Koersen

De huidige goudprijs en zilverprijs

Op onze koersenpagina kunt u de huidige koers terugvinden van goud en van zilver. In de grafiek hierboven kunt u het verloop van de goudprijs of de zilverprijs volgen over de afgelopen periode. Het selecteren is mogelijk voor een periode van 1 week, 1 maand, 3 maanden, 6 maanden, 1 jaar, 5 jaar, of een maximale weergave. Onze prijsgeschiedenis van de goudprijs en de zilverprijs gaat momenteel terug tot medio 2016 en wordt nog uitgebreid.
U kunt de koers bekijken in euro’s of in dollars en u kunt daarnaast kiezen voor een prijs per kilogram of per troy ounce (31,103 gram). Wereldwijd wordt de goudprijs meestal weergegeven in dollars per troy ounce.

Uitleg goudprijs en zilverprijs

Van goud en zilver wordt net als van aandelen op de beurs een actuele prijs weergegeven. De goudprijs en de zilverprijs zijn 24 uur per dag in beweging en alleen in het weekend verandert deze koers niet. Op de markt wordt de prijs in eerste instantie bepaald door vraag en aanbod. Er is een “bid” en een “ask”, ofwel een biedprijs en een vraagprijs. De koersen die wij communiceren zijn de wereldwijd geldende middenkoersen, dit ligt dus tussen de bied- en vraagprijs in.

Op onze website worden de prijzen automatisch aangepast aan de hand van de meest actuele goudprijs en zilverprijs. Op de productpagina kunt u tevens een grafiek terugvinden met daarin de prijsontwikkeling van het desbetreffende product.

Hoe komt de goudprijs tot stand?

De goudprijs is continue in beweging. In beginsel komt de prijs tot stand door een marktwerking, dus op basis van vraag en aanbod. Het aanbod van goud is over het algemeen vrij beperkt, in die zin dat  het aanbod gelimiteerd is tot de jaarlijkse mijnproductie aangevuld met de verkoop van goud dat reeds eerder gewonnen is. Daarnaast wordt er ook goud gewonnen uit de recycling van oude apparaten zoals mobiele telefoons, of het omsmelten van juwelen. De jaarlijkse hoeveelheid goud wat wordt gewonnen uit mijnen is vrij constant en kan niet substantieel vergroot worden bij een hogere vraag naar goud.


De goudprijs wordt beïnvloed door de vraag naar goud voor de volgende aspecten:

  • Productie van gouden juwelen en sieraden. Met name in China en India wordt veel goud om die reden geconsumeerd waarbij het in China vrij gebruikelijk is om een zeer hoog gehalte goud te gebruiken (in Europa is het veelal 14 karaat of 18 karaat goud, in China is dit puur goud). In India is de vraag naar gouden juwelen vooral groot in het trouwseizoen en bij andere feesten;
  • Productie van apparaten en producten waarin goud wordt verwerkt, zoals mobiele telefoons en computers;
  • Beleggers die goud aankopen. Niet alleen particulieren kopen fysiek goud, ook centrale overheden investeren in fysiek goud. Economische en politieke ontwikkelingen zijn daarbij van groot belang: bij grote (financiële) onzekerheid neemt de vraag naar goud aanzienlijk toe.

 

Hoe komt de zilverprijs tot stand?

Bij de zilverprijs komt de prijs ook tot stand aan de hand van vraag en aanbod, echter wordt de zilverprijs erg gedomineerd door de handel op de beurs. Op papier wordt namelijk ongeveer 140x meer zilver verhandeld dan wat er wereldwijd beschikbaar is.

De zilvermarkt zelf bestaat uit het aanbod van zilver uit mijnproductie en in beperkte mate het recyclen van zilver. Zilver wordt in enorm veel verschillende producten gebruikt waardoor jaarlijks ongeveer de helft van de nieuwe productie zilver wordt geconsumeerd in nieuwe apparaten en producten. Aangezien zilver een aantal unieke eigenschappen heeft en vrij goedkoop is (er is vaak geen goedkoper alternatief) is de vraag naar zilver erg hoog.

De zilverprijs beweegt vrij volatiel. Vaak volgt de zilverprijs de koers die goud volgt, alleen zijn er dan grotere stijgingen en dalingen in de zilverprijs dan in de goudprijs. Dit komt deels doordat de zilvermarkt veel kleiner is dan die van goud.

Goudprijs en zilverprijs per peildatum 01-01-2017

Voor de aangifte inkomstenbelasting verwijzen we u graag naar onze pagina Fiscaliteit. Hier kunt u ook de koersen per peildatum terugvinden voor uw aangifte. De goudprijs per 1 januari 2017 was EUR 35.317 per kilogram. De zilverprijs per 1 januari 2017 was EUR 494 per kilogram.    

De goud/zilver ratio

U kunt op onze koersen pagina tevens de goud/zilver ratio terugvinden. Deze ratio geeft aan hoe de koersen zich ten opzichte van elkaar bewegen. Een hoge goud/zilver ratio betekent dat je veel zilver nodig hebt om goud te kopen. Een ratio van 1:80 betekent dat je 1 kilogram goud kunt kopen met 80 kilogram zilver. Een ratio van 1:60 geeft aan dat je voor 1 kilogram 60 kilogram zilver nodig hebt, in dat geval is zilver in verhouding dus relatief goedkoop. De afgelopen jaren beweegt deze ratio zich rond de 1:70, terwijl in de voorgaande decennia een ratio van 1:45 gebruikelijk was.

De historische verhouding ligt op 1:16, dus een goudprijs die zestien maal hoger ligt dan de zilverprijs. Dit is echter gebaseerd op een tijdperk waarin goud en/of zilver als geld werd gebruikt, dus in de vorm van munten. Deze verhouding is vandaag de dag enorm opgelopen doordat de goudprijs enorm gestegen is – feitelijk is het de waarde van de valuta waarin we de goudprijs uitdrukken die enorm gedaald is. Zo is de koopdracht van de Amerikaanse dollar naar schatting gedaald met ongeveer 95% in minder dan 100 jaar tijd.

 

Rendement van goud

In de onderstaande grafiek is weergegeven wat het jaarlijkse rendement is geweest van een belegging goud, gemeten in Euro's. In de periode van 2005 tot en met 2012 steeg de goudprijs ieder jaar, terwijl het jaar 2013 één van de slechtste jaren was waarin de goudprijs liefst ruin 28% moest inleveren. De ontwikkelingen van de goudprijs zijn voor een groot deel afhankelijk van financieel en geo-politieke ontwikkelingen. Zo zorgde de Brexit in 2016 ervoor dat de goudprijs met zo'n 9% steeg binnen 12 uur. En ook bij de verkiezing van Trump in 2016 reageerde de markt met een grote vlucht naar goud gezien de onzekerheid over het beleid dat Trump zal gaan voeren.