Gouden tijden

Goud kopen

Wat zal het volgende wiel van de wagen zijn dat zal afvallen? De meeste stemmen gaan voor Spanje of Italië, wat fraai geïllustreerd wordt in de hoeveelheid geld dat Italiaanse en Spaanse banken lenen van de ECB om toch maar overeind te blijven:

Maar het valt ook af te lezen in de Spaanse yields, die een maat zijn voor het vertrouwen van de markt in de kredietwaardigheid van Spanje. Des te hoger de yield; des te lager het vertrouwen. Daarbij kan worden aangetekend, dat de grens van 6 % als scheidslijn wordt gemarkeerd van wat net nog kan. Een yield boven de 6 % wordt als onhoudbaar beschouwd.

Maar terwijl ogenschijnlijk alles rustig voortkabbelt, wordt de kluis van de Comex steeds verder ontdaan van zijn zilver.

Het is dan ook geen wonder dat de prijs van echt goud in een heftig gevecht is betrokken om boven de $ 1680-1700 uit te komen. Hoezeer The Powers That Be ook dat proberen tegen te houden; de strijd lijkt al beslist. De vraag rest alleen wanneer dit gaat gebeuren.

Dit wordt behalve door de eerdergenoemde fundamentele factoren (banken die geen geld meer hebben, hoge rente op staatsleningen, fors krimpende zilvervoorraden in de kluizen van de Comex) ook ondersteund door onderstaande grafiek waarin zowel de goudprijs zichtbaar is als het stochastisch gemiddelde van de open interest. Stochastiek is gebaseerd op het principe dat de markt sterker wordt wanneer de slotkoers dichtbij de hoogste koers ligt en zwakker wanneer de slotkoers dichtbij de laagste koers sluit. Een daling onder het 80 niveau van de Stochastic geeft een verkoopsignaal en een stijging boven 20 geeft een koopsignaal.

Het is duidelijk; veel lager kan het niet. Daar hoeft u geen technisch analist voor te zijn. Na 2005 en eind 2008 zijn we weer op het punt aanbelandt dat de edelmetalen grote sprongen voorwaarts gaan maken.

De tijd is er rijp voor; het sentiment voor echt goud en echt zilver onder de bevolking is laag en de hoge heren roepen dat goud zijn langste tijd heeft gehad, maar de economische werkelijkheid staat aan de deur te trappelen om iedereen met zijn neus op de feiten te drukken. Gaat u goud kopen? Gaat u voor gouden munten of goudbaren of gaat u beleggen in zilver? Een goudstaaf of een zilverbaar? Hoe dan ook koop goud.

Met dank aan Eric de Groot,

 

Zilverpaul

Silverstocks.nl

 

Disclaimer: De mening van Zilverpaul als columnist is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Posted in Columns and tagged , , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

148 Reacties op Gouden tijden

 1. pietje zegt:

  Comex beurs: fysiek zilver: Maart 31.531.598 ounces ( februari 36.214.856 ounces)
  verkocht bijna 5 miljoen ounce

  |
 2. high five zegt:

  Bedankt Nico, Dit soort berichtgeving zal niet in een vroeg stadium op de voorpagina van de NRC staan.
  Laat dit soort prima beleid maar aan De Goldman Sachs dictatuur over. Die weten precies hoe ze onze onze economie moeten kapot maken en hoe ze ons moeten uitpersen. Dadelijk komt het EMS er nog overheen en ik weet zeker dat ze nog heel veel mooie andere plannen voor ons in petto hebben.
  Trouwens heb je nog in de krant gelezen wat een goede centrale bankier Draghi is. Ja we mogen echt van geluk spreken dat we zo’n uitstekende centrale bankier hebben.

  |
 3. Jullie zegt:

  @ Nico, geweldig, geeft mooi aan hoe wanhopig de regeringen opzoek (oproof) zijn naar geld.

