Goud en zilver in 2013

Tegen het jaareinde wordt je bijna begraven onder de voorspellingen. Economen die bewust desinformatie verspreiden is dan even groot als degenen die serieus naar de ontwikkelingen kijken. Politici en centrale bankiers kijken alleen maar naar wat hunzelf goed uitkomt. Begrijpelijk, alles draait op vertrouwen en dat willen ze uitstralen. Vandaar dat ze vrolijk meedoen met voorspellen. En daarom moeten wij daar maar beter niet naar luisteren. De schuldencrisis is voorbij zegt Hollande. En Rutte zegt sterker uit de crisis te komen. Ook het CPB stelt elk jaar hun verwachtingen naar beneden bij met 1 tot 2 procent. Volgens CPB is de crisis alweer voorbij in 2013. Zelfs in Griekenland verwacht men weer groei voor het 5e jaar op rij. In werkelijkheid gingen ze elk jaar steeds dieper in de shit. Ook 5 jaar op rij. De economie kon inderdaad aan de gang blijven door steeds hogere schulden in het systeem te pompen. Economische groei en ook BBP is inclusief inflatie, dus als we die corrigeren voor inflatie dan staat er vanaf 2008 elk jaar een vette min.

2012 sloeg alle kanten op. Niets was wat het leek. Vermoedelijk zien we dat ook terug in 2013.

De grootste bedreigingen voor 2013 zie ik wel in de rentestijging op staatsleningen. Dit zal de grootste nachtmerrie zijn voor politici en centrale bankiers. De grootste bubbel aller tijden kon best wel eens knappen in 2013. Staatsleningen worden sterk gemanipuleerd en dat kan nooit eeuwig zo doorgaan. Tegenwoordig wordt bijna alle andere activa naar beneden gemanipuleerd zodat men bijna niet meer anders kan dan te beleggen in waardeloos en renteloos staatspapier. Zelfs pensioenfondsen worden door steeds strengere regelgeving gedwongen om hierin te beleggen. Bedoeld om de bubbel zo lang mogelijk in de lucht te houden. De rendementen op staatspapier zijn steeds vaker negatief. Rijkere landen als China en Rusland investeren steeds minder in VS staatspapier. Dit gat wordt opgevangen door de FED die steeds meer zelf het staatspapier opkoopt met vers geprint geld. Die trend zet zich voort in 2013. Daarmee de bubbel steeds verder opblazend. De QE3 en QE4 van 2012 zijn onbegrensd gemaakt en passeerden in 2012 de recordhoogte van 1.000 miljard. De QE’s zijn allang niet meer bedoeld om de economie te stimuleren. Ze zijn er alleen nog maar om schulden op te kopen. De beurzen reageren er ook al niet meer op, net zo min als goud en zilver. Een vaag teken dat er iets dramatisch aan het veranderen is. QE’s zijn uitgewerkt, net zoals de lage rente. De Bazooka kogels zijn op. Stagflatie is wat we nu zien en daar hebben centrale banken geen medicijn voor. Stagflatie zal waarschijnlijk wel verder doorzetten in 2013.

Fiscal cliff

Met zulk extreem begrotingstekort van meer dan 50% zal belastingverhoging onvermijdelijk zijn. Belastingverhoging en inflatie draaien de economie de nek om. Maar het gaat hier wel om de grootste economie van de wereld. Tevens de motor van de wereldeconomie en houder van de wereldreservemunt. Voor het eerst in 40 jaar dat er in de VS belastingen stijgen. In Nederland kennen we al sinds Joop den Uyl fiscal cliffen, en niet zo’n beetje ook. Een recessie in 2013 in de VS lijkt onvermijdelijk. Normaal is een recessie op z’n tijd gezond voor de economie. Maar overheden met zulke schulden kunnen dit niet overleven. Vandaar dat men recessies tegenwoordig weg manipuleert.

USD

Het officiële inflatiecijfer van 2,7% voor de US dollar wordt in werkelijkheid berekend tussen 7% en 10%. Dit gaat men niet langer volhouden. Als je de USD index bekijkt, dan zie je een keurig hoofd en schouderpatroon ontstaan. De USD gaat de bodem van 73 weer opzoeken. Grote kans dat de bodem gaat sneuvelen. In dat geval zal iedereen uit staatpapier vluchten. Dat zal de bel zijn van het knappen van de grootste bubbel aller tijden.

In 2013 beleggen in Amerikaanse aandelen en trackers zal een groot valutarisico in zich hebben. De USD kon wel eens gaan vallen. In het gunstigste geval een zware daling.

https://www.thesilvermountain.nl/img/usd2012.jpg

Japan

Problemen in Japan hadden enkelen al in 2012 verwacht, maar is in 2013 nog zeker niet voorbij. BOJ van Japan heeft besloten de drukpers nog een paar versnellingen hoger te zetten. De Yen is al behoorlijk aan het dalen. De schulden in Japan zijn echt onhoudbaar geworden.

