30 maart 2011: Expiratie van de zilver contracten

De expiratie van de zilver contracten over de maand maart lijkt met een sisser af te lopen. Toch zijn er wel bijzondere zaken voorgevallen, die een indicatie kunnen zijn hoe moeilijk het is geweest voor de leverende partijen om daadwerkelijk met fysiek zilver over de brug te komen. De meest opmerkelijke was de plotselinge oprichting van een eigen zilver kluis door JP Morgan, zoals u weet een van de twee grote onderdrukkers van de zilverprijs. Deze bank kreeg het voor elkaar om binnen twee dagen alle vergunningen voor zo’n kluis binnen te halen bij de SEC en CFTC, waar normaal gesproken een periode van 45 dagen voor staat. Deze kluis geeft JP Morgan de mogelijkheid het te leveren zilver eerst te leveren aan de eigen kluis. Het heeft dan aan de verplichting tot levering voldaan; voor de buitenwereld is dan alles koek en ei. De klant die het fysieke zilver thuis geleverd wil hebben moet vervolgens maar zien hoe hij het voor elkaar krijgt; het zal in ieder geval met de nodige vertraging gepaard gaan, wat JP Morgan enige lucht zal geven.

De rol van de vergunningverlenende instanties voor de eigen kluis is ook een bijzondere; zelfs de schijn van onpartijdigheid kan nu niet meer worden opgehouden. Immers, JP Morgan heeft nu al 25 rechtszaken tegen zich aangespannen gekregen wegens manipulatie van de zilvermarkt.

Hoewel onderstaande grafiek ook al op andere fora is verschenen, toch nog aandacht voor deze grafiek. De opgaande lijn geeft weer hoeveel miljarden dollars de FED via steunmaatregelen het systeem ingepompt heeft. Het bijzondere wat mij betreft is de hoeveelheid geld die er vanaf 2011 ingepompt wordt: QE II was toen al actief, en daarmee geeft de grafiek de suggestie dat de hoeveelheid circulerend geld zo erg is opgedroogd dat grote hoeveelheden extra printwerk nodig waren om de boel draaiende te houden. Feitelijk geeft deze grafiek aan dat in werkelijkheid vanaf begin 2011 de boel achter de schermen weer aan het imploderen is, net als in 2008. Er staat de wereldeconomie nog binnenkort een grote schok te wachten……

En daarmee worden ook alle door de banken betaalde analisten de mond gesnoerd die vertellen dat goud en zilver zich in een bubbel bevinden. Met zo’n enorme geld expansie verbleekt de prijsontwikkeling die goud en zilver meemaken.

Ondertussen blijkt dat in Libië, op de dag dat de Westerse mogendheden een no-fly zone instelden, de Libische rebellen een centrale bank en een oliemaatschappij hebben opgericht. Je zou mogen verwachten dat de heren een robbertje aan het knokken waren, of een revolutionaire rechtbank hadden ingesteld of zoiets, maar een centrale bank oprichten!

|Het gegeven krijgt vooral betekenis wanneer u weet dat Libië nog een van de weinige landen was met een onafhankelijke centrale bank. Nu nog alleen nog maar Iran, Noord Korea, en Cuba.

Zie ook dit artikel.

