• Klantenbeoordeling: 9,7
Hulp nodig? Bel 035 203 1380

Royal Canadian Mint

The Royal Canadian Mint produceert alle munten voor het betaalverkeer in Canada. Maar daar houdt het niet op: er worden zilveren, gouden en platina munten gemaakt voor beleggers en verzamelaars – en ook levert Royal Canadian Mint munten aan andere landen.
 
Ze zijn onder andere bekend van de Maple Leaf munten. Daarnaast levert de Royal Canadian Mint verzamelmunten, vaak geslagen in zilver, waarbij de wildlife series erg populair zijn.

Geschiedenis van de Royal Canadian Mint

The Royal Canadian Mint is 100% in handen van de overheid. De instelling maakt al sinds lange tijd alle munten in Canada, en houdt zich daarnaast bezig met andere munten. Royal Canadian Mint werd in 1908 opgericht, en bevindt zich in de stad Ontario. Vanuit dat hoofdkantoor worden de munten ontworpen en gemaakt. In 1908 sloeg men hier de eerste munt en vanaf 1912 beschikte het munthuis over een eigen raffinaderij om ook goud en zilver om te smelten. In 1912 kreeg het munthuis van het Ministerie van Financiën uit Canada de opdracht om 8.000 stuks $5 gouden munten te slaan en 8.000 stuks $10 gouden muntstukken. Daarmee zijn op dat moment de eerste échte gouden Canadese munten geslagen die daadwerkelijk in Canada zijn geproduceerd. In 1979 begon de Royal Canadian Mint met de productie van gouden beleggingsmunten, de Maple Leaf munten van 1 troy ounce met een nominale waarde van $50 (Canadese Dollars). Deze munten zijn vanaf de introductie geslagen in 99,9% puur goud maar daar zou het niet bij blijven, vanaf 1982 sloeg het munthuis als eerste ter wereld gouden munten in het gehalte van 99,99% puur goud. In 1988 volgde de 99.99% zilveren variant, de zilveren Maple Leaf en daarbij werd ook de platina variant op de markt gebracht. De eerste palladium Maple Leaf werd geslagen in 2005.

Zilveren en gouden munten

In onze webshop kunt u de zilveren munten en gouden munten van Royal Canadian Mint terugvinden. Naast de gangbare Maple Leaf munten bieden wij ook met regelmaat speciale munten uit Canada aan van de Wildlife Series en andere objecten in een gelimiteerde oplage. De Maple Leaf munten zijn in diverse formaten te koop, in het geval van zilver variërend van 1 troy ounce tot 10 troy ounce terwijl de gouden Maple Leaf munten te koop zijn in 1/10 ounce, 1/4 ounce, 1/2 ounce en 1 troy ounce. Het meest gebruikelijk is in beide gevallen het formaat van 1 troy ounce en dit is prijstechnisch ook het meest interessant.

Maple Leaf munten met veiligheidskeurmerk

De nieuwe Maple Leaf munten zijn voorzien van een uniek keurmerk, dat de Royal Canadian Mint plaatst middels een speciale lasertechnologie. Op de voorzijde van de munten is namelijk een klein icoon toegevoegd in de vorm van een Maple Leaf blad (esdoornblad) met daarin het jaartal vermeld waarin de munt is geslagen. Dit keurmerk dient ter garantie dat het een echte Maple Leaf munt betreft die is uitgegeven door de Royal Canadian Mint. Andere partijen die dit soort munten eventueel zouden proberen na te maken beschikken niet over dezelfde soort lasertechnologie en zijn zodoende niet in staat hetzelfde keurmerk na te maken.