Nederland

Zowel de werkloosheid als de faillissementen stijgen tegen einde 2012 steeds sneller. Met dit tempo zal dit proces moeilijk te stoppen zijn. We zullen sneller dan verwacht afglijden naar het economisch niveau van Griekenland. De enorme belastingverhogingen van Rutte en Samson zullen uiteindelijk fors minder gaan opleveren voor de schatkist. Het bekende Griekse probleem, ofwel de spiraal naar beneden.

Europa

Frankrijk zal het volgende land zijn met ernstige schuldproblemen. Daarnaast zal de oplopende werkloosheid en overheidstekorten Italië, en misschien ook Spanje, dieper in de schulden drijven. Spanje zal uiteindelijk steun moeten aanvragen waarmee het onbeperkte opkoopprogramma van schulden door de ECB in werking zal streden (OMT). Net als Japan en de VS zal ook Europa de drukpers vele versnellingen hoger gaan zetten.

Alles bij elkaar is de schuldencrisis alleen maar erger en erger geworden, ondanks alle mooie woorden van centrale bankiers, bankeconomen en politici. Dit zal in 2013 ook weer de rode draad door het jaar blijken. Sterker nog, de schulden lopen steeds harder op in plaats van minder.

Aandelen

Aandelen worden gedreven door 2 factoren. Enerzijds omhoog gedreven door de grote geldstromen (QE’s, inflatie en lage rente), en anderzijds omlaag gedreven door de te verwachte krimpende economie. Per saldo gaan we dan ook om die reden al 2 jaar zijwaarts tot licht hoger. Wat de toekomst brengt valt nu niet meer te voorspellen. Gaat men vluchten uit obligaties, dan zal het als een raket stijgen. Gaat deflatie weer de overhand krijgen dan als een baksteen dalen. Dit laatste lijkt het meest waarschijnlijk. Zowel economie als omloopsnelheid van geld vallen stil, en dat is deflatoir. Kijken we naar vergelijkbare periode 1932 – 1940, dan zien we ook een jarenlange, volatiele downtrend. Vele malen dieper dan de crash van 1928 (2008). Maar de vraag is, kun je dit vergelijken met toen? Er werd toen minder geld geprint dan nu.

Goud

De onderstaande lange termijn grafiek brengt mooi de patronen van 2008 en 2011/2012 in beeld. Als die patroon herhaald wordt, dan gaan we met een raket richting noorden. Maar, let op, 2008 was geen 2012! Crisis 2008 kende een sterke V-vorm. QE’s en forse schuldophoging door overheden werkte toen nog positief. Dat is nu niet meer het geval. Dit zal echt geen V-vorm meer worden. Van de andere kant weet niemand wat er precies gebeurt als de obligatiebubbel knapt. Dat geld zoekt dan wel andere vaste activa! En wie weet wat er nog meer op knappen staat. Tot die tijd zal je geduld moeten hebben. Geduld wordt beloond, want dit gaat niet eeuwig zo duren.

https://www.thesilvermountain.nl/img/goud2012-lang.gif

De korte termijngrafiek staat er minder zo best voor. Als die door de bikkelharde bodem rond 1625 – 1600 gaat, dan is de gehele uptrend gebroken. Alles onder of op de bodem van 1600 zijn daarmee de prachtige “koop-kansen” voor degenen die nog niet voorzien zijn.

https://www.thesilvermountain.nl/img/goud2012-kort.gif

Tot slot wil ik iedereen nog hartelijk bedanken voor de vele leuke discussies en positieve reacties rond mijn blogs in 2012.

Ik wens jullie allen een gelukkig kerstfeest en voorspoedig 2013!

Disclaimer: Artikelen geplaatst door Gerard zijn niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Posted in Beleggen in goud, Beleggen in zilver, Columns.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

164 Reacties op Goud en zilver in 2013

 1. Andreas zegt:

  Beste Q&Q
  Ooit zat ik op een verjaardagsfeest en samen met mijn broer begon ik een verhaal over een zeeschip van 300 km lang. Omdat alles in verhouding moest zijn waren de zuigers van de dieselmotor zo groot dat er hekken op geplaatst waren zodat monteurs er niet vanaf zouden vallen in het oliecarter wat 100 meter lager lag. In het koelsysteem zwommen haaien rond want die houden van warm water. Om kleppen te stellen werd gebruikt gemaakt van een telekraan om het schuifmaatje ertussen te manouvreren. En een bulldozer om de moer aan te draaien. Een compleet lulverhaal waarmee we de lachers op onze hand hadden. Hoe verzin je het?? Tot er eentje bloedserieus zei het betreffende compleet verzonnen schip te hebben zien varen bij Canada. Ja, wat moet je daar nu mee?. Uitlachen of even serieus antwoorden dat dat best mogelijk was. Ik heb gekozen voor het laatste destijds waardoor de anderen helemaal niet meer bijkwamen van het lachen.