De CFTC, de U.S. Commodity Futures Trading Commission heeft na veel gesteggel een voorstel ingediend om de grootte van de papieren posities in edelmetalen wat in te perken, onder druk van de vele klachten dat de papieren markt in de edelmetalen de fysieke markt ernstig verstoord c.q. de prijs van de edelmetalen ernstig onderdrukt. Tot enige dagen terug kom men op dit voorstel commentaar leveren. Ook uw huiscolumnist heeft een bescheiden duit in het zakje gedaan, tegen beter weten omdat het verleden heeft aangetoond dat de CFTC vooral op de hand is van de grote banken. Twee opmerkelijke zake komen in het verloop naar voren. Ten eerste bleek de World Gold Counsel, een belangenclub van goud producenten, een reactie op het voorstel te hebben gegeven om elke limitering van de papieren posities weg te laten. Hiermee geeft men duidelijk blijk vooral oog te hebben voor de belangen van de grootbanken, en daarmee is ook deze club officieel ontmaskerd. Zie ook dit artikel. Geen wonder dan ook dat gaandeweg steeds meer producenten van edelmetalen hun goederen direct aanbieden aan grote partijen als het PSLV fonds van de gebroeders Sprott, daarmee de corrupte Comex omzeilend. Een tweede opmerkelijke zaak is dat de CTFC heeft besloten de bespreking van het voorstel uit te stellen. Hoewel, opmerkelijk, zo ken ik de heren weer!

Om een lang verhaal kort te maken, de grote partijen zijn nog steeds druk bezig de wereldeconomie naar de afgrond te brengen, tegenstrevers worden op dubieuze gronden een kopje kleiner gemaakt en de achilleshiel van het hele spel blijft de fysieke beschikbaarheid van goud en zilver.

Dat men dit in China al een tijd weet, moge blijken uit dit artikel.

Zilverpaul

www.Silverstocks.nl

Posted in Columns and tagged , , , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

304 Reacties op 30 maart 2011: Expiratie van de zilver contracten

 1. RK zegt:

  @sakke

  Tot Juli, dat is wat ik doe met de agressievere tools. Deze met een hefboom van rond de twee misschien deze week of volgende week al.

  Zie mijn post in het nieuwe draadje hierboven, ik heb daar een artikel geplakt.

  |
 2. high five zegt:

  Johan kun je mijn commentaar zien ?

  |
 3. Johan zegt:

  Timing is everything Henk, ik zeg ook niet dit jaar. Het gaat er staan. Geloof jij dit niet, dan moet je blijven kopen tot je een ounce weegt ;-)

  Als de $20 er dan is, hoef je niks te betalen aan een weddenschap…je vermogen is dan al een stuk geslonken.

  |
 4. Henk zegt:

  Johan :
  @RK, die $20 komt er, ik verwed mijn bezit erop.

  Ok dan hebben we een deal.
  We spreken elkaar op 31 december weer, dan geef ik je mijn bankrekeningnummer, zodat je je bezit kan overmaken. Of bedoel je dat er OOIT $20/oz zilver zal komen. JIj en ik hebben niet het eeuwige leven, dus dat is een non=weddenschap.

  |
 5. high five zegt:

  Beste Johan. Ik heb mijn fiat ingewisseld voor zilver. Ik heb alleen nog fiat voor de lopende kosten en een kleine reserve.
  Denk ik dat fiat verdwijnt. Nee fiat verdwijnt niet, alleen er is op dit moment in fiat land een race bezig naar de bodem. Je hebt Jim Rogers gehoord, er is op dit moment geen sound money, overal draaien de geldpersen, dus moet je je geld gewoon aanhouden in zilver en goud. Heb je weer geld nodig, dan wissel je je goud en zilver om in fiat.

  Je maakt trouwens een denkfout met zilver. Jij denkt dat het geen geld is, omdat er nooit een zilverstandaard komt en wel een goudstandaard. Dat is dus fout. Er komt idd geen zilverstandaard maar daarom is zilver nog wel geld. Ook ten tijde van de goud standaard was zilver gewoon geld. Goud en Zilver lopen altijd hand in hand. Staten in Amerika gaan weer edelmetalen accepteren en ook in Malaysia en dat groeit en over een tijdje kun je overal in de wereld met zilver en goud betalen
  http://blog.wallstreetgrand.com/tag/1st-state-to-accept-gold-coins/
  http://www.runtogold.com/2010/08/gold-dinar-silver-dirham/

