De eerste banken ontstonden met de introductie van bankbiljetten. De eerste vorm van bankbiljetten, de zogenaamde wissels, waren een oplossing voor risicovolle goudtransporten. Deze wissels stonden op naam van de houder en waren bij de bank in te wisselen voor goud.
De wissels waren uiteraard veel eenvoudiger te vervoeren dan grote hoeveelheden goud. Het systeem met wissels was gebaseerd op vertrouwen. De houder vertrouwde erop dat de bank zijn belofte kon nakomen en inderdaad de juiste hoeveelheid goud beschikbaar hield.
In de praktijk werd de fysieke opvraag van goud steeds minder gangbaar. Zolang de reputatie van de bank intact blijft, is het opvragen van goud steeds minder noodzakelijk. Het is net zo goed mogelijk om de eerder genoemde wissels van eigenaar te laten wisselen.
Op een bepaald moment is het idee ontstaan bij bankiers om meer biljetten uit te lenen dan de hoeveelheid goud die er in de kluizen eigenlijk toe zou staan.
Bankiers gingen er in dit geval vanuit dat de hoeveelheid opgevraagd goud slechts een fractie zou zijn van het goud dat daadwerkelijk aanwezig is. De biljetten fungeren dan als fiduciair geld. Naar schatting wordt er tenminste tienmaal de hoeveelheid goud uitgeleend die werkelijk aanwezig is, waardoor banken uit het niets waarde creëren.
Centrale banken hebben in het verleden een steeds grotere rol in de wereldeconomie gekregen. Zij sturen immers de economie, door de geldhoeveelheid die in omloop is te bepalen.
Wanneer er weinig geld in omloop is, komt de economie tot stilstand (stagnatie) terwijl bij een grote hoeveelheid geld in omloop er sprake is van inflatie of zelfs hyperinflatie. Goederen, waarvan de waarde per definitie wordt uitgedrukt in geld worden eenvoudig gesteld minder waard, omdat er meer geld in omloop is. Geldsystemen ontwikkelden zich steeds verder, waardoor de economie steeds verder gereguleerd wordt.
Fiduciair geld is geld waarbij de waarde niet is gebaseerd op een onderliggende materie als goud of zilver, maar enkel op vertrouwen. Het vertrouwen dat met dit geld goederen en diensten verhandeld kunnen worden.
De nominale waarde van geld is dus niet langer gebaseerd op een bepaald gewicht en gehalte goud of zilver, maar op het vertrouwen dat bestaat voor dit geld. In tijden van economische onzekerheid daalt dit vertrouwen, wat onder andere leidt tot inflatie.
Tegenwoordig is wereldwijd fiduciair geld heel gebruikelijk geworden. Zowel in Europa als in Amerika wordt er met regelmaat een nieuwe ronde van “geld drukken” georganiseerd om zo de economie draaiende te houden. In werkelijkheid worden er geen biljetten meer gedrukt, maar gaat alles tegenwoordig digitaal. Fiduciair geld wordt steeds verder gedigitaliseerd, onder andere met de introductie van cryptocurrency. Fiduciair geld wordt zo steeds minder fysiek.
Heeft u vragen over de mogelijkheden die The Silver Mountain biedt voor het beleggen in goudbaren en zilverbaren, of over verzamelmunten? Neem contact met ons op!
Disclaimer: The Silver Mountain geeft geen beleggingsadvies en dit artikel moet dan ook niet als zodanig worden beschouwd. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst.
Directeur en eigenaar
Wees de eerste die kennismaakt met de nieuwste producten en het laatste nieuws omtrent edelmetaal.