• Klantenbeoordeling: 9,7
Hulp nodig? Bel 035 203 1380

Algemene kennis keuzehulp Info

Kenmerken van platina, palladium, goud en zilver

Auteur: Rolf van Zanten Datum: 5 december 2024 Update: 5 december 2024 Leestijd: 5 min
Kenmerken van platina, palladium, goud en zilver

De bekendste edelmetaal soorten zijn goud, zilver, palladium en platina. Deze edelmetalen worden onder andere gebruikt in verschillende technieken. Platina en palladium zijn ongeveer 30 keer zeldzamer dan goud, maar goud is 19 keer zeldzamer dan zilver. Omdat goud moeilijker te winnen is, is het ook veel waardevoller.

Goud is een edelmetaal dat al eeuwenlang populair is vanwege zijn schoonheid en waarde. Het is zacht en buigzaam, en wordt vaak in juwelen verwerkt vanwege zijn glans en duurzaamheid.

Zilver wordt gewaardeerd vanwege zijn schoonheid en waarde. De prijs van zilver is volatiel, mede door de vraag vanuit de industrie en de beleggingsmarkt.

Toepassingen in industrie en sieraden

Palladium en platina worden vaak in juwelen gebruikt vanwege hun duurzaamheid en glans. Ook worden deze metalen veelvuldig toegepast in de auto-industrie, voor de productie van katalysatoren. Goud wordt ook veelvuldig gebruikt in de industrie, met name in de elektronica en in de ruimtevaart. Het wordt dan vaak gebruikt als geleider voor elektriciteit, bijvoorbeeld in mobiele telefoons.

Zilver is harder dan goud en wordt vaak in juwelen verwerkt vanwege zijn glans en duurzaamheid. Zilver wordt ook veelvuldig gebruikt in de industrie, met name in de fotografie en de elektronica. Ook bij het vervaardigen van veel medische apparatuur wordt er zilver gebruikt.

Waarde en prijsvergelijking

De prijs van zilver, goud, platina en palladium varieert, afhankelijk van verschillende factoren, waaronder vraag en aanbod op de markt en geopolitieke spanningen. Goud is over het algemeen duurder dan zilver, platina en palladium. Platina was een hele tijd waardevoller dan goud, maar tegenwoordig is dat steeds vaker omgekeerd. De prijs van goud en zilver kan om verschillende redenen fluctueren.

Economische onzekerheid leidt vaak tot een toenemende vraag naar goud en zilver, vooral tijdens recessies of geopolitieke spanningen. Daarnaast worden edelmetalen vaak gezien als een bescherming tegen inflatie, omdat hun waarde soms stijgt wanneer de koopkracht afneemt.

Ook schommelingen in het aanbod spelen een belangrijke rol bij de prijsvorming van edelmetalen. Een tekort aan edelmetalen drijft de prijs op.

De beslissingen van centrale banken over rentetarieven hebben eveneens invloed. Een lage rente stimuleert de vraag naar goud en zilver, terwijl stijgende rentes juist een drukkend effect hebben op de prijzen. Tot slot beïnvloeden technische factoren, zoals handelsvolumes en prijs patronen, de prijsbewegingen van edelmetalen.

Investeringsmogelijkheden in edelmetalen

Beleggen in edelmetalen via The Silver Mountain biedt verschillende voordelen. Op de lange termijn zijn veel edelmetalen relatief waardevast, wat bescherming biedt in tijden van inflatie. Door te beleggen met een combinatie van goud, zilver, platina en palladium, spreidt u de risico’s binnen uw beleggingsportefeuille.

Ook zijn er helaas nadelen bij deze beleggingen. U profiteert bijvoorbeeld niet van renteverhogingen of uitkeringen van dividend, maar alleen bij waardevermeerdering van edelmetalen. Als u fysiek edelmetaal bezit, zoals goud- of zilverbaren en gouden en zilveren munten, krijgt u ook te maken met kosten voor opslag en verzekering. Heeft u vragen of behoefte aan advies? Neem gerust contact op met The Silver Mountain.

Disclaimer: The Silver Mountain geeft geen beleggingsadvies en dit artikel moet dan ook niet als zodanig worden beschouwd. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst.