• Klantenbeoordeling: 9,7
Hulp nodig? Bel 035 203 1380

  • Bijna uitverkocht

Dubbele Gouden Dukaat 2023

675,00 Per stuk 99,26 Per gram

De prijs per gram wordt berekend door de prijs per stuk te delen door het gewicht van de munt.

Minder Meer
3 op voorraad Nabestellen niet mogelijk
Bezorgservice Vanaf dinsdag in huis
PostNL Vanaf dinsdag in huis
Ophalen in Baarn Vanaf dinsdag
Ophalen in Den Haag Vanaf 24 juni

De verkoopperiode van de Dubbele Gouden Dukaten 2023 is afgelopen en de oplage is 850 munten. In september 2023 wo... De verkoopperiode van de Dubbele Gouden Dukaten 2023 is afgelopen en de oplage is 850 munten. In september 2023 worden de verkochte munten uitgeleverd.  De Gouden Dukaat 2023 is dé Nederlandse handelsmunt. De Koninklijke Nederlandse Munt geeft deze dubbele dukaat uit ter herinnering aan het rijke handelsverleden van Nederland. Deze gouden munt is geslagen in 98,3% puur goud en heeft een gewicht van 6,988 gram. 
Lees meer

Specificaties

Type verzamelmunt
Collectible
Nettogewicht
6,68 gram
Jaar van uitgave
2023
Munthuis
Koninklijke Ned. Munt

Informatie

Dubbele Gouden Dukaat 2023

De Dubbele Gouden Dukaat 2023 is een prachtige en waardevolle munt die een belangrijk deel uitmaakt van de Nederlandse geschiedenis. De munt is een symbool van de Nederlandse handelsmacht en de rol die Nederland heeft gespeeld in de wereldhandel.
De munt heeft een gewicht van 6,988 gram en is gemaakt van 98,3% puur goud. De voorzijde van de munt toont een ridder met een zwaard en pijlenbundel. De achterzijde van de munt toont een tekst in het Latijn en een beeltenis van kaneelstokjes.
De munt is een populaire beleggingsmunt vanwege zijn beperkte oplage en hoge goudgehalte. De munt is ook een prachtig stukje kunst dat de Nederlandse cultuur en geschiedenis vertegenwoordigt.
 

Geschiedenis Gouden Dukaat

De geschiedenis van de Gouden Dukaat is een lange en rijke geschiedenis. De munt werd voor het eerst geslagen in de 13e eeuw in Venetië, en werd al snel een belangrijk betaalmiddel in het internationale handelsverkeer. In de 16e eeuw werd de Gouden Dukaat ook in Nederland geslagen, en werd de munt een symbool van de Nederlandse handelsmacht.
 
Eeuwenlang waren Gouden Dukaten een belangrijk betaalmiddel in het internationale handelsverkeer. Ze hadden een goede reputatie vanwege hun betrouwbare gewicht en gehalte. In Scandinavië, Polen en Rusland werden ze graag aangenomen en ook in de handel met Azië werd veelvuldig gebruik gemaakt van de Gouden Dukaat. De Nederlandse Gouden Dukaat groeide daardoor uit tot een van de belangrijkste handelsmunten ter wereld.
 
De Koninklijke Nederlandse Munt slaat elk jaar Dubbele en Enkele Gouden Dukaten in opdracht van het ministerie van Financiën om de herinnering aan het rijke handelsverleden van Nederland levend te houden. De munten zijn een prachtig en waardevol symbool van de Nederlandse geschiedenis en cultuur.

Ontwerp van de Dubbele Gouden Dukaat 2023

De voorzijde van de Dubbele Gouden Dukaat 2023 toont een ridder met een zwaard en pijlenbundel in zijn handen. De ridder is gekleed in een harnas met kenmerkende knoopjes. Langs de rand is het motto "Concordia Res Parvae Crescunt" te vinden, wat Latijns is voor "Eendracht maakt kleine zaken groot". Ook het jaar van uitgifte 2023 is in twee delen duidelijk weergegeven. De voorkant wordt afgewerkt met een dubbele cirkel van stipjes. Dit ontwerp is gebaseerd op een ontwerp van Johan Willem Marmé, een Nederlandse graveur die in de 18e eeuw werkzaam was bij de Munt van Utrecht. Het ontwerp is sinds 1956 gebruikt voor de Nederlandse Gouden Dukaten. De ridder op de voorzijde van de munt is een symbool van de Nederlandse kracht en eenheid. Het zwaard en de pijlenbundel staan voor de bereidheid om te strijden voor het vaderland. Het motto "Concordia Res Parvae Crescunt" benadrukt het belang van samenwerking en eendracht.
 