  De revolutie komt steeds dichterbij…

  |
 4. Edwin zegt:

  Oops, Tot = tijd

  |
 5. Edwin zegt:

  @nico
  Tsjonge, dat zou een flinke rem voor de economie zijn. Nog meer faillesementen en werkelozen.
  De EU kan het aardig verzinnen. Zelf geen bezuinigingen willen doorvoeren maar wel dit soort plannen. Gekker kan niet. Tot om dat EU in de prullenbak te gooien, samenwerking kan je ook doen zonder extra bestuurslaag.

  |
 6. Nico zegt:

  De EU stelt een belastingverhoging van 22 Eurocent per liter op Diesel voor.

  U leest het goed, de EU Brussel gaat a.s. donderdag in Straatsburg stemmen over een voorstel, waarbij in een klap de belastingen op een liter Diesel brandstof met 22 Eurocent verhoogd mogen worden en dat voor alle EU landen. Overigens, maar dat zal u niet verwonderen, wordt het voorstel met name ondersteund door de Sociaal Democraten en de Groenen. De EU zegt in haar verslag, er moet uiteindelijk immers een verhaaltje bij verzonnen worden om deze zoveelste rooftocht te verklaren, dat de efficiency van Dieselmotoren tegenwoordig zo hoog is, dat het tijd wordt brandstoffen te belasten naar hun “energie efficiency of zo u wilt energiewaarde”.
  http://www.geennieuws.com/2012/04/de-eu-stelt-een-belastingverhoging-van-22-eurocent-per-liter-op-diesel-voor/#.T40nqK6Hi_8.nujij

  |
 7. Frits zegt:

  ‘Het is duidelijk; veel lager kan het niet. Daar hoeft u geen technisch analist voor te zijn.’

  Maar misschien wel een WC-eend. Waarom staat er bij elk koopmoment een toiletpot naast?

  |
 8. high five zegt:

  short contracten verkoopt = contracten verkoopt

  |
 9. high five zegt:

  Volgens mij zijn nu ongeveer:
  29 miljoen ounces op de comex beschikbaar gesteld bij een bullion dealer om uitgeleverd te worden door een partij die short contracten verkoopt = Registered .
  111 miljoen ounces zijn aanwezig op de comex en kunnen op beschikbaar worden gesteld in de toekomst, maar zijn op dit moment niet beschikbaar = Eligible (Ik zou het wel interessant vinden om te weten wie de eigenaren zijn van dit zilver)

  http://jessescrossroadscafe.blogspot.com/2011/04/silver-eligible-versus-registered-and.html

  De trend van de beschikbare voorraad zilver op de comex is dalende. Er is steeds minder zilver beschikbaar voor longhandelaren die om levering vragen. (De comex mag ook in cash de contracten afwikkelen, maar als de voorraad onderliggende waarde niet meer op veiling aanwezig is dan vraag ik me toch af waar de handel dan nog over gaat).

  Zeg dat er op dit moment nog 40000 contracten mei open staan. Als deze handelaren om levering vragen moeten er 200 miljoen ounces geleverd worden. Er is op dit moment maar 30 miljoen beschikbaar. Er zijn dus short verkopers die niet hun zilver beschikbaar hebben gesteld voor levering of het zilver niet hebben (status Registered). Ze gaan er van uit dat de longs hun contracten doorrolen of zich laten uitkopen met cash.

  |
 10. Edwin zegt:

  @rien
  Bedankt. Dan is het dus een laag voorraadpeil en geen 10 jarig recordhoogte.
  Goed om te weten.

  |
 11. Lamberto zegt:

  Beste Evian,

  Hebt u soms een slecht huwelijk?
  Slimme vrouwen of mannen proberen lastige echtgenoten soms via het mondje tot zwijgen te brengen.
  Vooral rabarber schijnt levensgevaarlijk te zijn!
  Voor u het weet hebt u een tetanie aanval opgelopen.
  Komt ook veelvuldig bij paarden voor.
  Pas maar op, voor u het weet staat u te hinniken.
  http://home.scarlet.be/~eb024464/Voeding/GiftigEnGezond.htm

  |
 12. Evian zegt:

  Mijn vrouw heeft gister verse Rabarber compote gemaakt.

  Nou zou je zeggen, wat heeft dat in hemelsnaam te maken met dit blog….
  Maar…., aangezien zij dit dus netjes , om de paar minuten,
  geroerd heeft met mijn geliefde Zilveren lepel.
  En ik daarna enig sinds ontdaan was van het effect wat dat op mijn lepel had.
  Ik dit toch wel het delen waard vond….

