• Klantenbeoordeling: 9,7
Hulp nodig? Bel 035 203 1380

Algemene kennis

Is duurzaam goud een duurzame belegging?

Auteur: Sander Cox Datum: 16 juli 2025 Update: 16 juli 2025 Leestijd: 4 min
Is duurzaam goud een duurzame belegging?

Steeds meer mensen zijn op zoek naar een duurzame belegging of duurzaam sparen. In dit kennisbankartikel kijken we hoe duurzaam goud is en hoe je op een verantwoorde manier investeert in fysiek goud.

Is goudwinning duurzaam?

Goudwinning gebeurd middels mijnbouw, vaak in minder vooruitstrevende landen zoals China of Zuid-Afrika. Er zijn daarbij drie soorten goudmijnen, open-pit mijnen met een grote put, placer mijnen waarbij rivierbedden worden uitgegraven en ondergrondse mijnen waarbij tunnels worden gebruikt.

Meestal zorgt dit soort mijnbouw voor schade aan bossen en vegetatie en vervuiling van grondwater, zeker omdat ook schadelijke chemicaliën worden gebruikt. Goudwinning is dus belasten voor het milieu, hoewel er wel meer aandacht komt voor duurzame goudwinning in mijnen, meestal kleinschalig. Er zijn ook organisaties die zich hiervoor inzetten zoals de Alliance for Responsible Mining.

Recyclen als alternatief

Goud direct uit mijnbouw is dus meestal niet zo duurzaam maar toch doen bekende smelterijen zoals Umicore wel hun best om duurzaam te werken. Zo is tussen 2017 en 2022 in Nederland een zogenoemd Convenant Verantwoord Goud getekend waarmee betrokken organisaties keken hoe goudwinning en distributie op een meer duurzame manier tot stand konden komen.

Daarnaast investeren smelterijen zoals Umicore steeds meer in het recyclen van goud. Voor gerecycled goud zijn geen mijnbouwactiviteiten nodig en het moedigt het hergebruik en recyclen van oud goud uit industriële toepassingen aan, zoals bijvoorbeeld elektronica waar vaak een restje goud in zit. Goud is dus doorgaans milieubelastend om te winnen maar eenmaal omgevormd tot product is de milieuschade beperkt en door de grote waarde vaak zelfs meer gerecycled dan andere metalen.

Duurzaam beleggen vergeleken met goud

De vraag is dan, hoe duurzaam is (gerecycled) goud in vergelijking met duurzaam beleggen. Deze vergelijking is lastig te maken omdat definities voor duurzaam beleggen verschillen. Daarbij is het bovendien zo dat bij beleggen vaak het doel is om rendement te krijgen op je aandelen en hiervoor zijn doorgaans groeiende bedrijfsactiviteiten nodig.

Je kunt je afvragen of het beleggen in een autofabrikant die elektrische auto’s met chemische accu’s maakt nu echt veel duurzamer is dan beleggen in een autofabrikant die brandstofmotoren gebruikt. De realiteit is dat consuminderen vaak duurzamer is dan een vervuilend product vervangen door een iets minder vervuilend product. Echter dit is een strategie die niet past bij het verdienmodel van veel bedrijven.

Natuurlijk zijn er ook voorbeelden te bedenken van organisaties en bedrijven die echt een duurzame of maatschappelijke impact maken maar dat zijn uitzonderingen. Je zou dus kunnen stellen dat goud onschuldiger is dan veel bedrijfsactiviteiten. Immers bij goud kom het rendement na productie van schaarste maar niet het opnieuw of blijven produceren van producten.

Duurzaam goud kopen

Goud is dus geen hele groene investering maar ook zeker niet veel slechter dan beleggen door de manier waarop beleggingsgoud wordt gebruikt. Wel is het belangrijk om goud te kopen bij een erkende handelaar van een erkende smelterij. Zo weet je zeker dat het goud op een eerlijke en verantwoorde manier is geproduceerd en bijvoorbeeld niet afkomstig is van illegale mijnbouw wat natuurlijk minder duurzaam en maatschappelijk minder verantwoord is.

The Silver Mountain heeft een uitgebreid aanbod gouden munten en goudbaren van erkende smelterijen die veel bezig zijn met duurzaaheid. Bovendien heeft de The Silver Mountain een AFM vergunning (Autoriteit Financiele Markten) waarmee u zaken doet met een betrouwbare partij die streeft naar veilige en verantwoorde dienstverlening.

Disclaimer: The Silver Mountain geeft geen beleggingsadvies en dit artikel moet dan ook niet als zodanig worden beschouwd. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst.