Altijd 100% verzekerd transport

X

Beleggen in goud

Beleggen in goud kent vele verschillende mogelijkheden. Echter is het verstandig om u eerst volledig te verdiepen in hoe een dergelijke belegging werkt. De risico's van beleggen in goud zijn erg afhankelijk van de manier waarop u in goud investeert. Op een juiste manier beleggen in goud kan juist uitermate geschikt zijn voor het beschermen van uw vermogen. Graag leggen we u uit welke verschillende manieren er zijn voor beleggen, met daarbij de voor- en nadelen.


Beleggen in goudbaren

In goud investeren met de aankoop van goudbaren is de meest gebruikelijke en goedkoopste optie. Echter wordt deze optie voornamelijk interessant wanneer u kiest voor grote baren goud vanaf 1 kilogram. Baren van 12,5kg (400 troy ounce) worden wereldwijd het meeste verhandeld door de relatief lage bijkomende kosten. Particulieren kiezen echter vaker voor goudbaren met een gewicht van 1 kg of lager omdat deze op de particuliere markt gemakkelijker verhandelbaar zijn. Een nadeel van goudbaren onder de 1 kg zijn de relatief hoge productiekosten en winstmarge. Des te lager het gewicht, des te hoger zijn de bijkomende kosten.

Beleggen in gouden munten

Een andere aantrekkelijke vorm van beleggen in goud zijn gouden munten. Deze optie wordt vaak verkozen door particulieren omdat gouden munten erg toegankelijk zijn, een lage prijs per stuk hebben en in potentie gebruikt kunnen worden als geld. De Krugerrand en Maple Leaf munten zijn populaire voorbeelden van gouden beleggingsmunten en hebben een waarde van ongeveer EUR 1.810 (gebaseerd op de goudprijs van het moment van schrijven). Echter is de exacte waarde afhankelijk van de goudkoers die de actuele goudprijs bepaalt . Meer informatie over de goudprijs vindt u onder de link. De bijkomende kosten op gouden munten bedragen ongeveer 4 tot 5% bovenop de aankoopprijs. Dit geldt vooral voor 1 troy ounce munten die bestaan uit puur goud (99.9%). Voor kleinere munten geldt dat deze vaak duurder zijn door de hogere bijkomende kosten. Munten met een lager percentage goud zijn wereldwijd gezien minder goed verhandelbaar.

Gealloceerd goud

Met gealloceerd goud wordt bedoeld dat geïnteresseerden investeren in goudbaren van een aanbiedende partij, zonder het goud fysiek in bezit te hebben. Dat wil zeggen dat de koper een percentage van de gehele goudopslag koopt. De koper heeft geen fysiek goud in eigen bezit maar is wel mede eigenaar. Een voordeel daarvan is dat de koper zich geen zorgen hoeft te maken over transport en opslagkosten. Echter kleeft er ook een nadeel aan. De koper heeft namelijk een tegenpartij risico. Daarnaast berekent de aanbieder doorgaans verzekeringskosten en opslagkosten door aan de koper.

Bovengenoemde drie voorbeelden zijn enkele van de meest gebruikelijke beleggingsvormen in goud. Echter kan er binnen de goudwereld ook belegd worden in ongealloceerd goud, ETF's en mijnaandelen. Meer informatie daarover vindt u in het kenniscentrum op de pagina manieren om in goud te investeren.


Goudprijs grafiek


De voordelen van beleggen in goud

Beleggen in goud kent velen voordelen. Goud heeft dan ook een lange geschiedenis en heeft zijn voordelen vaker laten zien. Goud is een liquide belegging. Dit wilt zeggen dat goud gemakkelijk te verkopen is. Dit maakt goud een goede belegging voor beleggers die snel toegang tot hun geld willen hebben. Een ander kenmerk van goud, is dat het relatief veilig is voor inflatie. Dit kenmerk maakt goud een goede belegging voor mensen die hun vermogen willen beschermen.

Goud is een stabiele belegging

Goud wordt vaak gezien als stabiele belegging, omdat goud zijn waarde in het verleden heeft weten te behouden in tijden van economische onzekerheid. Of goud een stabiele belegging is, hangt af van meerdere doelen. Als u op zoek bent naar een belegging die relatiefgezien zijn waarde vasthoudt, dan kan goud een goede belegging zijn.