  Denk nu toch eens na. Een ruimteschip van 50.000 km lengte.
  Mvg

  |
 2. Andreas zegt:

  Beste Lamberto
  Natuurlijk zijn er gevallen zoals door jouw beschreven. Maar ik denk dat de gemiddelde ondernemer zo niet in elkaar steekt. Inderdaad begonnen met 40 tot 80 uur per week. Dan gaat het wat beter maar de investeringen nemen ook toe. Net zoals de voorraden. De ,,dikke grote,, auro wordt geleasd, op aandringen van de bank. Want een geleasde auto staat namelijk niet op de balans waardoor de verhouding vreemd en eigen vermogen niet verstoord wordt. Zodoende kun je weer meer lenen om groei te financieren. Jarenlang gaat dat goed. Tijd om je te verdiepen in economie is er niet. En zelfs als je daar wel tijd voor hebt zijn de verplichtingen dermate langlopend dat ingrijpen onmogelijk is. Personeel ontslaan is geen optie meer door de afkoopkosten. En ik heb het aan den lijve ondervonden. Een ongeluk komt nooit alleen. De wet van Murphy. Eerst gaan er een paar klanten failliet. Zeg maar dag tegen je vordering. Maar wel even de BTW betalen over die vorderingen. Die krijg je later (veel later) wel weer terug maar daar heb je op dat moment niets aan. Dan krijgen andere klanten ook nog problemen om zich aan de betalingstermijn te houden. Dus jouw positie wordt dramatisch snel slechter. En als klap op de vuurpijl neemt het werkaanbod ook nog af. En dan is voor velen een faillesement onafwendbaar. En dan kan je kiezen tussen geheel berooid worden of redden wat je redden kan voor jezelf. Failliete ondernemers hebben namelijk ook nog een gezin. En dan gaan we verder. Failliet en dan. Dan komt er een curator a 250 euro per uur. En die gaat dan zijn zakken vullen ten koste van met name crediteuren. Zodra hij klaar is, is de boedel namelijk ook op.
  Dit is wat ik nu meemaak.

  Maar we gaan verder. Die ondernemer is na soms tientallen jaren echt niet meer geschikt voor een baas te werken. Wat nog erger is. Hij komt niet eens aan de bak in een vergelijkbare functie. Want zijn mogelijke nieuwe werkgever is als de dood dat hij weer voor zichzelf begint en de klanten meeneemt. En dus begint het na een paar jaar toch weer te kriebelen en begint hij weer voor zichzelf. Wel een stuk wijzer over hoe het niet moet. Maar in dit kutland met deze kutmentaliteit wordt dat niet gewaardeerd. Integendeel zelfs. Want hij zal wel genoeg gepikt hebben van zijn vorige bedrijf.

  Ik hoop beste Lamberto dat jou deze leerschool en ervaring bespaart blijft. Mocht dit niet zo zijn ben je bij mij welkom voor advies. Advies wat je ervoor behoedt niet te eindigen met een echtscheiding en onder een brug. Namelijk 80% van de huwelijken van ondernemers die failliet gaan eindigt in de jaren erna in echtscheiding. Want wat zwaar onderschat wordt is dat de ondernemer niet alleen zijn bedrijf maar ook zijn doel van leven en aanzien en zelfvertrouwen verliest.

  En inderdaad heb ik ook het weinige wat restte omgezet in PM. Het leek mij niet verstandig om vertrouwen in de economie te houden. Mocht je dat verwijtbaar vinden? Sluit je aan in een lange rij. Maar ik heb maar 1 verantwoording. Mijn GEZIN.
  Mvg

  |
 3. Joop zegt:

  @ Q&Q
  Wat wil je daar mee zeggen, dat het infrarood opnames zijn, alsof amateurs die niet kunnen maken ? Heb je de link niet bekeken ? want de 3e en 4e post zijn namelijk infrarood opnames. En wat wil je zeggen met dat het Nasa opnames zijn ? De amateur opnames hebben genoeg oplossend vermogen (resolutie) op de zogenaamde ruimteschepen te kunnen waarnemen. Sterker nog in de opnames is overduidelijk de Cassini division te zien en die is maar 4500 kilometer. Zou een zogenaamd ruimteschip van 50.000 kilometer zeker niet te zien zijn. (Op de opnames is zelfs een kleine hint van de Encke division\gap te zien en die is maar 300 kilometer)
  Kortom verhalen van ruimteschepen bij Saturnus zijn grote onzin, en het posten op dit blog onwaardig. Ik zou zeggen ga naar een sterrenwacht en neem eens een blik door een telescoop.

  |
 4. Lamberto zegt:

  Beste Andreas,

  Wat een curator niet weet kan hij/zij ook niet corrigeren.
  Als je als bedrijf een goede computer administratie bezit, kun je ieder moment van de dag een uitdraai maken om te zien hoe de zaken er voor staan.
  Dus zijn er velen die de bui al vroegtijdig aan zien komen en de bakens zodanig verzetten dat ze privé geen enkel risico meer lopen.
  Zoals al gezegd, ik heb dit verschillende keren van nabij mogen aanschouwen.
  Als je ondernemers persoonlijk kent of er zaken mee hebt gedaan en ze gaan failliet, kom je de meest vreemde situaties tegen.
  Lees bij een faillissement het verslag van de curator maar eens door.

