• Klantenbeoordeling: 9,7
Hulp nodig? Bel 035 203 1380

Kenniscentrum
Baren of munten van goud kopen
Auteur: Rolf van Zanten Datum: 2 mei 2024

Kan ik het beste munten of baren kopen?

Fysiek goud kan een interessant alternatief zijn voor een spaarrekening en vooral in financieel onzekere tijden is het kopen van goud populair. Bij het kopen van goud heeft men de mogelijkheid om beleggingsgoud vrij van btw te kopen en dit geldt zowel voor gouden munten, als gouden baren.
 
Bij alle gouden munten en goudbaren is het belangrijk om te kiezen voor een product dat wereldwijd eenvoudig verhandelbaar is. Om die reden zijn alle bekende beleggingsmunten en goudbaren geslagen in een herkenbaar gewicht en een zo’n hoog mogelijk gehalte goud. Op die manier is het voor iedereen eenvoudig om de waarde van de gouden munt of goudbaar te bepalen.
 
Gouden munten zijn voor particulieren vaak interessanter dan goudbaren omdat de munten wereldwijd wat makkelijker te verhandelen zijn. Ook zijn de munten vaak geslagen in een lager gewicht waardoor de waarde per munt lager ligt dan bij een grotere goudbaar.
In de praktijk zijn de 1 troy ounce munten veelal de goedkoopste keus bij het kopen van goud. Hierbij ligt de prijs per gram laag én is het verschil tussen aan- en verkoop lager dan bij goudbaren van vergelijkbare of lagere gewichten. Bij grotere aankoopbedragen zijn juist goudbaren voordeliger in de aanschaf en dat gaat op bij de goudbaren vanaf 50 gram.
 
Bij het kiezen tussen munten en baren is het belangrijk om er rekening mee te houden dat een vorm van flexibiliteit ook wat waard is. Zo is het kopen van een zo’n groot mogelijk stuk goud met het beschikbare budget weliswaar goedkoper dan het kopen van meerdere munten, maar het zorgt er ook voor dat bij een toekomstige verkoop men gebonden is aan dat formaat. Het is dan dus niet mogelijk om een deel van het goud te verkopen.
 
Om een weloverwogen keuze te maken kunt u onze Kieswijzer invullen. Op basis van de meest actuele data berekent onze kieswijzer voor u welk product of welke producten te koop zijn tegen de laagste prijs per gram én waarbij het verschil tussen de aankoopprijs en verkoopprijs zo laag mogelijk is.
 
Een vuistregel is dat de gouden munten van 1 troy ounce vaak het meest interessant zijn voor particulieren, bij grotere bedragen de goudbaren van 50 gram en 100 gram. Kleinere gouden baren en gouden munten zijn vaak duurder in de aanschaf.