Prestaties van goud in de afgelopen jaren

De prestaties van goud in de afgelopen jaren zijn over het algemeen positief geweest. In de afgelopen 10 jaar is de goudprijs flink gestegen. Er zijn een aantal factoren die de prijs van goud beïnvloeden, zoals bijvoorbeeld;

  • Economie
  • Politiek
  • Investeringsvraag

In de afgelopen jaren zijn er een aantal factoren geweest die de vraag naar goud hebben ondersteund, waaronder:

  • De toenemende wereldwijde economische onzekerheid: De wereldwijde economie is in de afgelopen jaren steeds onzekerder geworden, met een toename van de handelsoorlogen, de Brexit en de politieke onrust in veel delen van de wereld. Dit heeft de vraag naar goud gesteund, aangezien beleggers op zoek zijn naar een veilige haven voor hun vermogen.
  • De toenemende inflatie: De inflatie is in de afgelopen jaren gestegen, wat de koopkracht van de dollar heeft aangetast. Dit heeft de vraag naar goud gesteund, aangezien goud zijn waarde heeft bewaard in tijden van inflatie.

Beleggen in fysiek goud of papieren goud

Beleggen in goud kan op verschillende manieren.
Wanneer u wilt beleggen in goud doormiddel van fysiek goud, is het goud dat u aankoopt daadwerkelijk van u. Dit wilt zeggen dat u de eigenaar van het goud bent en ermee kunt doen wat u wilt. U kunt uw fysieke goud verkopen wanneer u dit maar wilt. Tevens vinden veel mensen het een geruststellende gedachte dat de belegging in fysiek goud iets tastbaars is, zonder dat het elders ligt opgeslagen of dat zij de investering nog nooit hebben gezien.

Papieren goud kent daarentegen geen eigenaar. U hebt enkel een contract met een derde partij die u het recht geeft om het goud te kopen. Ook kan het zijn dat deze derde partij één grote goudbaar heeft, die u ‘’deelt’’ met anderen. Het nadeel van papieren goud is dan ook dat u afhankelijk bent van een derde partij. Vaak zult u het papieren goud ook niet kunnen zien, maar heeft u het enkel op papier aangekocht. Een voordeel van papieren goud is daarentegen dat u het zelf niet hoeft op te slaan, wat voor sommige mensen als veiliger wordt gezien.

Het rendement van beleggen in goud

Het rendement van beleggen in goud hangt af van de periode waarin u belegt. Het rendement kan dus variëren. Gemiddeld heeft goud in het verleden een rendement van 8% per jaar opgeleverd. Echter is een rendement niet gegarandeerd. Wel is gebleken dat goud niet of nauwelijks gevoelig is voor inflatie, wat er voor zorgt dat goud een goede belegging is om uw koopkracht te beschermen.

Populaire gouden munten en baren

Hieronder vindt u een selectie van onze meest verkochte gouden munten en baren in het afgelopen jaar. Deze munten en baren zijn voornamelijk populair bij beleggers in goud. Deze producten zijn afkomstig van LMBA-gecertificeerde leveranciers en daardoor wereldwijd goed verhandelbaar.

Extra informatie en vragen

Heeft u na het lezen van bovenstaand stuk nog vragen of behoefte aan verdere informatie over beleggen in goud? Neem dan gerust contact met ons op! The Silver Mountain is telefonisch bereikbaar via 035 20 31 380 en per mail via info@thesilvermountain.nl. Daarnaast staan we altijd open voor een persoonlijk gesprek bij ons op kantoor. We willen u vragen voorafgaand even een afspraak te maken.

Disclaimer: Dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.


Veelgestelde vragen over beleggen in goud

Waarom investeren in goud in plaats van andere edelmetalen?

Goud kent een lange geschiedenis en is al even lang een gewaardeerd edelmetaal. Veel mensen hebben om deze reden vertrouwen in goud kopen. Daarnaast is goud een relatief stabiele investering. Goud heeft de afgelopen jaren positieve ontwikkelingen gemaakt en wordt gezien als een belegging die uw koopkracht kan beschermen.

Wat zijn belangrijke overwegingen bij een belegging in goud?

Ondanks dat beleggen in goud wordt gezien als een relatief veilige belegging, is het natuurlijk altijd goed om u eerst voldoende in te lezen. Om u zo goed mogelijk van de juiste informatie te voorzien, hebben wij speciale gidsen op ons kenniscentrum geplaatst.

Mocht u na het lezen van deze artikelen nog meer hulp willen hebben bij het aankopen van goud? Maak dan gebruik van onze kieswijzer. Door enkele eenvoudige vragen te beantwoorden, stellen wij een aankoopvoorstel voor u op die aansluit op uw criteria.

Toch liever persoonlijk advies? Dit is ook mogelijk bij The Silver Mountain. Wij zijn gevestigd in Baarn en Den Haag. Op beide locaties kunt een afspraak in plannen voor een oriënterend gesprek.

Volg ons

The Silver Mountain is actief op de volgende social media kanalen:

Neem contact met ons op

U kunt onze klantenservice bereiken op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur.

Nieuwsbrief

Wees de eerste die kennismaakt met de nieuwste producten en het laatste nieuws omtrent edelmetaal.