• Klantenbeoordeling: 9,7
Hulp nodig? Bel 035 203 1380

  • Nederlands gouden tientje
  • Gouden tientje
  • Pre-owned

Nederlands gouden tientje

454,00 Per stuk 75,07 Per gram

De prijs per gram wordt berekend door de prijs per stuk te delen door het nettogewicht van de munt.

Minder Meer
Levertijd: 3 weken

Het gouden tientje is één van de bekendste gouden munten uit Nederland en heeft een zeer rijke gesch... Het gouden tientje is één van de bekendste gouden munten uit Nederland en heeft een zeer rijke geschiedenis. Deze munt weegt 6,72 gram en is geslagen in 90% puur goud. Deze gouden tientjes zijn afkomstig uit diverse jaargangen.
Lees meer

Vanaf
Prijs per stuk
5
453,00
10
452,00
25
451,00
50
450,00

Vergelijkbare producten

  • Pre-owned
Gouden Tientje Circulated conditie voorkant
447,00 Niet op voorraad

Specificaties

Verkoopprijs
€ 454,00
Prijs per gram
€ 75,07
Nettogewicht
6,048 gram
Gehalte
90%
Brutogewicht
6,72 gram
Jaar van uitgave
Divers
Munthuis
Koninklijke Ned. Munt

Informatie

Gouden tientje uit Nederland

In het verleden waren de gouden tientjes in omloop als wettig betaalmiddel met een nominale waarde van 10 gulden. Vandaag de dag worden ze voornamelijk verhandeld voor de goudwaarde. Elk gouden tientje heeft een brutogewicht van 6,72 gram, heeft een goudgehalte van 90% en bevat totaal 6,048 gram aan puur goud. Het gouden tientje is een handzame munt met een relatief lage waarde, waardoor het eenvoudig is om goud te verhandelen in kleine coupures.
 
Naar schatting zijn er meer dan 40 miljoen gouden tientjes in omloop gebracht. Mede door de hoge goudprijs zal een deel hiervan omgesmolten zijn, een groot deel wordt nog steeds verhandeld voor de goudwaarde. In de markt zijn ook enkele vervalsingen of naslagen in omloop. De munten werden veelal nageslagen ter ere van het gouden tientje en niet zozeer met de bedoeling om een valse munt te verhandelen. Een naslag is meestal geslagen in 14 karaat of 18 karaat goud en vertegenwoordigd daarmee qua goudgewicht nog wel een waarde die overeenkomt met ongeveer de helft van een echte munt. 
 
Wij garanderen de echtheid van alle gouden tientjes die we verkopen en alle munten worden gecontroleerd op het gewicht en op het gehalte, zo kunt u veilig goud kopen. Er wordt geen onderscheid in de jaargangen gemaakt en alle gouden tientjes worden verhandeld tegen dezelfde prijs. Het is ook niet mogelijk om een voorkeur voor een specifiek jaartal door te geven aangezien we hier in ons magazijn geen rekening mee kunnen houden.

Ontwerp Gouden tientje

Nederlands gouden tientje


Voorzijde

Op de voorzijde staat het wapen van het Koninkrijk der Nederlanden centraal en de nominale waarde 10 G is links en rechts van het wapen afgebeeld. Centraal onderaan de munt staat het jaartal en tevens is de tekst afgebeeld KONINGRIJK DER NEDERLANDEN. 

Nederlands gouden tientje


Achterzijde

De achterzijde draagt het portret van de destijds regerende monarch, met de inscriptie "GOD ZIJ MET ONS" en titulatuur van de koninklijke hoogheid. Afhankelijk van de (regeer)periode heeft elk gouden tientje een uniek karakter door de variërende beeltenis van de vorst.

Geschiedenis van het gouden tientje

Het Nederlands gouden tientje kent een geschiedenis die teruggaat tot 1806 ten tijde van Lodewijk Napoleon. Dit zijn zeer zeldzame munten met een gewicht en gehalte dat net wat hoger ligt dan de andere gouden tientjes. Vervolgens zijn gouden tientjes uitgegeven met de beeltenis van Willem I, Willem II, Willem III en koningin Wilhelmina. Bij de versies met Wilhelmina zijn daarbij een aantal verschillende afbeeldingen gebruikt. 
 
In de regeerperiode van koningin Juliana en koning Beatrix zijn er geen andere gouden tien gulden munten uitgegeven en ook geen andere gouden munten met een nominale waarde. In 2002 is de euro geïntroduceerd en vanaf dat moment zijn er wel nieuwe gouden tien euro munten op de markt gekomen, veelal in beperkte oplage en met een certificaat van echtheid. 


Uitgelicht

  • Eén van de bekendste Nederlandse gouden munten
  • Gouden munt met een rijke geschiedenis
  • Geslagen in een gewicht van 6,72 gram met 90% goud (6,048 gram)


Prijsgrafiek

Uw browser heeft geen ondersteuning voor Canvas. Probeer het met een andere browser.
Stel prijsalert in

U ontvangt vrijblijvend bericht zodra het gewenste prijsniveau is bereikt.