  Als je de bedrijfsnaam kent is op internet alles zo op te zoeken!

  Het valt mij steeds op dat de meesten na het faillissement nog steeds in hun eigen villa wonen en net als gewone werknemers zonder baan van een uitkering via het UWV genieten.
  Er zijn er bij die dit al meerdere keren hebben gepresteerd.
  Ook schuldsanering via betaling van een klein percentage aan de crediteuren is een gewild middel om niet aan je verplichtingen te voldoen.
  Ik heb in mijn leven als ondernemer met mijn afnemers alles meegemaakt wat je je maar kunt indenken.

  |
 5. Q&Q zegt:

  @ Andreas

  Die werken met heel andere technologie, hoe die precies werkt weet ik niet(ben niet zo technisch) maar is meer iets als dit:

  http://www.keshefoundation.org/nl/homepage-nl

  @ X

  Waarvan ze gemaakt zijn weet ik niet! ;)

  @ Joop

  Hou er rekening mee dat dit infrarood-fotoos zijn, zijn fotoos van de NASA!

  |
 6. Snel zegt:

  Schmull verwacht absoluut geen inflatie. Laat staan hyperinflatie:

  http://schmullstrategie.nl/2012/12/alles-wordt-anders/

  |
 7. Joop zegt:

  Dat van die ruimteschepen bij Saturnus is echt de grootste onzin die ik ooit gezien heb.
  De grap is dat Saturnus momenteel s’nachts prima te zien is en dagelijks gefotografeerd wordt door amateur astronomen. Bij voorbeeld hier op 22 & 23 december

  http://www.cloudynights.com/ubbthreads/showflat.php/Cat/0/Number/5584846/page/2/view/collapsed/sb/5/o/all/fpart/1

  |
 8. Andreas zegt:

  Lamberto
  Daar hebben we in Nederland dus een curator voor. Die mag alle gedane transacties tot 1 jaar terugdraaien. Dus op het laatste moment omschakelen van vof naar BV heeft geen enkele zin. En geld aan het bedrijf onttrekken is dus gedeeltelijk onzin. Indien de bedragen te groot worden val je door de mand. Een bedrijf heeft namelijk een boekhouding

  |
 9. x. zegt:

  @Q&Q

  Als ze maar niet van zilver en of goud zijn gemaakt;)

  |
 10. WijRos zegt:

  @Rien

  Beste Rien, dank voor jouw uitleg. Ik denk dat er veel voor dat vewrhaal te zeggen valt maar ik ben er ook van overtuigd dat “geluk” voor e4en deel te managen valt.

  |
 11. Andreas zegt:

  Q&Q
  Daar zullen dan wel hele grote diesels in zitten. :)

  |
 12. pietje zegt:

  Dit las ik net in een column van René Tissen Naar verwachting zullen de Nederlands Banken in 2013 overstappen op negatieve rente. We zullen dan voor ons geld moeten gaan betalen en dat is een typerend kenmerk voor depressieve tijden.
  Als dit werkelijkheid wordt dan staan ons nog raren dingen te wachten.

  |
 13. Q&Q zegt:

  @ Lamberto

  Nee hoor, dat moet nog komen wacht maar af, hier kun je alvast kijken in wat voor (maat) schepen ze komen en dat is niet misselijk! :)

  http://niburu.co/index.php?option=com_content&view=article&id=3765:wat-doen-de-buitenaardsen-op-saturnus-video&catid=34:ufo&Itemid=47

  |
 14. Lamberto zegt:

  Q&Q # 34
  Wat mij nu net overkomt: “Loop ik op de markt, word ik aangehouden door 2 mayaas, of ik een kalender wil kopen! ;)
  ==============================================

  Beste Q&Q,

  Die hebben natuurlijk dat sterrenschip van je gemist.

  |
 15. Rien zegt:

  @WijRos

  “Fooled by Randomness” geeft in de titel al aan waar het over gaat. Mensen zijn blind voor het toeval. In dit boek wordt uiteengezet hoezeer het toeval ons leven regeert. En hoe het toeval bij voldoende grote aantallen een zekerheid wordt. Het toeval zal enkele personen verheffen tot hoge posities (veel geld/macht) zonder dat deze mensen een onderscheidende factor in hun voordeel hebben.

  Er zijn niet veel boeken waarvan ik meen dat iedereen er iets aan zal hebben, maar Fooled By Randomness is er 1 die echt iedereen gelezen zou moeten hebben. (Wel, hopelijk ook begrepen, maar daar zal het nog wel eens aan schorten…)

  |
 16. Q&Q zegt:

  Wat mij nu net overkomt :

  Loop ik op de markt, word ik aangehouden door 2 mayaas, of ik een kalender wil kopen! ;)

  |
 17. Lamberto zegt:

  Andreas # 31

  Beste Andreas,

  “Als je de bal op de stip legt, kun je verwachten dat deze er wordt ingeschoten”.