  Dus pas op met verse rabarber compote ;)

  Groet Ev !

  |
 13. Gerard zegt:

  @Lamberto
  En Soros is de zoveelste die weet hoe dit moet eindigen….
  Welkom bij de club Soros!

  |
 14. Ethan zegt:

  @Lamberto

  “Hoe we het ook wenden of keren, wij zullen allen een geweldige financiële aderlating en beknotting van onze persoonlijke vrijheidsbeleving moeten accepteren.”

  http://www.brotherjohnf.com/uncategorized/celente-the-whole-financial-system-is-a-casino-2/

  |
 15. Lamberto zegt:

  George Soros heeft ondanks zijn leeftijd nog steeds een haarscherp inzicht hoe een en ander in elkaar steekt.
  Het is ook nu weer Duitsland die de touwtjes politiek en economisch stevig in handen heeft.
  Het is voor de Europese bevolking te hopen dat de economie draaiende wordt gehouden, een collaps van het huidige systeem en een nieuwe Duitse “leider” kan er toe bijdragen dat de wapenindustrie weer een oppepper wordt gegeven om de door graaiende bankiers en niet competente politici veroorzaakte chaos te beslechten.
  Hoe we het ook wenden of keren, wij zullen allen een geweldige financiële aderlating en beknotting van onze persoonlijke vrijheidsbeleving moeten accepteren.
  http://www.youtube.com/watch?v=T0_0A1K7dlE

  |
 16. Gerard zegt:

  @erik
  re: “Of het tij uiteindelijk te keren is, blijft natuurlijk de vraag. Volgens Marc Faber in ieder geval niet. Ian Gordon staat aan dezelfde kant. Wat mij betreft mogen ze WO3 overslaan.”

  Blijft ook mijn mening. Het tij is NIET te keren. De basis: schulden worden hoger, hoger en steeds hoger, ondanks meer, meer en nog meer bezuinigingen en reddingsplannen.

  Maar hoe het einde van de tunnel eruit komt te zien is echt een groot raadsel.
  Blijft het feit overeind, beurzen zullen hoger gaan door de geldhoeveelheid.

  p.s.
  En in de vorige lijntje al aangegeven:
  Al eeuwenlang bewezen feit:
  Als iedereen bearish is, gaan beurzen omhoog!
  Hoe “beerderiger”, hoe beter!
  Lijkt aardig te gaan kloppen.
  Hee, zagen we dat eind 2008 ook niet?
  Toen ik zei dat je in aandelen moest stappen, werd je voor gek verklaard. In 2009 stegen alle beurzen met 100%…..

  |
 17. Rien zegt:

  @Ethan

  Zijn deze nu als verzamelobject meer of minder waard dan de normale? :-)

  |
 18. Ethan zegt:

  “”"
  The Reserve Bank of South Africa has admitted that it produced underweight gold Krugerrands in April and May of 2011.

  he newspaper said the SA Mint Company, a subsidiary of the Reserve Bank, had admitted that it made underweight PROOF or COLLECTOR Krugerrands.

  In a statement on Friday the Reserve Bank confirmed that the coins in question were produced in April and May 2011.
  “”"

  http://www.silverdoctors.com/s-a-reserve-bank-admits-underweight-krugerrands-were-produced-in-2011/

  :O

  |
 19. Rien zegt:

  @Edwin

  Een beetje informatie is erger dan geen informatie:

  “That figure reflects both registered stocks – material covered by an ownership title – and eligible stocks at warehouses monitored by Comex.”

  I.e. van de 141 miljoen ounces is 111 miljoen ounces gealloceerd. Dwz die staan op naam en staan dus niet ter beschikking van de COMEX.

  Blijven er 30 miljoen ounces die eligible zijn, i.e. waarmee de COMEX zilver contracten van longs mee kan vullen.

  |
 20. Edwin zegt:

  Welke Comex voorraad cijfers kloppen eigenlijk?

