• Klantenbeoordeling: 9,7
Hulp nodig? Bel 035 203 1380

Kenniscentrum
Auteur: Rolf van Zanten Datum: 18 oktober 2021

Beleggen in zilver

Wanneer u geïnteresseerd bent in het doen van een investering in zilveren munten, dan kunt u overweldigd worden door het grootte aanbod. In eerste instantie zult u waarschijnlijk een selectie maken van de zilveren munten op basis van prijs, gewicht, design en zilvergehalte. The Silver Mountain heeft voor u een actuele lijst opgesteld met de acht bekendste zilveren munten om in te beleggen. Dit is geen definitieve lijst maar gebaseerd op de herkenbaarheid, liquiditeit en het potentiële rendement op de investering. Dit zijn de zilveren beleggingsmunten die het meest aantrekkelijk en gangbaar zijn voor beleggers.
 

Gewicht, design en terugkoopgarantie

Over het algemeen kiezen beleggers vaak voor één troy ounce beleggingsmunten. Deze munten hebben een gewicht van 31,103 gram puur zilver en zijn makkelijk te verhandelen. The Silver Mountain verkoopt uitsluitend pure zilveren munten. Deze munten bevatten 99,9% puur zilver.
 
Zilveren munten verschillen van design en worden geproduceerd in het munthuis uit het desbetreffende land. Zo komt de Maple Leaf uit Canada en de Wiener Philharmoniker uit Oostenrijk. Wanneer u wilt beleggen in zilveren munten maakt het design niet uit. Wij raden daarbij aan om te kiezen voor de goedkoopste zilveren munt, omdat u dan het meeste zilver krijgt voor uw geld. Daarbij bieden wij een terugkoopgarantie aan waarbij wij geen onderscheid maken in onze biedprijzen vanwege het design van een munt. Met andere woorden: wij bieden dus evenveel voor een Maple Leaf als voor de Wiener Philharmoniker.

Welke zilveren munt kan ik het beste kopen?

American Eagle Silver Bullion munt

De Silver American Eagle is de officiële bullion munt van de Verenigde Staten. De American Silver Eagle munt is een van de bekendste zilveren beleggingsmunten ter wereld. Deze munt weegt 1 troy ounce (31,103 gram) en is geslagen in puur zilver. Ondanks de relatief hoge premie zijn Silver Eagles erg populair onder investeerders in fysiek zilver. De Silver American Eagle wordt, als een van de weinige zilveren beleggingsmunten, gegarandeerd voor gewicht, inhoud en zuiverheid door de Amerikaanse overheid.

Sinds 2021 is op de keerzijde een arend te zien die aankomt voor een landing en een eikentak draagt, alsof hij deze aan een nest wil toevoegen. Om de munten extra veiligheid te bieden, zijn ze voorzien van verbeterde beveiligingskenmerken, waaronder een variant met een rieten rand. Elke munt heeft een zuiverheid van 99,9% zilver en wordt beschouwd als een van de mooiste Amerikaanse munten die ooit zijn geslagen.

Zilveren Canadese Maple Leaf

De Canadese zilveren Maple Leaf werd voor het eerst uitgegeven in 1988 en is sindsdien een zeer herkenbare bullion munt geworden. De munt wordt geproduceerd door de Royal Canadian Mint en wordt elk jaar uitgegeven door de Canadese regering. De Canadese zilveren esdoorn onderscheidt zich van de meeste andere zilveren munten met een klassiek ontwerp en een zeer hoge zuiverheid (99,99%) van het metaal. Op de voorzijde van de munt staat een beeltenis van Koningin Elizabeth II, maar de munt is vooral bekend vanwege het kenmerkende esdoornblad op de keerzijde. Ook bestaat de Silver Maple uit 99,99% fijn zilver, wat het een geweldige investering maakt.

Misschien denk u nu: wat is het verschil tussen een Canadese Silver Maple en een American Silver Eagle? De American Silver Eagle munten bestaan slechts uit 99,9% zilver tegenover de 99,99% zilver in de Canadian Maple Leaf. Hoewel de Canadese Maple Leaf een hogere zuiverheid heeft, hebben deze munten een grotere kans op melkvlekken, waardoor ze minder aantrekkelijk zijn voor verzamelaars. Deze vlekken hebben geen invloed op de zilverwaarde van de munt.

Tot slot is de Canadese zilveren Maple Leaf munt een uitstekende investering vanwege de hoogste zuiverheid worden hun zuiverheid en gewicht gecertificeerd door de Canadese overheid. De zilveren Maple Leaf munt 2021 is een wettig betaalmiddel in Canada en heeft een face value van CAN$ 5. Wereldwijd is deze beleggingsmunt erkend en goed verhandelbaar.

Zilveren Britse Britannia

De vrouw op de munt is het mythische figuur Britannia, met haar krachtige houding in een klassiek jurk tegen een woeste storm die om haar schild. Met in haar ene hand een drietand en in haar andere hand een schild en olijftak. De munt is het moderne gezicht van British Bullion en een symbool van kracht en traditie.