  Zoals je weet beginnen de meeste ondernemers in een klein schuurtje en zijn vaak ook nog zo arm als een kerkrat.
  Dus alle privé bezittingen zijn meestal nodig om de zaak te kunnen starten.
  Vaak wordt ook nog van familie en vrienden geleend.
  Onverzettelijkheid, geloof in wat je voor ogen hebt en werkweken van 60 tot 80 uur, zijn meestal de basis van een glorieuze onderneming die op termijn de nodige winsten afwerpt.
  Deze worden meestal meteen weer geïnvesteerd.
  Zie wat Wijros hierover schrijft.
  Maar er zijn ook ondernemers die niet met geld om kunnen gaan.
  Grote auto’s, dure reizen enz. zijn veel belangrijker dan hun zakelijke troetelkind.
  Eerst beginnen ze als eenmanszaak, als er iets verdiend gaat worden, wordt deze eenmanszaak vaak om belastingtechnische redenen omgezet in een VOF.
  Echter als aan de horizon financiële problemen in beeld komen, wordt de VOF als de weerga in een BV omgezet.
  Deze rechtspersoon moet de financiële klappen opvangen.
  De crediteuren, fiscus (dus belasting en premie betalers) worden met de achtergelaten schulden opgezadeld.
  De directeur van de BV en veelal ook zijn echtgenote, die natuurlijk ook op de loonlijst van de BV staat vermeld, komen na het faillissement bij de UWV in dienst.
  Vaak worden in de periode voordat de boel klapt de nodige gelden aan de BV onttrokken waarvoor deze “slimme” ondernemers vaak zilver of goud hebben gekocht.
  De afgelopen decennia heb ik veel van deze zakelijke afwikkelingen in mijn omgeving zien gebeuren.

  |
 18. Anna zegt:

  Artikel van Eijffinger en Mujagic:
  Het decennium van financiële repressie is aangebroken
  Een kat in het nauw maakt rare sprongen en dit geldt ook voor het monetaire beleid in crisistijd, aldus Eijffinger en Mujagic. De noodzaak om schulden te verlagen is groot, maar heeft als schaduwzijde dat het de groei om zeep helpt. In het zoeken naar een uitweg gebruiken overheden en centrale banken daarom maar financiële repressie: dwang uitoefenen op kapitaalstromen. Marktkrachten voeren niet meer de boventoon maar overheidskrachten. De verleiding wordt steeds groter om vroeg of laat schulden te verlagen via verkapte monetaire financiering.

  http://www.mejudice.nl/artikelen/detail/het-decennium-van-financiele-repressie-is-aangebroken

  |
 19. Andreas zegt:

  Ferraripoetsen kwam bij mij vandaan. De Eurocommerce ferrari verzameling wordt geveild in verband met het faillesement. Het woord ondernemers heb ik niet genoemd. Maar in de jaren dat het met ondernemers goed gaat is natuurlijk iedereen vrij om zijn geld te besteden.
  Maar door de crisis in het vastgoed liepen bijna alle 11 vast. En sommigen hebben dan ook persoonlijke aansprakelijkheid of hebben privevermogen als borg ingezet. Ja, en als het dan fout gaat ben je aan de beurt.

  |
 20. WijRos zegt:

  @Nico

  re. Dit is dan 1 van die ”gelukkigen”

  Beste Nico, dank u wel voor uw bijdrage. Dit is nu precies wat ik bedoel. Dit heeft echt niets met geluk te maken. Het is met de juiste filosofie tegen de stroom in zwemmen iets wat een ambtenaar nooit zou doen. Ja natuurlijk hij had de pech dat het zo lang duurde en het geluk dat het al in 2008 plaatsvond en niet later.
  Waarom hebben wij edelmetaal? Omdat wij denken dat de huidige leen/schulden-cultuur gedoemd is ten onder te gaan nu of over 10 jaren we weten het niet. Als het snel gebeurt dan hebben we allemaal geluk en als het over 10 jaren gebeurt, als ieder zijn edelmetaal geheel ontmoedigd weer verkocht heeft dan hebben dezen pech. Dat zijn de ambtenaren die op safe probeerden te spelen zonder filosofie, dat zijn geen ondernemers in ware zin van het woord maar gokkers. Ambtenaren houden van gokken, parasiteren en graantjes meepikken.

  |
 21. WijRos zegt:

  @Rien

  Beste Rien,

  Ik heb even gemist over welke 11 “ondernemers” we het hier hebben. Ondernemers zijn mensen die met niets beginnen en een bedrijf opzetten. Dit heeft niets met geluk te maken maar met weloverwogen de goede dingen doen op het goede moment. Natuurlijk maken deze mensen fouten en kan het mis gaan. Nu lees ik ook iets over het poetsen van Ferrari’s en dergelijke dat is een beeld van typische niet-ondernemers maar van ambtenaren. Een echte ondernemer blijft steeds geld investeren in zijn ideeën en gaat zijn geld niet veilig stellen in shiny zaken of in staatsobligaties zoals ambtenaren dat doen. Vrijwel alle leiders van grote bedrijven zijn ambtenaren en hebben niets met ondernemen te maken. Je hebt ambtenaren om bedrijven te consolideren maar ondernemers om ze echt te laten groeien of nieuwe te creëren.

