Waarde van goud

De goudwaarde is 24 uur per dag en vijf dagen per week in beweging. De vraag naar goud en het aanbod van goud bepalen dagelijks de goudkoers. Deze internationaal geldende koers oefent invloed uit op verschillende transacties die wereldwijd plaatsvinden. Verreweg de meeste transacties vinden plaats op de edelmetaalmarkten in Londen bij de London Bullion Market Association en in New York bij Comex. De waarde van goud is afhankelijk van verschillende factoren. Naast de vraag naar goud en het aanbod van goud hebben ook geopolitieke en economische gebeurtenissen invloed op de goudwaarde.

Internationale invloeden op de goudwaarde

Op de wereldwijde edelmetaalmarkten wordt er twee keer per dag een fixing vastgesteld. Voor transacties die vooraf zijn overeengekomen, de zogenaamde future prijs van goud, wordt de fixing gebruikt om tot een transactiebedrag te komen. Dagelijks worden er enorme hoeveelheden goud verhandeld. De dagelijkse hoeveelheid wordt geschat op 139 miljoen troy ounces wat neer komt op 156 miljoen euro. Deze schatting is gemaakt in 2013.

Geschiedenis van goud

Goud heeft zijn waarde in de geschiedenis inmiddels wel bewezen. Al sinds de tijd van de Egyptenaren wordt goud gebruikt als betaalmiddel.  Al eeuwen heeft de mens een aantrekkingskracht tot goud. Niet gek dat er daarom al vele oorlogen en conflicten zijn gevoerd rond de waarde van goud.

Goud wordt het meest gewonnen in Zuid-Afrika (50%) en Rusland (21%). Naast goudmijnen wordt er ook goud gewonnen uit verschillende rivieren. De goud waarde van al het goud dat jaarlijks in de wereld wordt gevonden bedraagt ruim 1,5 miljoen kilo. Dat komt neer op een kubus van vijf meter breed, acht meter lang en twee meter hoog.

Verkoopprijzen

Waarde van goudIn de webshop van The Silver Mountain vindt u een divers overzicht van verschillende zilveren en gouden munten. Daarnaast verkoopt The Silver Mountain een divers aanbod in goudbaren van diverse producenten. De bekendste en meest verkochte merken zijn Heraeus, Valcambi en Umicore. De goud waarde van deze baren wordt op de webshop automatisch aangepast aan de goudkoers van het desbetreffende moment. Iedere vijf minuten vindt er een update plaats die de verkoopprijzen aanpast aan de meest actuele goud waarde.

Behoefte aan advies?

Voor advies en vragen rondom het kopen van goud of zilver kunt u ook bij ons terecht. Onze blogs en het kenniscentrum op de website voorzien u van nuttige informatie, zeker wanneer u voor de eerste keer edelmetaal koopt. Daarnaast kan de kieswijzer u helpen bij het maken van een geschikte keuze. De kieswijzer toont de aankoopprijzen, verkoopprijzen en het verschil (de spread) tussen de aan- en verkoopprijzen.

Heeft u overige vragen of behoefte aan een persoonlijk gesprek? The Silver Mountain is bereikbaar via 035 20 31 380. Uw vraag stellen via mail kan ook, ons e-mailadres is info@thesilvermountain.nl. Daarnaast is er een mogelijkheid om een persoonlijk gesprek te voeren op onze kantoorlocatie Villa Parkwijk in Baarn. Hiervoor willen we u vriendelijk verzoeken om vooraf telefonisch of per mail een afspraak te maken.