• Klantenbeoordeling: 9,7
Hulp nodig? Bel 035 203 1380

South African Mint

De South African Mint is verantwoordelijk voor het slaan van alle munten van de Zuid-Afrikaanse rand namens de eigenaar: de South African Reserve Bank. Gelegen in Centurion, in de buurt van de hoofdstad van Zuid-Afrika Pretoria, produceert dit munthuis munten voor zowel binnenlandse als internationale markten.
 

Geschiedenis South African Mint

Na de ontdekking van goud in de Zuid-Afrikaanse Republiek - die de Witwatersrand Gold Rush in 1886 veroorzaakte - besloot de president van het land, Paul Kruger, een nationale munt te vestigen. Deze werd opgericht in 1890 en opende op 6 juli 1892 in Pretoria. Na het einde van de Tweede Boerenoorlog in 1902 werd het land ingelijfd bij het Britse rijk en werd het de Transvaalkolonie. Dit leidde tot de sluiting van de munt nadat het pond sterling het wettige betaalmiddel van de nieuwe kolonie was geworden. Onder de Mint Act van 1919 richtten de Britten op 1 januari 1923 een afdeling van de Royal Mint op, die tijdens zijn leven 83.114.575 pond aan soevereiniteit produceerde. Toen Zuid-Afrika de banden met Groot-Brittannië begon te verbreken, sloot de munt op 30 juni 1941 en werd later heropend als de South African Mint.

Gouden munten South African Mint

De Krugerrand is één van de meest populaire beleggingsmunten wereldwijd. Deze gouden munten worden in Zuid-Afrika uitgegeven sinds 1967. Hiermee is de Krugerrand munt de oudste gouden beleggingsmunt ter wereld. Op de voorkant staat een portret van Paul Kruger en op de achterzijde staat een springbok afgebeeld. Tot ons assortiment behoren meerdere gouden Krugerranden, omdat deze munt heel waardevast en geliefd is onder verzamelaars en beleggers is hij makkelijk verhandelbaar.
 

Zilveren munten South African Mint

De zilveren Krugerrand wordt uitgegeven in 99,99% puur zilver. Hiermee is het gewicht en gehalte van deze Krugerrand gelijk aan andere gangbare zilveren beleggingsmunten. Door de grote oplage waarin de South African Mint deze nieuwe zilveren munten heeft uitgegeven, is de premie ook vergelijkbaar aan de andere gangbare beleggingsmunten, waardoor dit een interessante optie is geworden voor de investeerder in fysiek zilver.