Actuele goudprijs

De actuele goudprijs wordt bepaald door verschillende factoren. Allereerst oefenen biedprijzen en vraagprijzen in de edelmetaalmarkt grote invloeden uit op de actuele goudprijs. De verkopers en kopers op verschillende edelmetaalbeurzen wereldwijd bepalen de koers die op dat moment van kracht is. Dit heeft te maken met de middenkoers, het verschil tussen de laatprijs en biedprijs. De laatprijs wordt bepaald door de verkoper en de biedprijs door de koper. Omdat de waarde van goud altijd redelijk stabiel is, zijn er geen grote verschillen merkbaar in de actuele goudprijs.

De actuele goudprijs op de beurs

Twee keer per dag wordt er een fixing vastgesteld op de edelmetaalbeurs. Hiermee wordt de prijs bepaald voor verkopen die vooraf zijn afgesproken. Deze vooraf afgesproken transacties worden ook wel ‘futures’ genoemd. De actuele goudprijs is in beweging op 5 vaste dagen per week. De geschatte dagelijkse hoeveelheid goud die verhandeld wordt, bedraagt 139 miljoen troy ounce. Omgerekend naar euro’s komt dat neer op een bedrag van 156 miljard euro. Wereldwijd bekeken vinden de meeste transacties in goud en zilver plaats bij de COMEX in New York en in London bij de London Bullion Association.

De future prijs en de spotprijs

Handelen in goud kan via twee verschillende systemen. Binnen de actuele goudprijs kan een onderscheid worden gemaakt in de spotprijs en de future prijs. Met de spotprijs van goud wordt er direct tot een transactie overgegaan tussen de koper en de verkoper. Deze verkoop is gebaseerd op de actuele goudprijs. Bij de future prijs van goud wordt een overeenkomst opgesteld tussen de koper en de verkoper. Op een toekomstig moment wordt er dan tot een aankoop over gegaan. De prijs is daarbij gebaseerd op een fixing die eerder is vastgelegd.

De actuele goudprijs per gram

Omgerekend naar de prijs per gram, kunnen er verschillen zijn in de actuele goudprijs bij een baar van 10 gram en een baar van 250 gram. Dit verschil heeft voornamelijk te maken met extra bijkomende productiekosten. De kosten voor het produceren van een baar van 250 gram is bijvoorbeeld vergelijkbaar met de kosten van een baar van 10 gram. Daarnaast wordt er door handelaren ook nog gebruik gemaakt van een winstmarge bovenop de actuele goudprijs bij een munt of baar. Voor de winstmarges geldt ook dat het gewicht bepalend is voor de marge. Bij een laag gewicht spelen hogere marges dan bij een hoog gewicht.


Vakkundig advies

Bij The Silver Mountain kunt u terecht voor gratis en vakkundig advies voor het kopen van goud of zilver. Wij staan u graag te woord op onze kantoorlocatie in Baarn, telefonisch of per mail. 

De kieswijzer op de website van The Silver Mountain is een online hulpmiddel die u helpt bij het maken van de juiste keuze bij het kopen van goud of zilver. In de kieswijzer vindt u de aankoopprijzen en de verkoopprijzen die zijn gebaseerd op de actuele goudprijs en zilverprijs. Het verschil tussen de aankoopprijs en de verkoopprijs wordt de spread genoemd. Over het algemeen zijn producten met een lage spread het meest interessant om te kopen.