  De 30 miljoen ounces in Comex voorraden volgens 24hgold.com of de 141 miljoen ounces die Reuters aangeeft? Nu is Reuters zeker geen 100% betrouwbare informatiebron dus ik ben benieuwd wat waar is. Als er zoveel “overbodige” voorraad is wil ik heel graag een superlage prijs zien voor zilver…. koopmomentje.

  http://af.reuters.com/article/metalsNews/idAFL2E8FGHUI20120416?sp=true

  |
 21. Lamberto zegt:

  Beste Gerard,

  De overheid is nooit te vertrouwen!
  Kijk maar naar de activiteiten van de BVD in de jaren 70 van de vorige eeuw.
  De Marxistisch-Leninistische Partij van Nederland (MLPN) was een zogenaamd maoïstische groepering die in 1970 werd opgericht uit het MLCN.
  Jan de voormalige worstmaker was ook een sympathisant van het maoïstische gedachtegoed, en moet zich na de bovenvermelde openbaring goed beetgenomen hebben gevoeld.
  Het zal zo maar kunnen dat Wilders ook ingehuurd is om met zijn PVV opstandige elementen in kaart te brengen.
  Ook moeten we niet vreemd opkijken als in ons land weer opnieuw geheime opslagplaatsen vol wapens en ander oorlogstuig zijn geïnstalleerd.
  Denk hierbij aan een organisatie als “Gladio”.
  http://video.google.com/videoplay?docid=-7123954654432754727#

  |
 22. Rien zegt:

  @Gerard

  “Heb medeleiden met de vele tuinmannen…”

  Gezien de situatie in Argentinië denk ik dat die tuinmannen dat toch heel anders zien!
  (Hoewel ik denk dat dat niet met ons belastingeld betaald zou moeten worden)

  |
 23. Rien zegt:

  @bobbi

  “alles is toch al in de prijs van goud ingecalculeerd?”

  Simpel antwoord: Nee.
  “alles is ingecalculeerd” staat ook wel bekend als de “efficient markt hypothesis”. Het stelt dat er geen mogelijkheid is om geld te verdienen in de markt omdat de markt zo efficient is dat alle informatie er onmiddelijk verdisconteerd wordt.
  Dat is fout om drie redenen; Informatie asymetrie, manipulatie en time preference.

  Informatie asymetrie: Er is altijd wel iemand die de informatie heeft voor iemand anders. Dit geld zowel voor kortdurende informatie als langurige informatie. De lezers van de blog zullen over het algemeen weten dat de huidige schuld situatie ooit zal eindigen. Dit is echter niet iedereen bekend.

  Manipulatie: De markt is niet oneindig groot. Een kleine markt kan door een grote speler tijdelijk gedomineerd worden.

  Time preference: Als het leeuwendeel van de markt probeert om binnen enkele dagen winst te maken is er ruimte voor een andere groep investeerders om situaties te herkennen waarin er een onder-valuatie plaatsvindt op een andere tijdschaal. Zeker nu de hedge-fund wereld enkel korte termijn georienteerd is is er ruimte voor lange termijn beleggers om leuke winsten te pakken.

  De reden om nu in PM te investeren is te vinden in de informatie asymetrie: diegene die

  |
 24. Rien zegt:

  @Gordijnen

  “Altijd moeilijk om een balans op te maken. Altijd lastig.”

  Nee, absolut niet lastig. Gewoon een simpele basisregel toepassen, overal en altijd.
  Het “lastig” ontstaat als we de basisregel niet consequent toepassen maar uitzonderingen gaan maken. Plots weet niemand meer waar hij/zij aan toe is, en het is ineens sociaal geaccepteerd om over de rug van anderen persoonlijk voordeel te halen.

  Die ene simpele regel is: NAP; Non Agression Principle.

  Alles wat je in je post beschreef is een gevolg van het niet volgen van het NAP.

  |
 25. Gerard zegt:

  Greetjes, High Five,
  Om nog een laatste keer terug te komen op die leuke discussie.

