• Klantenbeoordeling: 9,7
Hulp nodig? Bel 035 203 1380

Kenniscentrum
Wat is het verschil tussen zilveren beleggingsmunten en verzamelmunten?
Auteur: Rolf van Zanten Datum: 15 mei 2024

Wat is het verschil tussen zilveren beleggingsmunten en verzamelmunten?

Veel munthuizen geven munten uit in verschillende kwaliteiten en formaten. Verreweg de meeste zilveren munten zijn geslagen in 1 troy ounce en worden aangeboden tegen een lage premie. Dit betekent dat de prijs van de munt is gekoppeld aan de actuele zilverkoers. Dit soort munten worden dan ook verhandeld puur op basis van de zilverwaarde. 
 
Er zijn ook zilveren munten beschikbaar die in kleinere oplagen worden uitgegeven en in een extra hoge kwaliteit. Dit zijn munten die meer geschikt zijn voor muntenverzamelaars. Veelvoorkomende verzamelmunten zijn geslagen in proof-conditie, wat betekent dat de munt in een extra hoge kwaliteit wordt geslagen. Dit is een ander productieproces dan bij de reguliere zilveren beleggingsmunten. Daarnaast zijn er veel zilveren troy ounce munten die tijdelijk worden uitgegeven in het kader van een tijdelijk thema. Denk hierbij aan kleinere oplages. Tegenwoordig kunnen munthuizen op heel veel verschillende manieren munten slaan en zo zijn er zelfs munten in afwijkende formaten beschikbaar, afwijkende gewichten of in de vorm van een schilderij. 
 
Als u zilver koopt als belegging dan kunt u het beste zilveren beleggingsmunten kopen. Deze munten kunt u terugvinden in de category Zilveren munten. Alle zilveren verzamelmunten kunt u terugvinden bij de Verzamelmunten.