De achterzijde van de Dubbele Gouden Dukaat 2023 toont in het midden de Latijnse tekst: "Mo. Aur. Reg. Belgii Ad Legem Imperii.". Dit betekent "Gouden munt van het Koninkrijk der Nederlanden volgens de wet van het Keizerrijk". De tekst is omgeven door prachtige (blad)versieringen met een acanthusmotief en schelpen. Aan de rechterkant van de munt is een beeltenis van kaneelstokjes te zien. De kaneelstokjes verwijzen naar de succesvolle kaneelhandel van de VOC. De VOC, ofwel de Vereenigde Oost-Indische Compagnie, was een Nederlandse handelsonderneming die in de 17e en 18e eeuw een belangrijke rol speelde in de handel tussen Europa en Azië. De VOC was onder andere verantwoordelijk voor de handel in kaneel, die in die tijd een kostbare specerij was. De achterzijde van de Dubbele Gouden Dukaat 2023 is een prachtig voorbeeld van Nederlandse kunst en cultuur. Het ontwerp is al bijna 400 jaar onveranderd, met uitzondering van kleine aanpassingen in de details.

Het verhaal achter het ontwerp van de Gouden Dukaten

De Gouden Dukaat: een symbool van het Nederlandse handelsverleden
De Gouden Dukaat is een bijzondere munt met een lange geschiedenis. De munt werd voor het eerst geslagen in de 13e eeuw in Venetië, en werd al snel een belangrijk betaalmiddel in het internationale handelsverkeer. In de 16e eeuw werd de Gouden Dukaat ook in Nederland geslagen, en werd de munt een symbool van de Nederlandse handelsmacht.
De Gouden Dukaat is een proof munt, wat betekent dat de munt met de hand is bewerkt. De munt heeft een gewicht van 6,988 gram en is gemaakt van 98,3% puur goud. De voorzijde van de munt toont een ridder met een zwaard en pijlenbundel. De achterzijde van de munt toont een tekst in het Latijn en een beeltenis van kaneelstokjes.
In 2022 is de Koninklijke Nederlandse Munt gestart met een nieuwe serie 'De Nederlandse handelsgeschiedenis' binnen de Gouden Dukaten. Van 2022 t/m 2025 zal er jaarlijks een ander handelgoed op de achterzijde van de munt worden getoond. Dit jaar is dat een bundeltje kaneelstokjes. Kaneel was een van de specerijen waar de VOC zijn zinnen op had gezet, omdat de productie van kaneel in één gebied plaats vond en kaneel erg populair was bij verschillende landen. Na het verjagen van de Portugezen uit Ceylon (nu Sri Lanka), had de VOC jarenlang de kaneelhandel in handen.
 
De Gouden Dukaat als beleggingsmunt
De Gouden Dukaat is ook een populaire beleggingsmunt. Dit komt doordat de munt een beperkte oplage heeft en een hoog goudgehalte. De munt is daardoor relatief schaars en waardevol. De Gouden Dukaat is een goede manier om te beleggen in goud, zonder dat je zelf goud hoeft te kopen en op te slaan.
 
De Gouden Dukaat als symbool van de Nederlandse geschiedenis en cultuur
De Gouden Dukaat is een prachtig en waardevol symbool van de Nederlandse geschiedenis en cultuur. De munt is een herinnering aan de Nederlandse handelsmacht en de rol die Nederland heeft gespeeld in de wereldhandel. De munt is ook een mooi voorbeeld van Nederlandse kunst en cultuur.


Uitgelicht

  • Handelsmunt met een rijke geschiedenis
  • Geslagen in 6,988 gram goud (98,3%)
  • Verzamelmunt met beperkte jaarlijkse oplage