• Klantenbeoordeling: 9,7
Hulp nodig? Bel 035 203 1380

Kenniscentrum
Goudbaren en productiekosten
Auteur: Rolf van Zanten Datum: 22 mei 2024

Goudbaren en productiekosten

Het kopen van goudbaren is mogelijk in diverse gewichten vanaf 1 gram oplopend tot en met 1 kilogram. Hoe groter de goudbaar, hoe lager in verhouding de productiekosten zijn. Dat zorgt ervoor dat een grotere goudbaar interessanter is omdat de prijs per gram dan lager komt te liggen. Het kost immers meer geld om 10 losse goudbaartjes te produceren van ieder 5 gram, dan een enkele goudbaar van 50 gram. 
 
Naast de overweging op basis van de prijs per gram is het verstandig om rekening te houden met de flexibiliteit. Als u een enkele goudbaar koopt, dan kunt u in de toekomst ook alleen maar die goudbaar in het geheel verkopen en niet deels verkopen. Bij een grote goudbaar is het immers niet mogelijk om een stukje goud van de baar af te knippen of af te zagen. 
 
De meest gebruikelijke formaten goudbaren zijn om die reden 1 troy ounce (31,103 gram), 50 gram en 100 gram. Wereldwijd is het formaat van 1 troy ounce gebruikelijk en veel gouden beleggingsmunten zijn ook in dit gewicht geslagen. In Europa zijn vooral de goudbaren van 50 gram en 100 gram populaire. Bij grotere budgetten komen ook grotere goudbaren in beeld oplopend tot 1 kilogram. Het formaat van 1 kilogram is het meest geschikt om tegen een lage premie goud te kopen: op die manier koopt u goud voor slechts 1% boven de goudprijs.
 
Wilt u goud in kleine coupures kopen, zonder daarbij hoge productiekosten te betalen dan zijn de gouden combibars een interessante optie. De gouden combibar is geslagen in een raster net als een chocoladereep waardoor het mogelijk wordt om het goud op te breken in stukjes van 1 gram goud. In tegenstelling tot de losse goudbaren van 1 gram is het productieproces van een gouden combibar eenvoudig. Deze innovatieve oplossing maakt het mogelijk om kleine formaten goudbaren te kopen zonder te maken te hebben met hoge productiekosten.