• Klantenbeoordeling: 9,7
Hulp nodig? Bel 035 203 1380

Kenniscentrum
Welke goudbaren kan ik het beste aanschaffen?
Auteur: Rolf van Zanten Datum: 20 mei 2024

Welke goudbaren kan ik het beste aanschaffen?

Bij het kiezen van goudbaren zijn er twee zaken om rekening mee te houden, namelijk de prijs per gram en de flexibiliteit voor in de toekomst. Binnen het beschikbare budget zijn vaak verschillende formaten goudbaren beschikbaar. Gouden baren worden namelijk geproduceerd in de formaten van 1 gram tot en met 1 kilogram dus voor nog geen EUR 100 is al het mogelijk om een goudbaar te kopen. 
 
Het is verder van belang dat u goud koopt van een erkende producent. Zo is er zekerheid over de herkomst van het goud, maar ook over het juiste gewicht en gehalte. Bij erkende producenten is er sprake van de Good Delivery Status en daardoor is het goud ook weer eenvoudig te verkopen in de toekomst. Ook is iedere goudbaar dan voorzien van het gewicht, gehalte, doorgaans een serienummer en het logo van de desbetreffende smelterij.
 
De prijs van goudbaren is gekoppeld aan de actuele goudprijs. De premie die u betaalt geeft weer hoeveel u betaalt boven de waarde van het goud. In deze premie zijn productiekosten verwerkt, naast de winstmarges voor de smelterij en de handelaar waar u het goud koopt.
 
De meest gangbare goudbaren zijn geslagen in 50 gram en 100 gram. Met de huidige goudprijs zijn dit coupures die toegankelijk zijn voor een gangbaar budget. Ook zijn goudbaren van 1 troy ounce gebruikelijk en dat komt overeen met 31,1 gram – wat wereldwijd de norm is bij gouden munten en goudbaren.