• Klantenbeoordeling: 9,7
Hulp nodig? Bel 035 203 1380

Kenniscentrum
Gouden munten in verschillende formaten
Auteur: Rolf van Zanten Datum: 24 mei 2024

Gouden munten in verschillende formaten

Gouden munten zijn beschikbaar in diverse gewichten en gehaltes. De meest voorkomende gouden beleggingsmunten zijn uitgegeven in 1 troy ounce puur goud. Van veel muntenseries wordt ieder jaar een nieuwe munt uitgegeven. Nieuw geslagen gouden munten zijn echter altijd duurder in de aanschaf dan pre-owned gouden munten. Dat komt doordat de nieuw geslagen munten door het munthuis geslagen moeten worden, wat productiekosten met zich meebrengt. Ook zijn er kosten voor het verzekerd transport vanaf het buitenland naar Nederland. Pre-owned munten zijn altijd goedkoper omdat deze munten zijn ingekocht van particulieren. Vaak zijn dit particulieren in Nederland. Deze munten bevatten verder hetzelfde gewicht en gehalte, dus de goudwaarde is identiek en enkel het jaartal wijkt af. Indien de pre-owned munten beschikbaar zijn zullen deze gouden munten altijd de beste keus zijn; zowel qua prijs per gram als qua verschil tussen aan- en verkoopprijs.
 
Afhankelijk van het budget kan ook worden overwogen om kleinere gouden munten aan te kopen. Daarbij is er ook een keus tussen nieuw geslagen munten en munten die al in omloop zijn geweest. Gouden munten die vroeger als wettig betaalmiddel werden gebruikt zijn dan vaak een gunstige keus. In Nederland is het gouden tientje om die reden erg populair en deze munt bevat iets meer dan 6 gram aan puur goud, waardoor het ook een eenvoudig te verhandelen munt is.
 
Wereldwijd zijn de Maple Leaf en de Krugerrand de meest bekende series gouden munten. Ook zijn andere munten populair, zoals de Britannia, Philharmoniker en Kangaroo. Het is hierbij vooral van belang dat de munten afkomstig zijn van een officieel munthuis en beschikken over de status van wettig betaalmiddel. Alle gouden munten geslagen in tenminste 99.9% puur goud worden daarbij verhandeld als beleggingsgoud. Dat is belangrijk omdat bij beleggingsgoud geen btw geheven wordt bij de aan- en verkoop.