De zilveren Britse Britannia wordt geproduceerd door The Royal Mint en staan bekend om het prachtige design en betrouwbaarheid. Sinds 2013 is de fijnheid van de munten verhoogd naar 99,9% fijnheid. Reden om in deze munt te investeren is vanwege de hoge status in de wereldwijde edelmetaalmarkt. De munt heeft namelijk een grote herkenbaarheid en zorgt voor een uitstekende waarde met een goed potentieel voor liquiditeit.

Zilveren Wiener Philharmoniker

Vanwege het grote succes van de gouden Wiener Philharmoniker munt, wordt sinds 2008 ook de zilveren Wiener Philharmoniker munt geslagen door producent Austrian Mint. De bijzondere naam “Wiener Philharmoniker” is van het Oostenrijks symfonieorkest welke is opgericht in 1842.

Op de voorzijde van de munten is een prachtig ontwerp te zien: het boeket van Filharmonisch instrumenten, bestaande uit een cello, een citer, een hoorn en violen. Op de achterzijde is een design van de Gouden Concert Hall afgebeeld, wat de thuisbasis is van de Wiener Philharmoniker. Verder heeft de munt een gladde rand en een diameter van 37mm. De Wiener Philharmoniker 2021 munten wegen 1 troy ounce (31,103 gram) en zijn ze puur zilver (99,99%). Aangezien de munt een nominale waarde heeft van EUR 1,50 heeft deze munt de status als wettig betaalmunt.
 
Naast de 2021 munt hebben we ook oudere Philharmoniker munten. Deze munten worden verkocht tegen een scherpe premie, doordat deze ingekocht worden van particulieren. De Oostenrijkse zilveren Wiener Philharmoniker biedt een geweldige manier om zich te vertakken in Europese munten en ze hebben over het algemeen een redelijke premie.

72% zilver Nederlands muntgeld

De Nederlandse guldens, rijksdaalders en tientjes zijn geslagen in 72% zilver. Deze munten worden tegenwoordig voor de zilverwaarde verhandeld, doordat deze waarde hoger ligt dan de nominale waarde. Beleggen in fysiek zilver is op deze manier voordelig en in kleine coupure mogelijk. 

Wij verhandelen deze zilveren munten in zakken per 2 kilo puur zilver, het brutogewicht van deze zakken is 2,78 kilo. Het gaat hierbij om zowel voor- als de naoorlogse zilveren guldens, rijksdaalders en tientjes, allen geslagen in 72% zilver. Dit is de goedkoopste manier om zilver te kopen. Ons aanbod is echter beperkt tot hetgeen we van particulieren inkopen, dus deze zakken zijn niet altijd voorradig.

Zilveren Australische Kangaroo

De zilveren Kangaroo is geslagen door de Perth Mint en een krachtig symbool van Australië. Eind 2015 introduceerde de Perth Mint de 1 troy ounce zilveren Kangaroo. Deze munt wordt geslagen in 31,101 gram puur zilver (99,99%). 

Op de voorzijde van de munt is een vergelijkbaar design gebruikt als bij de populaire gouden 1990 Kangaroo munt, ook wel de gouden Nugget genoemd, met op de voorzijde een grote afbeelding van een kangoeroe. Op de achterzijde van de munt is de beeltenis van Queen Elizabeth II weergegeven en sinds 2024 staat Koning Charles III op de achterzijde. De zilveren Kangaroo is een wettig betaalmiddel in Australië met een nominale van AUD $1.00. Net als de andere zilveren munten wordt deze Kangaroo munt verhandeld onder de margeregeling. 
 

Chinese Zilveren Panda

Een andere respectabele investeringsoptie is de Chinese zilveren Panda munt, die sinds 1982 wordt uitgegeven door de Chinese overheid. Elk jaar draagt de serie een nieuw beeld van de reuzenpanda, het vereerde icoon van China. Hierdoor is de populariteit toegenomen waardoor ieder jaar meer munten worden geslagen. 

Op de achterzijde van de munt wordt ieder jaargang de Tempel van de Hemel uit Beijing getoond. De zilveren Panda munten zijn gemaakt van 99.9% puur zilver en zijn een wettig Chinees betaalmiddel. Verder zijn ze verkrijgbaar in het goud met gewichten van 1 gram, 3 gram, 8 gram, 15 gram en 30 gram. Hiermee is het munthuis uit China het enige munthuis dat de gewichten van de munten in grammen gebruikt, daar waar andere munthuizen vaak troy ounce munten slaan (31,103 gram) en fracties daarvan.
 

Zilveren kilo munten

Daarnaast bieden wij diverse zilveren kilomunten en muntbaren aan. Voor particulieren worden zilverbaren belast met 21% btw. Als alternatief biedt The Silver Mountain kilomunten en muntbaren aan, deze producten worden verhandeld onder de margeregeling en zijn daardoor veel goedkoper.
 
Zo bieden wij de StoneX en Silverstone muntbaar aan. Maar ook diverse kilomunten met jaarlijks een nieuw design.

Disclaimer: The Silver Mountain geeft geen beleggingsadvies en dit artikel moet dan ook niet als zodanig worden beschouwd. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst.