The Silver Mountain in onze verpakkingen met Nederlands muntgeld. Het Nederlands muntgeld bevat zilveren Guldens, zilveren Rijksdaalders en zilveren Tientjes.

Waarde zilveren Gulden

De zilveren Gulden heeft door de jaren heen meerdere edities gekend. De verschillende vorsten die in de geschiedenis over Nederland hebben geregeerd, hebben ook verschillende munten uitgebracht. Het Nederlandse wapen werd op alle zilveren Guldens uit de geschiedenis gebruikt, te samen met een portret van de heersende vorst. Verschillen in de zilveren Gulden zijn daarom voornamelijk zichtbaar in de portretten. Daarnaast kunnen ook de omvang en het gewicht van de munten verschillen. De waarde van de zilveren Guldens uit de geschiedenis kan erg verschillen. Naast bovengenoemde factoren, speelt de oplage van de munten en het zilvergehalte een grote rol. Zilveren Guldens waarvan een beperkte oplage is geslagen, hebben vanzelfsprekend een hogere waarde.

Zilveren Gulden koningin Juliana

De zilveren Guldens uit de tijd van koningin Juliana zijn gemaakt tussen 1954 en 1967. Er zijn ruim 180 miljoen exemplaren geslagen. Op de zilveren Gulden staat het portret van de koningin afgebeeld, met aan de achterkant het Nederlandse wapen. De munt heeft een diameter van 25 mm en weegt 6,5 gram. Het gehalte zilver bedraagt 72%, wat neerkomt op 4,68 gram puur zilver.

Zilveren Gulden koningin Wilhelmina

Voor de heerschappij van koningin Juliana stond koningin Wilhelmina op de zilveren Gulden afgebeeld. In de periode 1922 - 1945 zijn er ruim 150 miljoen zilveren Guldens met haar portret geslagen. Vanaf 1922 werd besloten om het zilverpercentage te reduceren naar 72%. De zilveren Guldens met het portret van koningin Wilhelmina zijn voorzien van een naar links kijkend portret. Daarnaast is de zilveren Gulden uit deze periode vergroot naar een diameter van 28 mm. Het totale gewicht komt daardoor uit op 10 gram, waarvan 7,2 gram puur zilver. Gedurende de oorlog werd de productie van zilveren Guldens uitbesteed aan Amerika. Munten uit de periode 1944 - 1945 zijn daarom erg zeldzaam en vertegenwoordigen een hogere waarde.

Zilveren herdenkingsmunten

In de vorstenperiode van koningin Beatrix zijn er vanaf het jaar 1994 zilveren herdenkingsmunten geslagen met de naam zilveren herdenkingstientjes. Deze munten werden in een kleiner formaat geslagen dan de voorgaande zilveren tientjes. De munten hebben een diameter van 33 mm en een gewicht van 15 gram.

U vindt de zilveren Guldens in de verpakkingen Nederlands muntgeld van The Silver Mountain. U kunt bij ons terecht voor 5 kilogram en 2 kilogram Nederlands muntgeld. Raadpleeg onze webshop voor meer informatie. Heeft u overige vragen of wilt u zich laten informeren over de mogelijkheden van het kopen van zilver of goud? U kunt ons telefonisch bereiken via 035 20 31 380 of per e-mail via info@theilsvermountain.nl. Wij staan u graag te woord.

Disclaimer: Dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Volg ons

The Silver Mountain is actief op de volgende social media kanalen:

Neem contact met ons op

U kunt onze klantenservice bereiken op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur.

Nieuwsbrief

Wees de eerste die kennismaakt met de nieuwste producten en het laatste nieuws omtrent edelmetaal.