• Klantenbeoordeling: 9,7
Hulp nodig? Bel 035 203 1380

Royal Mint

De Royal Mint is het officiële munthuis van het Verenigd Koninkrijk en heeft een rijke geschiedenis van meer dan 1.100 jaar. Gedurende deze 1.100 jaar heeft het munthuis het Verenigd Koninkrijk gediend in tijden van oorlog, politieke omwentelingen en van sociale en economische vooruitgang.
 
De Royal Mint staat daarom ook bekend om haar innovatiekracht en wordt gezien als een ware koploper in de wereld van de munterij. Gezien de rol die de Royal Mint heeft gespeeld, is er een Royal Mint museum gevestigd in de Royal Mint zelf in Llantrisant, Zuid-Wales. Het museum toont de fascinerende geschiedenis van de Royal Mint en vele van de geslagen munten, waarvan ook experimentele munten, kunstwerken en de gereedschappen. De kwaliteit van de munten van de Royal Mint zijn uitstekend dankzij de innovatieve producttechnieken en technologieën die gebruikt worden tijdens het slaan van de munten.

Geschiedenis Royal Mint

Het begon allemaal ruim 1.100 jaar geleden in de kleine werkplaats van Angelsaksisch Londen, maar inmiddels is de Royal Mint uitgegroeid tot de marktleider op het gebied van munten. Vanaf 1279 is de Royal Mint 500 jaar gevestigd geweest in de Tower of London. De Tower of London diende als een veilige basis vanwege de excellente beveiliging.
 
De beroemde natuurkundige Isaac Newton heeft meegeholpen aan de technologische ontwikkelingen en verbeteringen van de Royal Mint munten en de productie ervan. Isaac Newton introduceerde onder andere maatregelen die het moeilijker maakte om de munten te vervalsen en die de nauwkeurigheid en efficiëntie in het slaan van de munten verhoogde. Gezien de stappen die onder anderen dankzij de hulp van Isaac Newton gemaakt konden worden, verhoogde de productie. Daardoor werd de Tower of London te klein.
 
De Royal Mint verhuist daarom naar Tower Hill. Deze nieuwe basis werd vanaf 1812 volop gebruikt door de Royal Mint. Dankzij de nieuwste van de nieuwste op stoom aangedreven machines en de continue verbeteringen, schoot de productiecapaciteit omhoog en tegen 1920 werden de munten van de Royal Mint geëxporteerd naar landen over de hele wereld.
 
Sinds 1968 is de Royal Mint gevestigd in Llantrisant, in Zuid-Wales. Vanuit daar blijft de Royal Mint groeien. Er is hier ook een museum gevestigd waar de geschiedenis van de Royal Mint verteld wordt. Vandaag de dag produceert de Royal Mint rond de 5 miljard munten per jaar en levert deze aan zo’n 40 landen.

Britannia serie

Over de afgelopen jaren heeft de Royal Mint verschillende series uitgegeven. Sommige van deze series zijn jaarlijks terugkomend en staan bekend om hun uitstekende kwaliteit. De Britannia serie is één van deze series. De Britannia serie werd in 1987 voor het eerst uitgegeven in het goud en was de eerste Europese gouden beleggingsmunt. In 1997 volgde er ook een zilveren editie en inmiddels is de Britannia munt uitgegroeid tot een jaarlijks terugkomende serie met een eerste klasreputatie. Dankzij deze reputatie zijn de munten wereldwijd goed verhandelbaar.
 
De 2021 editie van de Britannia munten heeft wat bijzonders, namelijk speciale veiligheidsfeatures. Deze veiligheidsfeatures maken het nog moeilijker om de munt na te maken en gaat daarmee vervalsing tegen. De veiligheidsfeatures bestaan uit latent feature surface animation, micro-tekst en tincture lines.
 

De Queen’s Beasts serie

Een andere bekende serie van de Royal Mint is de Queen’s Beasts serie. De Queen’s Beasts serie is een muntenserie van 10 munten die geïnspireerd is door de voorouderlijke beesten van heraldiek, mythe en legende. De munten hebben een schitterend ontwerp, gecreëerd door Jody Clark. De Queen’s Beasts munten zijn populair onder beleggers en verzamelaars.