  Ik heb het boek “Fooled by Randomness” van Nicolas Taleb niet gelezen maar zou je de kern aan kunnen geven?

  |
 22. Nico zegt:

  Rien
  Dit is dan 1 van die ”gelukkigen”

  Geschreven door Jack Hoogland
  Schrijver Michael Lewis beschrijft in zijn bestseller The Big Short – Inside the Doomsday Machine het verhaal van enkele mensen die de kredietcrisis al in 2005 zagen aankomen. En die daaraan enorm veel geld hebben verdiend.

  Michael Burry was voor mij de meeste interessante figuur. Burry startte in 2000 een hedge fonds en belegde zéér succesvol in value-aandelen. Toen hij in 2004 een Subprime Residential Mortgage Backed Securitization voor zijn neus kreeg, wilde hij begrijpen hoe dat ding in elkaar stak.

  Hij spitte de vele pagina’s gortdroge, veelal onbegrijpelijke advocatentekst door en kreeg in de gaten dat er iets grondig mis was met het Amerikaanse financiële systeem.

  Hij speelde vanaf 2005 in op de ineenstorting van het financiële systeem en moest tot 2008 wachten voordat hij gelijk kreeg. In de tussentijd kreeg hij te maken met boze klanten die zelfs met rechtzaken dreigden en met medewerkers die zich afvroegen of hij de weg niet kwijt was.

  Nadat hij in 2008 eindelijk zijn gelijk kreeg en daarmee voor zichzelf en zijn klanten een vermogen verdiende, was hij weer de held. Hij had er echter zo schoon genoeg van dat hij direct stopte met zijn hedge fonds. Sindsdien belegt hij alleen nog voor zichzelf.

  |
 23. Rien zegt:

  @Andreas Re: “Die 11 hadden 1 ding gemeen. Ze stonden allemaal in de quote 500″

  @Nico Re: “het geeft wel aan dat ook de superslimme onder ons onderuit gaan”

  De grootste kans is dat deze mensen helemaal niet superslim waren of zijn. De bevolking is groot genoeg dat er tamelijk veel 6 sigma gevallen optreden: mensen die per toeval 20 keer op een rij goed gokken. Dat soort mensen wordt dan vaak flink rijk, en iedereen denkt (inclusief zijzelf) dat het wel genieën moeten zijn. Maar niets is minder waar. Het zijn gewoon mensen als jij en ik, maar met meer geluk.
  Nu is geluk een tijdelijk gegeven, als dan de 21ste of 36ste keer toch fout gegokt wordt, dan zijn ze alles kwijt.

  Lees “Fooled by Randomness” van Nicolas Taleb maar eens. Dat is imo verplichte leesvoer voor iedereen.

  |
 24. Lezer zegt:

  Gerard & Snel, USD/JPY doet ook lekker mee! Daar zit ook nog wel wat in het vat, vooral als er nog wat ‘slecht nieuws’ over de fiscal cliff langs komt. Wel voor de 31e eruit want dan is er een ‘oplossing’ en wordt de USD weer even minder.

  |
 25. Gerard zegt:

  Pin mij niet vast op die JPY. Ik zit er ook wel eens naast. Maar JPY is na die extreme uitspaak van Abe fel uit de bandbreedte gevlogen. Ik verwacht na de vakantie nog een vervolg hiervan. Beleggers in “veilige havens” gaan natuurlijk hun posities sluiten als ze weer terug zijn van het luie bakstrand met bruine geile meisjes. Na de eerste week van januari blijft het even oppassen. Centrale banken grijpen tamelijk snel in als er iets uit de bandbreedte springt.
  Zelf had ik al positie in YCS en heb daar vanmiddag nog bijgekocht. Ik geloof er sterk in, vooral omdat Japan sinds de 70er jaren voor het eerst een negatieve handelsbalans heeft.
  Tip. Probeer altijd het product te snappen waarin je belegt, dan kan het niet snel fout gaan.

  |
 26. Gerard zegt:

  @Andreas
  Het is nogal logisch. Ondernemers zijn in de regel de slechtste beleggers. Dat heeft te maken met het succes karakter die ondernemers groot maken. Het staat haaks op het succesvolle karakter van beleggers.
  Dit zie ik bijna dagelijks om mij heen.

  |
 27. Andreas zegt:

  Nico
  Ze zullen niet helemaal ridder te voet worden, maar ook voor hun is het een omschakeling. Zij zijn gewend met honderden miljoenen te handelen. En als je dan 10 miljoen gered hebt is dat hetzelfde als voor ons 10.000 euro. Vergis je niet in hun levensstijl met bijbehorende kosten. Maar ook hun plaatje stort in elkaar. Het kunstje die ze goed kunnen is achterhaald. En andere hyena’s staan klaar om ze op te vreten. Het is mij teveel werk maar anders zou ik benieuwd zijn hoe hun verdere leven er uit ziet. Kijken of voor hun hetzelfde geldt als voor tijdelijke grote criminelen. Dood, gedetineerd of arm.

  |
 28. Snel zegt:

  Gerard, bedankt voor je antwoord.
  Dacht het natuurlijk wel, maar ik ben toch blij met de YCS.
  Ik wist namelijk de juiste aanduiding niet voor het short gaan op de Yen.

  |
 29. Nico zegt:

  Andreas
  Nu geniet ik er niet van maar het geeft wel aan dat ook de superslimme onder ons onderuit gaan.