  Het begint met geestelijk gehandicapten, verslaafden en het eindigt met politieke tegenstanders.
  Dat is nu exact wat er gebeurde met het Maoisme in de jaren 70. Het idee werd hoog gedragen, ook in Nederland. SP is er groot mee geworden. Maar de ontwikkelingen in o.a. Cambodja (Pol Pot) hebben dit syteem ondermijnd. Ook Vietnam nam NA de overwinning van de oorlog al snel afstand van Mao na het drama in buurland Cambodja. Hoe dom kan men zijn, 15 jaar oorlog voor Jan zak…

  Wat PvV betreft, heb ik de indruk dat dit de enige in het “afgezonderde” gezelschap is die betrokken is bij de maatschappij en de problemen. De rest denk alleen maar aan vele dure villa’s over de hele wereld. Willempie heeft zelfs een paleis in Argentinie laten bouwen voor 6 jaar terug met een tuin van 25 vierkante KM ! Heb medeleiden met de vele tuinmannen… In Europa heeft hij ook nog enkele villa’s of paleizen staan.
  In dat soort kader heb ik liever iemand uit de familie die het opneemt voor de arme kinderen van niet bekwame ouders.

  |
 26. Lamberto zegt:

  Der Crash kommt: Krieg um Spanien ist aussichtslos!
  Auteur: John Mauldin
  De inhoud is interessant genoeg om kennis van te nemen.
  http://www.propagandafront.de/1108070/der-crash-kommt-krieg-um-spanien-ist-aussichtslos.html

  |
 27. Snel zegt:

  Net even POW nieuws gezien. Een geluidswal is bekleed met gras. Kosten: 198000 euro.
  En maar bezuinigen op bv de gezondheidszorg. Wat is dit toch een triest land.

  |
 28. Nico zegt:

  Heeft u deze HORROR-grafiek al gezien?
  We zijn niet snel onder de indruk meer van drastische ontwikkelingen op de financiële markten, maar de volgende grafiek deed ons toch even slikken.

  De omvang aan dagelijkse leningen van de ECB verstrekt aan de Spaanse en Italiaanse banken over de afgelopen jaren. Hier kan zelfs de grafiek van Apple niet tegen op.
  http://www.slimbeleggen.net/blog/2012/04/16/heeft-u-deze-horror-grafiek-al-gezien/

  |
 29. SilverSurfer zegt:

  @wortelbea

  Allereerst bedankt voor je reactie.

  1) Ik heb begrepen dat de leningen van de Spaanse banken aleen gebruikt worden om de balansen te versterken. Het geld komt dus niet in omloop.

  2) daar heb je gelijk in maar mijn vraag had ook meer betrekking op de situatie van Spaanse banken en niet zozeer van de Spaanse overheid.

  |
 30. greetjes zegt:

  @high five

  bedankt voor je mening hf, ik ben zelf een Ron Paul fan omdat hij ook erg tegen regulering is vanuit de overheid. Ik vond dit een moeilijke en ga er eens goed over nadenken…

  |
 31. bobbi zegt:

  Beste Allemaal,

  Wat ik me afvraag: alles is toch al in de prijs van goud ingecalculeerd? (Euro-) crisis, eventueel aanval op kerncentrale Iran? Stel euro valt, komt er vroeg of laat weer andere valuta of oplossing, economische crises is nu dal en wordt vroeg of laat weer een top.

  Oftewel, komt er vroeg of laat niet weer zo’n supercorrectie in de min op goud zoals in jaren 80?

  |
 32. erik zegt:

  @zilverpaul: bedankt voor het stuk. Erg interessant weer.

  @gerard, bedankt voor de reply.

  “Die 1:1 verhouding van Faber komt ook van Ian Gordon. Ook een meester in K-winter.
  Ik twijfel er steeds meer aan. De reden gaf ik in mijn stukje hierboven al aan.”

  -Ik ook. Maar wellicht dat zowel een crash van de beurs als grote inflatie een 1:1 kan veroorzaken. Wanneer de inflatie eerder in goud dan op aandelen gaat kan hetzelfde effec bereikt worden.

  Marc Faber gaf ooit aan dat het jammer is dat stromingen zich concentreren. Het zou veel interessanter zijn als er ook iemand was die contra zilverpaul blogt. Dan krijg je andere meningen, feiten, inzichten etc.

