Ons minimumorderbedrag is per 16 januari verlaagd naar EUR 500. Wegens positieve drukte is kantoorbezoek alleen mogelijk bij bestellingen vanaf EUR 2.500.
Taal

Kieswijzer

Op de kieswijzer kunt u in één oogopslag de verschillende mogelijkheden bij het kopen van goud en zilver met elkaar vergelijken. Maak hieronder een keuze tussen gouden munten, goudbaren, zilveren munten en zilverbaren om per productsoort een overzicht te zien van de producten die we kunnen aanbieden. U kunt zo per product zien wat de huidige aankoop- en verkoopprijs is en welke munten of baren de goedkoopste optie zijn. Over het algemeen zijn producten met een lage spread (verschil tussen aan- en verkoop) het meest interessant om aan te kopen en ook het meest courant.

Binnenkort wordt de kieswijzer vernieuwd met meer data. Voor actuele inkoopprijzen ga naar www.inkoopedelmetaal.nl

Gouden munten Verschil aan- en verkoop
Troy ounce beleggingsmunten 4 tot 6%
Fractionele beleggingsmunten 6 tot 25%

Gouden munten zijn btw-vrij


Goudbaren Verschil aan- en verkoop
1 kilogram 3%
500 gram 3,7%
250 gram 3,9%
100 gram 4,8%
50 gram 5,8%
1 troy ounce 6,2%
20 gram 8,5%

Goudbaren zijn btw-vrij


Zilveren munten Verschil aan- en verkoop
Troy ounce beleggingsmunten 12 tot 18%
Kilo beleggingsmunten 10 tot 20%
Verzamelmunten 20% of meer

Zilverbaren Verschil aan- en verkoop
Btw-vrij 1.000 ounce 5%
Btw-vrij 100 troy ounce 13,3%
Btw-vrij 1 kilo 12,14%
Zilverbaren 40% (inclusief 21% btw)

Zilverbaren zijn in beginsel belast met 21% btw, wij adviseren dan ook om deze als zakelijke belegging te zien.


Binnenkort wordt de kieswijzer vernieuwd met meer data. Voor actuele inkoopprijzen ga naar www.inkoopedelmetaal.nl

Goud of zilver kopen?

Bij The Silver Mountain kunt u fysiek goud of zilver kopen. Wij leveren diverse beleggingsmunten van verschillende landen, zoals de Maple Leaf uit Canada en de Krugerrand uit Zuid-Afrika. Ook kunt u bij The Silver Mountain baren goud en zilver aankopen. Wij leveren baren van erkende producenten die over de zogenaamde "Good Delivery Status" beschikken. Hierdoor is dit goud en zilver wereldwijd erkend en goed verhandelbaar.

Zilver

Let op: De zilveren munten zijn door nieuwe btw-regelgeving in Duitsland per oktober 2022 duurder geworden om te importeren. Het btw-tarief is namelijk aangepast van 7% naar 19%. Om die reden hebben wij onze biedprijs evenredig mee laten stijgen, dus waar voorheen onze terugkoopgarantie was dat we tegen 107% van de zilverprijs de troy ounce zilveren munten terugkopen, is dit nu aangepast naar 119%. Het gevolg hiervan is dat het verschil tussen aan- en verkoop, ondanks het hogere btw-tarief bij invoer, niet is veranderd. Meer informatie is terug te vinden op ons blog!. De meest voordelige munten staan altijd bovenaan weergegeven in onze webshop - u betaalt hiervoor aanzienlijk meer dan de onderliggende zilverwaarde maar u krijgt dat bij doorverkoop dus ook voor een groot gedeelte terug. Zilverbaren lijken goedkoper maar daar zit 21% btw in de prijs inbegrepen die u niet terugkrijgt bij doorverkoop. Als particulier zijn en blijven de troy ounce munten altijd de beste keus.


Zilver wordt in gezien als een industrieel goed. Om die reden wordt fysiek zilver in eerste instantie belast met 21% btw. Voor u als belegger is dat ongunstig, aangezien particulieren btw niet kunnen terugvorderen. U betaalt dus eigenlijk 21% meer dan de waarde van het zilver.

Indien u in zilver wilt investeren, bent u als particulier beter uit met zilveren munten. Deze munten worden namelijk verhandeld onder de margeregeling waarbij alleen over de winstmarge van de handelaar 21% btw is berekend. Zo betaalt u aanzienlijk minder btw en bent u dus goedkoper uit. Ook zijn deze munten beter verhandelbaar, omdat u in kleinere coupures kunt aankopen en de marktwaarde van munten ligt hoger dan die van baren.

De meest gangbare zilveren munten zijn de Maple Leaf en de Philharmoniker munten. Deze munten zijn geslagen in 1 troy ounce (31,103 gram) puur zilver (tenminste 99,9%). Wereldwijd zijn deze munten goed verhandelbaar en erkend als beleggingsmunt.

