• Klantenbeoordeling: 9,7
Hulp nodig? Bel 035 203 1380

Kenniscentrum
Premie en spread van goud
Auteur: Rolf van Zanten Datum: 9 mei 2024

Wat is de premie, wat is de spread

Bij de keuze tussen producten adviseren wij om te kijken naar de prijsstelling. Alle producten zijn afkomstig van erkende producenten en wereldwijd goed verhandelbaar. Ook is op alle producten onze terugkoopgarantie van toepassing. Bij het kopen van goud en zilver kunnen er wel prijsverschillen zijn tussen vergelijkbare producten. Dit kan komen door marktomstandigheden, of doordat het ene munthuis een munt tegen een hogere prijs aanbiedt dan een ander munthuis. Ook kan het voorkomen dat wij grootschalig één bepaalde munt hebben ingekocht en dat schaalvoordeel aan u doorberekenen. 

Wij bieden al onze producten op een transparante wijze aan, zodat u de beste keuze kunt maken. Wij hanteren dezelfde opslag (winstmarge) bij producten van dezelfde productgroep. Ook hanteren we altijd dezelfde terugkoopgarantie per productgroep.

Het grootste verschil in de prijs ontstaat doordat wij bepaalde producten kunnen inkopen van particulieren. Dit betreft Pre-Owned Bullion. Doordat we deze producten inkopen van particulieren, is dit altijd goedkoper dan de nieuwe producten die rechtstreeks afkomstig zijn van de munthuizen en smelterijen. Bij nieuwe producten zijn productiekosten van toepassing, de premie van het munthuis of de smelterij, en de kosten voor de verzekerde verzending naar Nederland. Dit soort kosten zijn niet van toepassing op Pre-Owned Bullion omdat dit al in omloop is. Om die reden is dit altijd de meest interessante keus bij het kopen van goud en zilver.
 
In de goudmarkt worden een aantal termen gebruikt om aan te duiden hoe de prijs precies tot stand komt. Deze termen dienen ook om producten onderling met elkaar eenvoudig te kunnen vergelijken. 
 
Premie: de premie geeft aan welk bedrag u betaalt boven de metaalwaarde. Meestal is de premie in een percentage uitgedrukt, maar het kan ook worden uitgedrukt in een bedrag in euro. Hoe lager de premie, hoe minder u betaalt boven de metaalwaarde. Deze premie dient ter dekking van alle kosten om van de grondstof een munt of baar te maken en vervolgens fysiek uit te leveren.
 
Prijs per gram: de prijs per gram geeft aan tegen welk tarief u een gram puur goud of zilver koopt. Hierbij kan gesteld worden dat een lage prijs per gram overeenkomt met een lage premie. Aangezien de premie niet altijd goed te vergelijken is met producten van andere gewichtssoorten is de prijs per gram de meest eenvoudige manier om te kijken hoe u zo goedkoop mogelijk fysiek goud of zilver koopt. Let wel: een grote coupure is vaak voordeliger qua prijs per gram, maar dat komt ook doordat u dan één relatief grote baar koopt. Het produceren van één goudbaar van 1 kilogram is bijvoorbeeld veel goedkoper dan 100 goudbaartjes van 10 gram per stuk. Het kopen van een grote goudbaar gaat vaak ten koste van flexibiliteit op het moment dat u het goud of zilver wilt (terug)verkopen.
 
Spread: de spread geeft aan wat het verschil is tussen onze inkoopprijs en onze verkoopprijs. Indien u overgaat tot aankoop en direct daarna besluit te verkopen, dan geeft de spread aan hoeveel u daarop verliest. De spread is hoger dan de premie en dat is zo omdat er feitelijk sprake is van twee transacties: een inkooptransactie en een verkooptransactie. Wij proberen bij Pre-Owned Bullion, de producten die we terugkopen van particulieren, voor zowel de kopende als verkopende partij scherpe tarieven te bieden. Zo kopen we gouden beleggingsmunten terug tegen 100% van de actuele goudprijs. Daardoor is onze spread lager dan bij nieuw geslagen gouden munten.
 

Conclusie

  • Het startpunt is om te kijken naar een zo laag mogelijke prijs per gram. Zo voorkomt u dat u bijvoorbeeld zilverbaren koopt die met 21% btw zijn belast, of goudbaren in kleine coupures waarvan de aankoop als belegger niet interessant is.
  • Vervolgens dient u rekening te houden met uw budget en de gewenste flexibiliteit om later (deels) te kunnen verkopen. Een grotere baar is altijd leverbaar tegen een lagere prijs per gram, maar u kunt niet een stukje afzagen van een grote goudbaar om een kleiner deel te verkopen – dus dat is minder praktisch. 
  • De spread is belangrijk om op voorhand te weten, zo kunt u namelijk zien hoeveel procent de goudprijs of zilverprijs moet stijgen om ‘break-even te draaien’ zodra u weer (terug)verkoopt. Rekening houden met de spread voorkomt dat u producten koopt waarvan de inkooptarieven niet gunstig zijn, of waarvan de aankoopprijs te hoog ligt.
  • Om producten binnen een bepaalde productgroep met elkaar te vergelijken kunt u de premies met elkaar vergelijken. Wij tonen de meest gunstig geprijsde producten altijd bovenaan in onze productcategorie.