  Hoe dan ook, het is gelukt dit 12 jaar vooruit te schuiven.
  Als je de 3 voorgaande cicli op elkaar legt, blijken ze exact hetzelfde patroon te kennen. Als je de huidige erbij legt, blijkt die behoorlijk af te wijken.
  Dit komt door:
  1. de kracht van de informatie-bronnen (media, waarin vertrouwen steeds hersteld wordt),
  2. door grotere hoeveelheid geld dat uiteindelijk in de beurzen terrecht komt,
  3. door het steeds sneller en verder ophogen van de schuld.

  -Kees de Kort zegt zo`n beetje in de helft van zijn uitzendingen dat de consument uiteindelijk de bron is van de economie. Als de beurzen omhoog gaan, maar de overheden crashen zal dit uiteindelijk ook de consument raken. Zodra het de consument raakt zal die beurs wel weer dalen. Hoever hij dan eerst is gestegen en hoever hij daalt is dan natuurlijk de vraag :-)

  Een ander groot verschil met de jaren 30 (en voorgaande cycli) is dat we de problemen steeds beter documenteren. We hebben zoveel info van de jaren 30 dat we nu denken een oplossing te hebben gevonden. Over 80 jaar zullen weer nog meer info hebben omdat we nu nog meer data verzamelen (denk aan alle CBS`en, digitale opslag van data etc).

  Of het tij uiteindelijk te keren is, blijft natuurlijk de vraag. Volgens Marc Faber in ieder geval niet. Ian Gordon staat aan dezelfde kant. Wat mij betreft mogen ze WO3 overslaan.

  |
 33. wortelbea zegt:

  @silversurfer,

  stel dat ECB alles blijft opkopen,
  1. waar gaat dan het geld heen welke vroeger wel gebruikt werd om spaans schuldpapier te kopen ? (volgens mij in omloop, in een of andere grondstof, aandeel, materiaal -> dus inflatie)
  2. Spanie zal toch op een of andere manier moeten besparen = nog meer economische problemen (werkloosheid).

  1 + 2 = alles duurder en geen werk = revolutie.

  een mogelijk gevaar. misschien zijn er ook andere redenen, maar lijkt mij toch al eentje.

  nog eentje: Europa weer negatief in de picture: sneuwbal effect voor andere landen =
  idem voor Italie in dezelfde situatie = versterking van het reeds vermeld gevaar in Spanje..

  |
 34. gordijnen zegt:

  @high five

  Op het stadhuis kwam ik een trouwpaar tegen, die er niet erg snugger uitzagen, met heel veel kinderen. Het bruidspaar had uit twee verschillende huwelijken 20 kinderen. Omdat ze zelf niet in hun onderhoud konden voorzien en ook niet voor de kinderen konden zorgen, steunde de overheid hun. Elke 24-uur zorgde de overheid voor 5 begeleiders. Een van de begeleiders wist mij te vertellen, als er bijvoorbeeld een ei kapot valt in de keuken, raakt vader helemaal in paniek.

  Ik vraag mij wel eens af, als mensen niet in hun eigen onderhoud kunnen voorzien, moet de samenleving dan opdraaien voor verdere uitbreiding?

  Dhr Staal van Vestia kreeg een vertrekpremie van 3,5 miljoen euro. Ik vroeg mij toen al af, waarom zoveel? Waarschijnlijk weet hij te veel, kon hier alleen geen bewijs voor vinden.

  Nu de financieel directeur van Vestia in de cel zit, komt er misschien wat meer duidelijkheid.
  Het bestaan van Vestia staat op het spel. Indirect ook van de andere sociale woningbouwverenigingen.

  De hierboven genoemde personen zijn beide schadelijk voor onze samenleving. Sorry, het moest er even uit.

  Het zit vast in de genen.