Goud

Beleggingsgoud is vrijgesteld van btw. Voor de aankoop van goud maakt het dan ook niet uit of u investeert namens een bedrijf (zakelijk) of als particulier. Goud is in vele vormen en maten verkrijgbaar, waarbij het doorgaans de regel is dat productiekosten bij grote coupures relatief lager liggen dan bij kleinere coupures. Hoe groter de goudbaar, hoe lager (relatief gezien) de productiekosten dus zijn. Het verschil tussen de aankoopprijs en de goudprijs is dan ook het kleinste bij de baren goud van hoge gewichten.

Baren of munten

Ons assortiment zilver en goud bestaat uit zowel munten als baren. De meeste munten worden geslagen in 1 troy ounce. Dit is een internationaal veel gebruikt gewicht van 31,1035 gram. Doordat de zilverprijs en goudprijs wereldwijd ook genoteerd wordt per troy ounce is het eenvoudig om de waarde van deze munten te berekenen en is de waarde wereldwijd gelijk. De baren die wij verhandelen zijn allemaal van erkende edelmetaalproducenten en staan op de Good Delivery List van de London Bullion Market Association (LBMA). Zolang het gaat om erkende en wereldwijd bekende munten of baren, liefst geslagen in 99,99% puur goud, maakt het niet heel veel uit of u voor munten of juist voor baren kiest. Bij zilver zit er wel een verschil tussen de munten en baren door de btw, met zilveren munten bent u in dat geval altijd beter uit. De prijs voor de munten is doorgaans lager (wegens onder andere de margeregeling) dan de prijs voor de baren. Daarnaast ligt de marktwaarde voor zilveren munten aanzienlijk hoger. De zilveren munten worden zowel in het 1 troy ounce formaat geslagen als in het kilo formaat.

Verhandelbaarheid

Doorgaans zijn kleinere baren en munten makkelijk verhandelbaar, doordat de waarde daarvan lager ligt. Een kilo goud is minder makkelijk te verhandelen dan 10 baren goud van 100 gram per stuk. U kunt op de inkooppagina de biedprijzen terugvinden voor alle producten die wij verhandelen en daar ziet u het verschil tussen aan- en verkoop. De meest bekende zilveren munten zijn de Maple Leaf, Silver Eagle en Philharmoniker munten. Deze munten zijn wereldwijd goed verhandelbaar. De meest bekende gouden munten zijn de Krugerrand en Maple Leaf. Ook deze munten zijn wereldwijd erkend als beleggingsgoud en daardoor goed verhandelbaar. In Nederland zijn gouden tientjes ook veelvoorkomende gouden munten. Binnen Nederland zijn deze munten bekend en goed te verhandelen. Het nadeel van deze munten is echter dat ze zijn geslagen in een laag gewicht (6,72 gram) waarbij de goudwaarde 90% bedraagt. Daardoor is het minder makkelijk te bepalen wat de actuele goudwaarde van deze munten is. Buiten Nederland zullen munthandelaren de munt zeker herkennen maar anderen wellicht wat moeite hebben met de bepaling van de goudwaarde van deze munten.

Hoe komt de stand van goud en zilver tot stand?

De prijzen zijn altijd gebaseerd op de meest actuele zilver- en goudprijs. U betaalt meer dan alleen de goudwaarde, omdat er sprake is van een fysiek product, het kost geld om een munt of een baar te produceren. Ook zijn er kosten gemaakt om het product verzekerd te versturen. De winstmarge voor handelaren in edelmetaal en smelterijen schommelt – afhankelijk van het soort product – tussen de 1% tot 5% voor goud en 3% tot 7% voor zilver.

prijsopbouw zilver en goud

De prijsopbouw bestaat uit de volgende elementen:

  • Intrinsieke waarde van het goud of het zilver (de actuele goudprijs of zilverprijs);
  • Productiekosten (de kosten voor het produceren van de munt of baar);
  • Winstmarge handelaar (onze winstmarge);
  • 21% btw

Zoals in het bovenstaande overzicht te zien is, worden alleen zilveren baren belast met 21% btw. Om die reden is het kopen van zilverbaren voor particulieren niet interessant. Zilveren munten worden verhandeld onder de margeregeling, waarbij alleen over onze winstmarge btw is inbegrepen. Daardoor zijn zilveren munten een aanzienlijk goedkopere optie.

Goud is altijd vrijgesteld van btw. Zowel gouden munten als goudbaren zijn daardoor te kopen tegen een geringe premie ten opzichte van de huidige koers. Hoe groter het formaat van munt of baar, hoe lager de productiekosten in verhouding zijn. De afweging tussen munten en baren is vooral gebaseerd op het gewenste formaat (kleinere coupures zijn beter verhandelbaar) en het beschikbare budget. Hoe groter het budget, hoe waarschijnlijker het is dat grote goudbaren het meest interessant zijn.

Volg ons

The Silver Mountain is actief op de volgende social media kanalen:

Neem contact met ons op

U kunt onze klantenservice bereiken op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur.

Nieuwsbrief

Wees de eerste die kennismaakt met de nieuwste producten en het laatste nieuws omtrent edelmetaal.