  Ook die komen aan de beurt,ik heb het al eens eerder vermeld dat je in een crisis allemaal wordt geschoren,alleen met dit verschil dat de rijken niet helemaal ridder te voet worden,tenminste als ze echt slim zijn.
  Er zijn er enkele die in 2005 de crisis zagen aankomen en enkele daarvan zijn er juist rijk van geworden,de spreuk kennis is macht word dan bevestigd.

  |
 30. Andreas zegt:

  O,ja
  Misschien hadden die 11 beter zilver gekocht 4 jaar geleden. Ondanks de vele klachten over de koerswisselingen. En nog steeds moeten die zogenaamde slimmerikken niets hebben van PM. Nee, vastgoed, dat is het. Daar kun je tenminste langsrijden met mensen om te imponeren.
  Met van die mooie grote borden erop. TE HUUR. Dat is dan weer een schrijffout. Er moet staan TE DUUR. Maar dat weten die slimmerrikken ook wel. Zij moeten immers iedere maand de lasten ophoesten. En niet de huurders, want die zijn uitgestorven.
  Mvg

  |
 31. Andreas zegt:

  Ik sluit mij bij Gerard aan. Ik verbaas mij wel vaker over of dit, of dat. Spreiding is toch een stuk veiliger. Als je toch over je gehele pakket tevreden kan zijn is het toch reden om je goed te voelen. En ik blijf het zeggen. Geduld is een schone zaak. Rustig wfwachten tot de hele boel ontmaskert wordt en in elkaar stort.

  Ik heb gister een stuk gelezen over de top 11 meest verbazingwekkende faillesementen. Die 11 hadden 1 ding gemeen. Ze stonden allemaal in de quote 500 en waren er 4 jaar geleden allemaal van overtuigd dat hun vermogen alleen maar kon groeien. Dit waren dus de mensen waar wij klootjesvolk zo tegen opkijken. Maar was het niet Breederode die zei,, het kan verkeren,,? Toch lullig als je opeens je hele Ferraricollectie niet meer hoeft te poetsen.
  Nu geniet ik er niet van maar het geeft wel aan dat ook de superslimme onder ons onderuit gaan.

  |
 32. Gerard zegt:

  De discussie goud OF zilver slaat nergens op.
  Het is “EN”. Bezit goud EN zilver.
  Ook al denk je dat het een beter is dan het ander, de perfecte spreiding is om beide te bezitten.

  |
 33. Gerard zegt:

  p.s.
  En long is kopen, maar dat wist je ongetwijfeld wel.

  |
 34. Gerard zegt:

  @Sebassol
  EUR/JPY
  De eerste is altijd degene waarvan je de stijging verwacht. Dan ga je long.
  Dus long (voor de daling op JPY).

  |
 35. Q&Q zegt:

  @ Wijros

  Denk dat u door de link te plaatsen gisteren waarin de/het (mogelijke) toekomstperspectief voor zilver wordt omschreven waarschijnlijk niet zo goed overkwam bij degene die in het goud zitten! ;)

  Als ik er zelf in zou zitten zou ik ook gaan twijfelen! lol

  Persoonlijk ken ik ook mensen die goud bezitten en die heb ik ook al aangeraden om te kijken of ze het niet beter om kunnen zetten naar zilver.

  Niet alleen om dit verhaal, maar heb uit betrouwbare bron vernomen dat er in china/japan/indonesïe gigantische grote hoeveelheden goud aanwezig zijn en over zilver wordt daar weinig gerept! ;)

  Maar net zoals u zegt we zullen het zien!

  |
 36. WijRos zegt:

  @Enrico

  We weten pas over een aantal jaren wie er dom en slim waren daar hoeven we nu nog niet over te discussiëren. Persoonlijk denk ik dat de spaarders (pensioenfondsen) met grote hoeveelheden staatsobligaties het domste zijn. We zullen wel zien.

  |
 37. WijRos zegt:

  @Q&Q

  re. De wereld is in handen van de banken.