  Daarom is zilver smoking hot. Het heeft zowel een monetaire als industriële toepassing.
  Je verkijkt je op de monetaire functie van zilver. Je denkt terug aan de crash van zilver eind 2008 en denkt dat bij de volgende crash zilver weer onderuit gaat. Gaat niet gebeuren, in 2008 was zilver nog geen geld, maar na QE1 en QE2 is zilver wel geld geworden. zie de enorme opmars van zilver. De monetaire factor gaat nu ingeprijst worden en daar zijn we nog lang niet mee klaar. De markt voor zilver is zo klein (kleine $40 miljard) dat een man als Carlos Slim de zilverprijs zo naar $300 per ounce kan brengen. Ter illustratie een $5 prijsfluctuatie van goud staat gelijk aan de gehele zilvermarkt!.
  http://www.youtube.com/watch?v=rpkQiGvWChY David Morgan min 23 van de clip.

  Dus probeer jij nou maar eens 10 miljard dollar aan zilver te kopen, dat lukt je niet, dat is een kwart van de markt. JPM betaalde de meeste future houders uit in fiat!.
  Als ik 10 miljard dollar zilver wil verkopen wordt het uit mijn handen gegrist.
  Zilver weer op $20 LOL. Droom lekker weg over een zilverprijs van $20, het zal niet meer gebeuren. Als jij tot dat inzicht komt staat de zilverprijs al op $100.

  |
 6. Johan zegt:

  RK :
  @Johan
  Stilstand is achteruitgang.
  Het risico is door mij beperkt, maar de mogelijke winst astronomisch.
  En dan zal ik trachten deze verruillen tegen hard assets waaronder onder goud en andere eerste levenbeoeften.
  Ik zie het als mee surfen op de monetaire inflatie golf en waar mogelijk met winst.

  Zo’n beetje iedereen in de wereld is het er nu wel over eens dat de komende jaren zullen gaan om koopkracht-behoud. Winst is mogelijk, maar je begeeft je in een flink gevaarlijk wespennest.

  Lekker rustig trouwens op deze draad geworden, nu de meute door is naar de volgende comment-zone hierboven ;-)

  Nu heb ik ook een vraag voor de achterblijvers hier. Een welgemeende, want ik snap iets werkelijk niet.

  -Wat is het dat mensen doet jagen naar een zo groot mogelijk rendement in fiat-geld en tegelijkertijd dit fiat-geld als zodanig erkent en afkeurt?
  Men bekijkt rendement dus vanuit een visie waar men juist zo tegen ageert.

  MAW men beweert hier dat fiat-geld op den duur niets waard gaat zijn en zit wel te kijken naar aankoop-prijzen….in fiat! Dit betekent voor mij maar 1 ding…..twijfel!
  Als je zeker van je zaak bent, dan loos je al je fiat, en zet het om in de enige waarde-consolidator die haar kracht al 1000-en jaren heeft bewezen. Je kopieert als het ware de Centrale banken.
  Legt een berg aan, en laat het liggen….ongeacht de waardering in fiat. Want die banken weten heel goed dat fiat-waarderingen er simpelweg niet toe doen!
  Probeer eens $10 miljard om te zetten in fysiek goud, lukt je niet!

  Probeer daarnaast eens $10 miljard in goud te verkopen…….je zult verbaasd staan hoe snel dit weg is.

  Dit is omdat goud wereldwijd gezien wordt als koopkracht-behoud. Er zijn dus altijd kopers, sommigen natuurlijk (india, china), anderen omdat ze terug gaan naar hun “roots”, en uitstappen uit het spel dat er momenteel wordt gespeeld (USA, Europa). Ik blijf van mening (en niet alleen ik) dat dit met zilver héél anders ligt. Probeer eens $10 miljard aan zilver te verkopen……….
  Mooi aansluitend deze post:

  http://fofoa.blogspot.com/2010/12/kicking-hornets-nest.html

  |
 7. high five zegt:

  Ken je Mike Maloney.?
  maximaal 500 ounce zilver voor een gezinshuis.

  http://www.youtube.com/watch?v=vAAIwef3dOg&feature=related

  |
 8. high five zegt:

  Momenteel heb ik 2 verschillende ‘zilver turbo long’. Eentje met een stoploss op 30,60 en eentje op 34,30.
  Dus om ‘veilig’ te spelen investeer ik m’n resterende tech-aandelen in de 30,60. Aangezien je een weerstand ziet op 33,80.
  Iets agressiever is de stoploss van 34,30, maar dan wacht ik misschien beter af tot juli?