  Altijd moeilijk om een balans op te maken. Altijd lastig.

  |
 35. high five zegt:

  De ‘onhoudbare’grens van 6% is wederom overschreden

  Spaanse rente weer boven 6%
  http://nos.nl/artikel/362944-spaanse-rente-weer-boven-6.html

  |
 36. high five zegt:

  @Wijros. Gefeliciteerd met die putjes apple.!

  |
 37. high five zegt:

  @greetjes Dit is inderdaad moeilijke problematiek!. Zo te zien gaat het om relatief weinig gevallen en kinderen kunnen uit huis geplaatst worden indien nodig.(fysieke/geestelijke mishandeling). Als de ‘patiënt’ het eens is met sterilisatie of wat dan prima, anders niet. Ik ben tegen gedwongen lichamelijke ingrepen. Alhoewel ik kan begrijpen dat er mensen zijn die vinden dat de maatschappij beschermt moet worden voor dit soort mensen die niet goed kinderen kunnen opvoeden. Uit maatschappelijk oogpunt is dit misschien wenselijk, maar waar ligt de grens precies. Persoonlijk geef ik de voorkeur voor een samenleving met sterke persoonlijke rechten waar de overheid niet aan kan komen.

  |
 38. Nico zegt:

  Apple neemt een duik,dat kon ook niet uitblijven.
  Apple duikt onder $600, technische indicatoren verslechteren in snel tempo
  http://www.slimbeleggen.net/blog/2012/04/16/apple-duikt-onder-600-technische-indicatoren-verslechteren-in-snel-tempo/

  |
 39. SilverSurfer zegt:

  Kan iemand mij uitleggen waarom de situatie in Spanje zo gevaarlijk is? Spanje (banken)heeft vele miljarden van de ECB geleend maar de ECB zal Spanje nooit failliet laten verklaren wanneer zij de rente niet kunnen betalen. De ECB wordt immers geregeerd door hooggeplaatste politici en die zullen de europese droom niet laten ontploffen.

  Zolang de ECB Spaanse (en Italiaans) banken kredieten blijven verstrekken is er toch niets aan de hand? Ik heb begrepen dat dit geld niet in circulatie komt waardoor er geen gevaar voor (hyper) inflatie is.

  |
 40. Jullie zegt:

  Kwestie van kopen en een lange adem hebben, dat is de hele strategie van goud en zilver. Niets meer, niets minder.

  En hoe meer mensen goud en zilver kopen, des te korter je adem mag zijn.

  Er komt een moment van kantelen, dat is wanneer alles in een ENORME stroom versnelling zal gaan, de vraag is wanneer. Het is niet aan te raden dit moment ‘te timen’ want dat gaat je niet lukken, wees dat moment voor, dat is waar het allemaal om gaat.

  Vooralsnog lijkt het er niet op dat dit moment eraan zit te komen, maar het kan ook zijn dat we volgende maand middenin de hectiek van dat moment zitten. Niemand die het weet.

  |
 41. greetjes zegt:

  @high five

  Duidelijk verhaal hoe de elite werkt.

  Vergeef me, maar ik wil nog even terug naar ons vorige onderwerp. Heeft alles te maken met respect voor je mening. Hoe bezie je de probleemstelling vanuit de positie van de mishandelde of misschien mismaakte kinderen?

  |
 42. high five zegt:

  Prinselijk paar koopt Griekse villa
  http://nos.nl/tekst/362780-prinselijk-paar-koopt-griekse-villa.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+nosnieuws+%28NOS+Teletekst%29&utm_content=Google+International

  Ik ben wel benieuwd van wie ze dit gekocht hebben. Dit staat symbool voor het proces dat de criminele bankiers en de elitaire families alles in handen zullen krijgen.
  Max Keiser ontmoette een jaar of wat in Griekenland nog oude collega’s uit Wallstreet die bralde dat ze hele eilanden kwamen opkopen.

  p.s. Groenlinks is tegenwoordig een puur elitaire partij, dat is mij al eerder opgevallen.

  |
 43. Zilverpaul zegt:

  @ Johan, dank voor je reactie.
  Met voorzichtigheid is uiteraard niets mis. Er is maar 1 ding zeker, en dat is dat het leven eindig is. Voor de rest is het een kwestie van inschatten.
  Kennis geeft dan een voorsprong, maar geen volkomen zekerheid. Zoals ik al eens eerder schreef; vertrouw op Allah, maar bindt wel je kamelen vast. Er is dus niets mis om wat cash of gewone aandelen achter de hand te houden; we weten immers niet zeker hoe de weg zal verlopen.