  Beste Q&Q, zoals u weet zijn de banken weer in handen van de overheden en zo zie je dat uiteindelijk alles geregeld wordt door de ambtenarij die banken en grote bedrijven als zondebokken gebruiken.

  |
 38. Enrico zegt:

  @Marko
  fijn om te weten dat ik dom ben… Ik dacht dat het juist slim was om in PM te zitten?

  |
 39. Marko zegt:

  Goed dat je dit aangeeft Pietje want inderdaad, slim zit in goud en het domme volk in zilver.

  |
 40. Sebassol zegt:

  @Gerard

  Ik kan bij mijn trader Lynx de EUR.JPY kopen of verkopen, moet ik deze dan juist kopen of verkopen om short op de goede manier te gaan?

  |
 41. Q&Q zegt:

  De wereld is in handen van de banken.
  We zijn onwetend, want hoe kunnen we anders trouw betalen voor onze leningen en hypotheken terwijl geld uit lucht wordt gecreëerd? De schatting is dat 30% van de Nederlanders het in 2013 financieel niet langer droog houdt. Maar de rijken worden/zijn rijker dan ooit. En de politiek? Deze doet niets, maar weet alles. Kijk ook eens op:

  http://www.geldgeweld.nl/

  |
 42. Q&Q zegt:

  @ Greetjes

  Bedankt, heb al even rondgeneust zal gelijk het een en ander bestellen als ze terugzijn van vakantie! ;)

  Had gisteravond visite welke zijn tanden waren getrokken en een ontsteking had, heb m 2 keer laten spoelen met col zilver gister en vandaag belde ie dat de onsteking weg was! :)

  |
 43. Rien zegt:

  @Gerard Re:Yen

  Ik hoor meer mensen over de Yen als de black swan voor 2013.
  Heb er zelf geen mening over, net iets te ver buiten mijn comfort zone.

  |
 44. Gerard zegt:

  @Snel
  Niet op staatspapier, op de Yen !
  YCS, proshares ultra short Yen (3x).
  Kan natuurlijk ook op de Forex, long EUR/YEN.

  |
 45. Snel zegt:

  @ Gerard,

  Waar ben je precies short opgegaan?
  Het Japanse staatspapier vertoont nagenoeg nog geen krimp.

  |
 46. pietje zegt:

  Amerika en Japan zijn hard bezig met het onderuithalen van de dollar, waardoor er sprake zal zijn van monetaire sluipmoord van beide landen. Een soort grensoverschrijdende Harakiri. Lees verder voor de column van René Tissen.

  http://www.rtl.nl/(/financien/rtlz/cookieless/)/components/financien/rtlz/redactie/column/tissen/2012/articles/tissen-japan-is-ten-einde-raad.xml

  |
 47. pietje zegt:

  Eric Sprott: Waarom kopen beleggers 50x meer zilver dan goud?

  http://sprottasset.com/markets-at-a-glance/why-are-(smart)-investors-buying-50-times-more-physical-silver-than-gold/

  Citaat: Eric Sprott suggereert dat de relatief grote vraag van beleggers naar zilver zorgt voor schaarste op de zilvermarkt, maar dat is niet juist. Zodra een belegger een stapel zilverbaren of zilveren munten afneemt zijn deze niet ‘weg’. Er is nog steeds even veel zilver in de wereld, omdat iedereen die zilver koopt als belegging het gewoon ergens neerlegt en niet zal gebruiken. Alleen de industrie gebruikt zilver, en dat is niet de totale zilvermarkt. De aanname dat al die beleggers die vijftig keer zoveel zilver als goud kopen het zilver schaars maken is dus niet geheel juist.

  Beleggers halen weliswaar zilver van de markt (en drijven ze daarmee de prijs op), maar dat fysieke zilver ligt dan nog steeds ergens. De meeste mensen die beleggingszilver kopen doen dat om het uiteindelijk met winst (of met behoud van vermogen) weer te verkopen. Stijgt de zilverprijs omdat beleggers steeds meer zilver kopen en/of doordat de industriele vraag naar het edelmetaal toeneemt, dan zal dat bij andere zilverbeleggers de behoefte vergroten om ‘winst te nemen’ op het zilver. Om die reden is het moeilijk voor te stellen dat de zilverprijs, mocht deze erg hard stijgen, op dat hoge prijsniveau zal blijven. Velen zullen in de verleiding komen wat zilver te verkopen, waardoor de prijs zal zakken.
  En hoe zit het dan met goud.
  Goud wordt over het algemeen gehouden door ‘sterke handen’, zoals centrale banken en vermogende particulieren. Ook is er veel goud in private handen dat niet als een belegging wordt gezien (denk aan de bevolking van India en China, die samen verantwoordelijk zijn voor een aanzienlijk deel van de totale ‘goudvraag’). Procentueel zal er waarschijnlijk wereldwijd veel minder goud dan zilver van de hand gedaan worden na een aanzienlijke prijsstijging. Centrale banken die goud kopen zullen onder de huidige omstandigheden (dollarcrisis) niet geneigd zijn veel goud van de hand te doen, integendeel. Het feit dat centrale banken goud aanhouden als bezit en geen zilver kan verklaren waarom goud op dit moment meer dan 50x zoveel kost als zilver.

  |
 48. greetjes zegt:

  @Q&Q

  Beste Q&Q, hier koop ik mijn colloïdaal zilver en goud:

  http://www.meditecheurope.nl/colloidaal.php

  |
 49. Gerard zegt:

  @silverman
  Ik vrees dat de prijs van olie of zilver er nog iets toe doet. In dat geval zou de waarde van geld er iets toe moeten doen. En daar begin ik nu sterk aan te twijfelen.
  Centrale banken rest nog slechts EEN bazooka, de munt, en daarmee de schuld, kapot printen.

  |