• Klantenbeoordeling: 9,7
Hulp nodig? Bel 035 203 1380

Goud Beleggen Goud artikel

Goud als strategisch middel

Auteur: Rolf van Zanten Datum: 5 maart 2025 Update: 5 maart 2025 Leestijd: 5 min
Goud als strategisch middel

Goud als strategisch beleggingsmiddel is geen hype van de laatste jaren. Het is een middel dat al eeuwen meegaat. Wanneer de economie piept en kraakt, blijft goud vaak overeind. Niet omdat het snel stijgt, maar omdat het z’n waarde behoudt.

Je hebt met goud als strategisch middel geen afhankelijkheid van banken of overheden, maar gewoon tastbaar bezit in uw handen. Door goud op een slimme manier toe te voegen aan uw portefeuille, bouwt u mee aan financiële rust.

Waarom centrale banken goud aanhouden

Centrale banken houden goud aan als onderdeel van hun valutareserves vanwege de unieke eigenschappen van het edelmetaal. Gemiddeld zo’n 20% van de valutareserves van banken bestaat uit Goud. Dit edelmetaal heeft wereldwijd waarde, is niet afhankelijk van het beleid van één land en biedt stabiliteit in onzekere tijden.

Door goud op te nemen in de reserves, spreiden centrale banken hun risico’s en beschermen ze zich tegen de waardevermindering van valuta. Ook fungeert goud als strategisch tegenwicht in tijden van economische stress of geopolitieke spanningen.

De rol van goud in geopolitieke spanningen

Tijdens geopolitieke spanningen groeit de belangstelling voor goud. Conflicten zoals de oorlog in Oekraïne of de recente handelsspanningen tussen de VS en de rest van de wereld zorgen voor schommelingen op financiële markten. In zulke periodes kiezen beleggers vaak voor goud, omdat het zijn waarde behoudt, ongeacht de politieke situatie.

De vraag naar goud stijgt ook wanneer landen hun reserves willen beschermen. Historisch gezien beweegt goud dan stabiel mee. Dit zien we tijdens verschillende conflicten: van de Koude Oorlog tot recente crisissituaties wereldwijd.

Goud versus andere beleggingen

Goud is significant anders dan andere beleggingen. Edelmetaal schommelt niet mee op het ritme van beurskoersen, zoals aandelen en crypto dat doen. Het reageert minder op rentewijzigingen zoals obligaties. Goud vraagt ook geen onderhoud, in tegenstelling tot vastgoed. Edelmetaal gaat jarenlang mee, zonder dat de waarde ervan erg verandert.

In tijden van inflatie, economische twijfel of geopolitieke spanning is stabiliteit precies wat beleggers zoeken. Geen belofte op papier, maar een zekerheid die u kunt vasthouden.

Hoe u uw goud inzet in uw eigen strategie

Als u goud toevoegt aan uw beleggingsportefeuille, heeft u meer opties dan u denkt. Bij The Silver Mountain kiest u voor fysiek goud in de vorm van goudbaren of bekende munten zoals de Maple Leaf of de Krugerrand. Deze unieke munten bewaart u thuis in een kluis of laat u veilig opslaan in een professioneel depot, bijvoorbeeld bij onze partner Edelmetaalbeheer Nederland. Zij bieden extra beveiligde opslag in Rotterdam en het Zwitserse Zürich.

Welke vorm u ook kiest, goud vraagt om een doordachte aanpak. Slim beleggen doet u met spreiding—bijvoorbeeld door een mix van goudbaren en gouden munten aan te houden. Zo blijft u flexibel als de markt beweegt. Wilt u weten wat het beste past bij uw situatie? De specialisten van The Silver Mountain denken met u mee. Wel zo prettig.

Toekomstvisie: blijft goud strategisch belangrijk?

Goud blijft naar verwachting relevant in een wereld vol onzekerheid. Centrale banken wereldwijd, die actief zijn van China tot Polen, kopen fors goud om hun reserves minder afhankelijk te maken van de Amerikaanse dollar.

Tegelijkertijd verliezen digitale en papieren vermogenswaarden aan vertrouwen. Dit komt bijvoorbeeld door inflatie, hoge staatsschulden of geopolitieke spanningen. In zulke omstandigheden zien beleggers goud als solide tegenwicht: tastbaar, waardevast en onafhankelijk van banken of overheden.

Wilt u goud een plek geven in uw beleggingsstrategie? Laat u adviseren door de specialisten van The Silver Mountain en ontdek wat past bij uw situatie. Neem daarom contact met ons op.

Disclaimer: The Silver Mountain geeft geen beleggingsadvies en dit artikel moet dan ook niet als zodanig worden beschouwd. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst.