Zowel goud als zilver kennen een rijke historie als ‘echt geld’. Beide metaalsoorten werden in het verre verleden gebruikt als ruilmiddel of als ruilmiddel. Het kopen van goud is sindsdien een geschikte manier om koopkracht te beschermen en goud vervult al meer dan 6.000 jaar deze rol.
Bij de afweging of het beter is om goud of zilver te kopen spelen een aantal aspecten een rol. Goud is wat gebruikelijker om te kopen en goud is ook vrijgesteld van btw, waardoor het relatief goedkoop is om goud aan te kopen. Zilver wordt in eerste instantie gezien als een grondstof. Om deze reden zijn zilveren baren met 21% btw belast en dat is dus voor een particuliere investeerder geen interessante optie. Zilveren munten daarentegen mogen onder de margeregeling worden verhandeld. Het grote voordeel hiervan is dat er dan alleen btw wordt gerekend over de winstmarge van de handelaar en niet over de totale waarde.
Zilver is vandaag de dag ongeveer 90x goedkoper dan goud. Dat maakt zilver in zekere zin ondergewaardeerd, waardoor het interessant kan zijn om voor zilver te kiezen. Zilver wordt ook heel veel gebruikt in allerlei industriele toepassingen. Zo verdwijnt jaarlijks meer dan 50% van de mijnproductie van zilver in allerlei producten (mobiele telefoons, zonnepanelen, accu’s, etc.) en daarmee wordt zilver steeds meer schaars. Bij goud is dat totaal niet het geval. Van al het goud dat ooit uit de aarde is gehaald, is vandaag de dag nog ongeveer 96 a 98% in omloop. Dit goud wordt omgesmolten maar dient geen praktisch nut.
Dat zilver zoveel keer goedkoper is dan goud is zowel een voordeel als een nadeel. Praktisch gezien brengt het namelijk wat uitdagingen met zich mee. Een kilo zilver kost nog geen EUR 850 op het moment van schrijven, daar waar goud zo’n EUR 70.000 per kilogram waard is op het moment van schrijven.
Het is gebruikelijk om een verdeling aan te brengen tussen goud en zilver. Het kopen van edelmetaal wordt doorgaans met name gedaan om vermogen veilig te stellen en voor de lange termijn. Dit gaat om een termijn van tenminste 10 jaar. De focus ligt dan meestal op goud. Een veelvoorkomende verdeling is 75% goud en 25% zilver. Bij kleinere aankoopbedragen zien we juist vaak dat er meer focus ligt op zilver en dan is een verdeling a 50-50 gebruikelijk.