Schilderkunsten gouden tientje Nederland

Schilderkunst gouden tientje 2011
  • Prijs: € 395,00 per stuk

Tijdelijk uitverkocht

Ontvang direct bericht zodra dit product weer leverbaar is

Beschrijving

Het Schilderkunst Gouden Tientje - nu beperkt leverbaar bij The Silver Mountain. Lees verder

Nederland en de Schilderkunst

De Nederlandse schilderkunst is internationaal geliefd bij zowel kunstkenners als het grote publiek. In musea overal ter wereld hangen werken van Nederlandse schilders van naam en faam; van oude Hollandse Meesters tot hedendaagse kunst.

De oorsprong van de Nederlandse schilderkunst ligt aan het einde van de Middeleeuwen. Het hoogtepunt volgt in de Gouden Eeuw, met Rembrandts Nachtwacht als bekendste meesterwerk. Maar ook Frans Hals, Johannes Vermeer en Jan Steen vestigen naam in de 17e eeuw. De eeuwen erna brengen eveneens grote Nederlandse kunstschilders voort zoals Van Gogh en Mondriaan. Gezien de rijke historie en het veelbelovende heden mag Nederland trots zijn op haar schilderkunst.

 

De inspiratie van de ontwerper

Het spanningsveld tussen illusie en werkelijkheid is een van de meest kenmerkende aspecten van de Nederlandse schilderkunst. Persijn Broersen en Margit Lukacs gebruikten het in hun ontwerp van het Schilderkunst Vijfje. Ze combineerden de uitgangspunten van historisch en hedendaagse schilderkunst aan de hand van het 17-eeuws schilderij "Gezicht op Delft" van Johannes Vermeer: kunst waarin zichtbaar is hoe de werkelijkheid wordt verbeeld en geconstrueerd. De voorzijde van de munt toont Koningin Beatrix die kijkt naar "Gezicht op Delft".

De horizon loopt niet parallel aan het perspectief van de lijst, waardoor de illusie wordt verbroken. De keerzijde verbeeldt de achterkant van het schilderij, maar ditmaal bevindt de beeltenis van de Delftse horizon zich buiten de lijst. Hiermee wordt de verbinding met het heden gelegd. Een conceptueel ontwerp, waarin de verbeeldingskracht voelbaar is.

Lees minder

Specificaties

Schilderkunst gouden tientje 2011
Producent Nederlandse Munt
Gehalte 90%
Conditie Zo goed als nieuw
Gewicht 6,05 gram
Jaar van uitgifte 2011
Land van uitgifte Nederland

Alternatieven

Het Rembrandt Tientje - 10 euro Goud Proof

Het Rembrandt Tientje - 10 euro Goud Proof

Prijs: € 395,00 per stuk

Tijdelijk niet leverbaar

Gouden Tientje Manhattan 2009

Gouden Tientje Manhattan 2009

Prijs: € 395,00 per stuk

Tijdelijk niet leverbaar

2004 - Gouden Tien Euro munt - Europa

2004 - Gouden Tien Euro munt - Europa

Prijs: € 395,00 per stuk

Tijdelijk niet leverbaar

Prijshistorie

Stel prijsalert in

Dit product heeft nog geen reviews

Schrijf een review