Taal

Beleggen in goud

Beleggen in goud kent vele verschillende mogelijkheden. Echter is het verstandig om u eerst volledig te verdiepen in hoe een dergelijke belegging werkt. De risico's van beleggen in goud zijn erg afhankelijk van de manier waarop u in goud investeert. Op een juiste manier beleggen in goud kan juist uitermate geschikt zijn voor het beschermen van uw vermogen. Graag leggen we u uit welke verschillende manieren er zijn voor beleggen, met daarbij de voor- en nadelen.

Beleggen in goudbaren

In goud investeren met de aankoop van goudbaren is de meest gebruikelijke en goedkoopste optie. Echter wordt deze optie voornamelijk interessant wanneer u kiest voor grote baren goud vanaf 1 kilogram. Baren van 12,5kg (400 troy ounce) worden wereldwijd het meeste verhandeld door de relatief lage bijkomende kosten. Particulieren kiezen echter vaker voor goudbaren met een gewicht van 1 kg of lager omdat deze op de particuliere markt gemakkelijker verhandelbaar zijn. Een nadeel van goudbaren onder de 1 kg zijn de relatief hoge productiekosten en winstmarge. Des te lager het gewicht, des te hoger zijn de bijkomende kosten.

Beleggen in gouden munten

Een andere aantrekkelijke vorm van beleggen in goud zijn gouden munten. Deze optie wordt vaak verkozen door particulieren omdat gouden munten erg toegankelijk zijn, een lage prijs per stuk hebben en in potentie gebruikt kunnen worden als geld. De Krugerrand en Maple Leaf munten zijn populaire voorbeelden van gouden beleggingsmunten en hebben een waarde van ongeveer EUR 1.150 (gebaseerd op de goudprijs van het moment van schrijven). Echter is de exacte waarde afhankelijk van de goudkoers die de actuele goudprijs bepaalt . Meer informatie over de goudprijs vindt u onder de link. De bijkomende kosten op gouden munten bedragen ongeveer 4 tot 5% bovenop de aankoopprijs. Dit geldt vooral voor 1 troy ounce munten die bestaan uit puur goud (99.9%). Voor kleinere munten geldt dat deze vaak duurder zijn door de hogere bijkomende kosten. Munten met een lager percentage goud zijn wereldwijd gezien minder goed verhandelbaar.

Gealloceerd goud

Met gealloceerd goud wordt bedoeld dat geïnteresseerden investeren in goudbaren van een aanbiedende partij, zonder het goud fysiek in bezit te hebben. Dat wil zeggen dat de koper een percentage van de gehele goudopslag koopt. De koper heeft geen fysiek goud in eigen bezit maar is wel mede eigenaar. Een voordeel daarvan is dat de koper zich geen zorgen hoeft te maken over transport en opslagkosten. Echter kleeft er ook een nadeel aan. De koper heeft namelijk een tegenpartij risico. Daarnaast berekent de aanbieder doorgaans verzekeringskosten en opslagkosten door aan de koper.

Bovengenoemde drie voorbeelden zijn enkele van de meest gebruikelijke beleggingsvormen in goud. Echter kan er binnen de goudwereld ook belegd worden in ongealloceerd goud, ETF's en mijnaandelen. Meer informatie daarover vindt u in het kenniscentrum op de pagina manieren om in goud te investeren.

Goudprijs grafiek

Extra informatie en vragen

Heeft u na het lezen van bovenstaand stuk nog vragen of behoefte aan verdere informatie over beleggen in goud? Neem dan gerust contact met ons op! The Silver Mountain is telefonisch bereikbaar via 035 20 31 380 en per mail via info@theilsvermountain.nl. Daarnaast staan we altijd open voor een persoonlijk gesprek bij ons op kantoor. We willen u vragen voorafgaand even een afspraak te maken.

Disclaimer: Dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Volg ons

The Silver Mountain is actief op de volgende social media kanalen:

Neem contact met ons op

U kunt onze klantenservice bereiken op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur.

Nieuwsbrief

Wees de eerste die kennismaakt met de nieuwste producten en het laatste nieuws omtrent edelmetaal.