  mvg, Zilverpaul

  |
 44. Goudprijs zegt:

  De meeste professionele beleggers die ik spreek zijn voornamelijk bearish op het edelmetaal.
  Maar dat zijn dan ook allemaal lijntjestrekkers die enkel in de papieren futures handelen.
  Mij valt op dat na elke ‘raid’ op de edelmetaalprijzen er weer een rustig en solide herstel komt.
  Toch kan het als believer verstandig zijn om je geplande aankopen af te stemmen op zulke papieren dumps.
  En ik zeg altijd 1 ding als de prijzen weer hard zakken: Edelmetalen roesten niet!

  |
 45. Marc zegt:

  Een ingewikkede uiteenzetting deze keer. (voor mij dan)
  Toch lijkt het positief voor de silverbugs onder ons.

  |
 46. Johan de Velde zegt:

  Sorry voor de foutjes in bovenstaande bijdrage.
  voor de zilverprijs uiteraard gelden: ruim 30 dollar.
  ” Onze politici en minstens” moet natuurlijk zijn “Onze politici en Banksters”
  Ik zal voortaan beter opletten… (:-)

  |
 47. Johan de Velde zegt:

  Beste Zilverpaul,

  Dank dat je ons steeds zo goed informeert.
  Dat waarderen alle lezers denk ik. Op basis van logisch denken kan ik helemaal met je mee gaan. Tegelijkertijd ben ik voorzichtig geworden. Simpelweg omdat logisch redeneren maar ten dele meer werkt in deze tijd. We zien de meest gekke dingen gebeuren, die gespeend zijn van iedere logica. Als ik twee jaar geleden had verteld dat er bijna onuitsprekelijke getallen aan dollars en euro’s zouden worden geprint, terwijl zilver nog steeds op ruim 30 euro zou staan, dan had iedereen mij vriendelijk uitgelachen. En terecht.
  Persoonlijk heb ik het idee dat ik steeds meer rekening houden met het onverwachte. Het liefst zou ik bijna al mijn resterende cash in edelmetalen steken. En de grote klap afwachten.
  Maar iets in mij zegt, dat ik vast moet blijven houden aan een deel van mijn cash. En ook gewone aandelen niet allemaal van de hand doen.
  Hoge heren kunnen gekke sprongen maken. Ze zullen tot aan het laatste proberen de touwtjes in handen te houden. Volgens mij kunnen ze dat nog best een paar jaar volhouden.
  Met liegen en bedriegen kom je een heel eind in deze wereld. Met manipulatie ook. Dat blijkt wel. Het zou mij ook een hele duit waard zijn, om eens een bezoekje te brengen aan Fort Knox en te kijken wat daar ligt. En vervolgens te laten onderzoeken in hoeverre het echt goud is en in hoeverre het tungsten betreft.
  Maar er is niemand die daar toegang krijgt, toch?
  Kortom; er zijn te veel mensen die, wat we noemen, boven de wet staan. Als ik lieg, word ik daar op afgerekend. Terecht.
  Maar ik zag gisteren nog een YouTube film van een jaar geleden, waarin Timo Geitner op de vraag hoe groot de kans is dat Amerika een afwaardering krijgt, antwoordt: No Risk.
  Onze politici en minstens voeren een continu good news show op. Er zijn echter vrijwel geen mensen die hen wijzen op hun leugens en halve waarheden. Voor mensen die de waarheid op een of ander terrein zeggen, hebben we tegenwoordig een term bedacht: ‘politiek incorrect’.
  Zij spelen het spelletje namelijk niet mee. En of dat spelletje nou gaat over “Die fantastische euro die zoveel zegeningen brengt” of over ” Het is allemaal de schuld van de speculanten’” of over “Die fantastische multi-culti samenleving” maakt niet zoveel uit. Als je de waarheid boven tafel brengt, wordt je niet meer gepruimd door de politiek correcte meerderheid.
  Wat mij betreft worden “politiek incorrecte politici en bankiers” gezien als geuzen. En op een geuzennaam mag je best trots zijn.

  |