• Klantenbeoordeling: 9,7
Hulp nodig? Bel 035 203 1380

Nieuws

Deze maand goud kopen?

Auteur: Rolf van Zanten Datum: 9 juli 2021 Update: 9 juli 2021 Leestijd: 2 min

Met politieke onzekerheden en economische uitdagingen is het vaak de vraag, moet u deze maand goud kopen? In dit artikel kijken we naar mogelijke indicaties die invloed hebben op dit besluit.

Geen advies

Wij willen vooropstellen dat wij geen beleggingsadvies geven of een antwoord op de vraag, moet u deze maand goud kopen? Wij geven slechts informatie over de marktsituatie waarmee u zelf dit besluit beter geinformeerd kunt nemen. Zie ook de disclaimer onderaan deze pagina.

Lange termijn goudprijs

Veel mensen zijn geneigd te kijken naar de goudprijs op de korte termijn. Als de prijs daalt willen ze zo gunstig mogelijk inkopen en als de prijs stijgt zo duur mogelijk verkopen. Dit is natuurlijk financieel interessant maar arbeidsintensief en door premie's op het inkopen en verkopen van goud is dit ook niet altijd rendabel.

Als je kijkt naar de lange termijn goudprijs zie je dat de prijs van goud stabiel is gestegen in de afgelopen 25 jaar. Vanuit de lange termijn goudprijs is is het dus niet vreemd om deze maand goud te kopen in plaats van te verkopen, ook als de koers op de korte termijn mischien wat meer fluctueert.

Politieke invloeden

Politiek beleid kan invloed hebben op de goudprijs. Een goed voorbeeld hiervan is het grillige beleid van de Amerikaanse politiek in de eerste helft van 2025. Dit beleid heeft gezorgd voor de nodige onrust op de beurzen en transportmarkten wat ook weer invloed heeft op de goudprijs.

Het kan interessant zijn om aankomende verkiezingen of veranderd politiek beleid mee te nemen in uw strategie om goud te kopen of te verkopen. Toch is het lastige hiervan dat politiek beleid onvoorspelbaar is en dat ook de invloed van dit beleid onvoorspelbaar is. Ook hierbij is het nuttig om terug te verwijzen naar de lange termijn koers van goud die al 25 jaar stabiel stijgt en slechts beperkt wordt beinvloed door politiek beleid wat vaak ook na een verkiezingsronde weer kan veranderen.

Economische invloeden

Economische effecten hebben natuurlijk invloed op de prijs van edelmetalen. Zeker bij Zilver dat meer dan Goud ene industriele grondstof is. Afhankelijk van hoe goed het gaat met de economie is er meer of minder vraag in goud. Meestal wordt goud toch wel gezien als een veilige haven dus er is doorgaans meer vraag naar goud als er meer politiek en economische onzekerheden zijn.

Het is dus zeker nuttig om te kijken naar het economische nieuws als je besluit deze maand goud te kopen, toch geldt ook hier weer dat de vraag naar goud al een aantal jaren vrij hoog is hoewel de economie sinds de coronacrisis toch weer groeit. Het is dus niet zo dat een groeiende economie direct een lagere goudprijs betekend.

Klimaatverandering en duurzaamheid

Een verklaring hiervoor kan mogelijk worden gezocht in klimaatverandering. Er is wetenschappelijk concensus dat het klimaat veranderd en de invloeden hiervan zijn steeds meer zichtbaar op de economie maar ook op politiek beleid.

De invloed van klimaatverandering op edelmetalen is wisselend. Enerzijds is er bijvoorbeeld de groeiende vraag naar edelmetalen voor duurzame industrieeen zoals zonnepanelen en windmolens en zorgt de onzekerheid van klimaatverandering misschien voor een stijgende prijs. Anderzijds kan klimaatverandering nadelige economische effecten hebben en leidt klimaatverandering tot meer meningsverschillen in de politiek. Klimaatverandering helpt wel mee de industrie te verduurzamen door bijvorobeeld milieuvriendelijke goudwinning en recycling van edelmetalen, maar omdat dit nog relatief kleinschalig gebeurd is dit niet iets wat de goudprijs veel beinvloed.

Crypto en technologie

Daarnaast is er nog een factor van technologie. In toenemende mate wordt gebruikt gemaakt van technologie voor betalingen, bijvoorbeeld met cryptomunten zoals bitcoin maar ook steeds meer pinbetalingen in winkels. Tegelijkertijd komen er meer restricties op contant geld wat het lastiger maakt om anoniem edelmetalen te kopen.

Daarnaast heeft technologie invloed op de markt. Zo was er recent een artikel over hoe met behulp van A.I. een nieuwe kopermijn werd gevonden in Afrika. Ook kan technologie zoals A.I. en robotisering invloed hebben op hoe de economie is ingericht. Dit soort zaken kunnen weer invloed hebben op de goudprijs, vooral in hoeverre goud op een praktische manier bruikbaar blijft als veilige haven voor spaargeld.

Onzekere verwachtingen

De belangrijkste conclusie is dan ook vooral dat er veel onzekerheid is in de markt. Met name klimaatverandering en technologische ontwikkelingen duwen in een vlot tempo hun stempel op de economische ontwikkelinge en politiek beleid. Het is hierdoor vooral onzeker hoe economie en politiek zich zullen ontwikkelen.

Moet u deze maand goud kopen is dan ook een vraag die zich lastig laat beantwoorden, zeker gezien wij u geen beleggingsavies willen geven. Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst maar de goudprijsgrafiek van de afgelopen 25 jaar werpt wel de vraag op of kopen niet slimmer is dan verkopen.

Disclaimer: The Silver Mountain geeft geen beleggingsadvies en dit artikel moet dan ook niet als zodanig worden beschouwd. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst.