Britannia munten

Britannia munten worden uitgegeven door de Royal Mint uit het Verenigd Koninkrijk. Deze munt wordt in het goud al uitgegeven sinds 1987 en de zilveren variant wordt uitgegeven sinds 1997. De gouden Britannia munten bevatten 1 troy ounce puur goud en vertegenwoordigen een nominale waarde van 100 Britse Pond. De gouden Britannia munten worden ook in fractionele gewichten uitgegeven, te weten 1/2 troy ounce goud, 1/4 en 1/10 ounce goud. De nominale waarde van deze munten is respectievelijk  £50, £25 en £10.

De zilveren Britannia is geslagen in 1 troy ounce puur zilver met een nominale waarde van £2. Kleinere uitgaven van de Royal Mint bestaan ook voor de zilveren Britannia series, alleen komen die haast nooit.

1 troy ounce zilver Britannia 2020 munt Beste prijs

1 troy ounce zilver Britannia 2020 munt

Prijs: € 24,50 per stuk Vanaf € 24,10 vanaf

1 week levertijd

1 Troy ounce gouden munt Britannia 2020

1 Troy ounce gouden munt Britannia 2020

Prijs: € 1.715,00 per stuk Vanaf € 1.705,00 vanaf

2 - 3 weken levertijd

1 troy ounce zilveren Britannia munt diverse jaargangen

1 troy ounce zilveren Britannia munt diverse jaargangen

Prijs: € 24,10 per stuk

Tijdelijk niet leverbaar

1/10 Troy ounce gouden munt Britannia

1/10 Troy ounce gouden munt Britannia

Prijs: € 195,00 per stuk

Tijdelijk niet leverbaar

6-delige zilveren Britannia set Proof 2020

6-delige zilveren Britannia set Proof 2020

Prijs: € 269,00 per stuk

Tijdelijk niet leverbaar

1 Troy ounce platina munt Britannia

1 Troy ounce platina munt Britannia

Prijs: € 981,00 per stuk

Tijdelijk niet leverbaar

1 troy ounce gouden Britannia munt

1 troy ounce gouden Britannia munt

Prijs: € 1.698,00 per stuk

Tijdelijk niet leverbaar

3-delige gouden Britannia set Proof 2020

3-delige gouden Britannia set Proof 2020

Prijs: € 2.195,00 per stuk

Tijdelijk niet leverbaar

1 kilo zilveren munt Britannia 2020 proof

1 kilo zilveren munt Britannia 2020 proof

Prijs: € 2.240,00 per stuk

Tijdelijk niet leverbaar

6-delige gouden Britannia set Proof 2020

6-delige gouden Britannia set Proof 2020

Prijs: € 4.295,00 per stuk

Tijdelijk niet leverbaar

De geschiedenis van de Britannia munten

Britannia, de vrouwelijke verlichamelijking voor het Verenigd Koninkrijk en het moderne gezicht van de bullion munten van de Royal Mint sinds 1987.

 

Britannia heeft een lange geschiedenis met het Verenigd Koninkrijk en haar munten. Britannia staat al ruim 2.000 jaar symbool voor het land Engeland sinds de Romeinen hun invasie deden op de Britse eilanden en deze omdoopten tot de province of Britannia. De beeltenis van Britannia werd voor het eerst gebruikt op munten van de Romeinse keizer Hadrian (circa AD 199). De beeltenis kwam terug op munten uitgegeven onder bewind van Charles II in 1672.

De beeltenis die wordt gebruikt op de gouden en zilveren munten van de Britannia serei is ontworpen door Philip Nathan. Het was van belang om een symbool te kiezen dat het eenvoudig te koppelen was aan het Verenigd Koninkrijk en haar geschiedenis. De gehelmde en gewapende Britannia (vaak afgebeeld met een schild en golven aan haar voeten) staat symbool als krijgshaftige maagd, het zinnebeeld van Engeland en het Verenigd Koninkrijk. De drietand in haar hand staat daarbij symbool voor de heerschap over de oceanen en het klassieke tunica is een verwijzing naar het Romeinse verleden.
 

Wanneer mensen het woord ‘Britannia’ horen denken ze vaak aan het patriottistische lied ‘Rule Britannia’ of de Cool Britannia beweging uit de jaren ’90.

Britannia is de vrouwelijke personificatie van de Britse eilanden en is een populair figuur sinds ze voor het eerst als een godin werd afgebeeld. Ze stond voor het eerst op munten in de Romeinse tijd. In de tweede eeuw na Christus introduceerde de Romeinse keizer Hadrianus munten met een vrouwlijkfiguur erop, deze vrouw stelde Brittannië voor, op deze munten stond ‘BRITANNIA’.

Toen de Romeinen Brittannië verlieten in de vierde eeuw na Christus, verdween Britannia van de munten voor een aantal eeuwen. Pas toen Elizabeth I koningin was in de zeventiende eeuw, kwam Britannia weer terug in het leven. Ze kwam terug in toneelstukken en literatuur, die het groeiende maritieme rijk van de Tudor koningin symboliseerde.

In 1636 betoogde de juridisch geleerde John Selden dat Britannia de aanspraak van Groot-Brittannië van de zee om haar heen bewees. Hij zei dat Britannia op de Romeinse munten stond tussen de golven, dit zou de marine kracht van Brittannië aangeven. Misschien dat daarom koning Charles II Britannia herintroduceerde op de munt in 1672. De maritieme kracht van Brittannië was in gevaar en de koning hoopte dat Britannia het land zou inspireren.

Nadat Britannia werd geherintroduceerd in 1672 op de munt is ze er nooit meer afgehaald. Over de jaren werd Britannia steeds meer geassocieerd met de zee. Op de beroemde cartwheel pennies en de twopences van 1797 werd Britannia afgebeeld op rotsen in de zee, met een schip in de achtergrond en drietand, die de speer van Britannia verving.

Britannia stond op de koperen en bronzen munt van elke monarch. Toen het Verenigd Koninkrijk overging naar de decimale munten, werd Britannia op de 50p munt gezet.

Omdat Britannia al zo lang op de munt van Brittannië staat was het de perfecte keuze voor The Royal Mint om Britannia op de munt van de internationale goudmarkt te zetten. Ze was een aantrekkelijk en onderscheidend figuur dat meteen herkenbaar is voor de Britten. Ze staat op de eerste gouden Britannia munten van 1987 en op de eerste zilveren Britannia munten van 1997.

Britannia blijft een symbool van kracht en progressie, ze heeft een geruststellende bekende aanwezigheid, die ondanks de constante veranderingen altijd de wacht staat aan de kust. Een nationaal icoon, de munten met haar plaatje er op symboliseren het erfgoed van de Britse munthuizen voor investeerders over de hele wereld.

Britannia munten kopen

De Britannia munten zijn één van de meest gangbare Europese beleggingsmunten. Net als de Wiener Philharmoniker zijn de munten geslagen in het hoogste gehalte goud en zilver en wereldwijd goed verhandelbaar. Bij de Britannia serie zijn de designs in de loop van de tijd meerdere malen aangepast en zijn er ook diverse zeldzame oplagen geweest waaronder proof-series en andere speciale uitgaven. Dat maakt de Britannia munten zeer geliefd bij verzamelaars van speciale beleggingsmunten.

 

                                                          

Heeft u nog vragen over de aankoop van goud en zilver?
Wij zijn telefonisch bereikbaar op 035 20 31 380

 

 

Advies inkoop goud en zilver

Bezoek één van onze informatieavonden voor advies bij het kopen van goud en zilver

Oriënterend gesprek

Wilt u langskomen voor een gratis oriënterend gesprek neem dan contact met ons op om een afspraak in te plannen.

Offerte op maat

Wilt u voor meer dan EUR 25.000 investeren? Vraag dan een offerte op maat aan voor een passend advies.