  Heel goed. Je moet ook geen haast hebben met speculeren, dat kan je je hele leven nog blijven doen.
  Ik ben negatief op obligaties en onroerend goed vanwege dezelfde reden. Zowel de obligatie- alswel de onroerendgoed markt hebben een 30 jarige bullrun achter de rug. Vanaf de jaren tachtig zijn de huizenprijzen met meer dan 600% gestegen tot aan 2008
  Vanaf de jaren tachtig is het tienjarige geld gestegen van ongeveer 15% naar ongeveer 3,5% tot aan 2009.
  Twee redenen waarom de rente op staatsobligaties zullen stijgen:
  De inflatie in europa zwelt aan en daarom zullen obligatiehouders hogere vergoedingen willen hebben.
  De overheidsfinanciën verslechteren dramatisch de afgelopen 2 jaar.
  Vanwege de slechte overheidsfinancien betalen griekenland, ierland en portugal tussen de 8% en 12% rente. Laat staan wat je voor een hypotheek betaald
  Ook in nederland stijgt de rentecurve. Als we in Nederland 8% voor 10 jarig geld moeten betalen, dan zijn de huizen met de huidige prijzen niet meer te betalen. Vooral niet als er geen 100% hypotheek mogelijk is, de rente aftrek verdwijnt en de werkeloosheid oploopt.

  Ik verwacht een drama op de onroerendslecht markt de komende jaren.
  Alleen in geval van hyperinflatie zie ik de huizenprijzen stijgen, maar dan nog zal dat dan slechts een fractie zijn van wat de goud/zilver/aardappel prijzen in dat geval gaan stijgen.

  |
 9. sakke zegt:

  @high five

  Je zegt: “geen huizen/onroerend goed en geen obligatie”. Van obligaties was ik sowieso al niet ech fan. Heb ik nooit gehad en blijf ik ook ver van.
  Maar geen huizen/onroerend goed? Is dit inclusief een eerste woning (ik woon momenteel nog thuis)? Kan je dit wat nader verklaren?
  Denk je dat er een daling komt in de huizenprijzen? Persoonlijk denk ik van wel. Het wordt namelijk stillaan onmogelijk voor twee jonge mensen (hoger diploma op zak + niet slecht betaalde job) om een eigen huis aan te schaffen.
  Ook al hebben deze een spaarcentje meegekregen van thuis. En wonen ze nog een tijdje thuis om lekker door te sparen.
  Van een huurwoning ben ik net echt wild, vind ik zo’n verloren geld.

  Landbouwgrond hebben we gelukkig wel wat in de familie (mijn beide oma’s en opa’s waren boeren). Voorlopig verpachten we deze via jaarcontracten aan firma’s zoals Lutosa-Pinguin om er aardappelen op te telen.
  Aardappelen brengt momenteel het meeste op. Al ben je wel verplicht om de 3 jaar iets anders te telen dan aardappelen.
  Deze inkomsten zijn een mooie extra opbrengst en met wat geluk heb je een heel jaar gratis aardappelen (overblijvertjes op de akker) voor het gezin en vrienden. Bovendien laten die werknemers wel al eens rijtje aardappelen staan na een aangeboden biertje.
  Geeft een mooie opbrengst en je hebt alle vrijheid. Wat veelal niet het geval is bij het verpachten aan boeren. Je zit levenslang vast aan diezelfde boer (met wat ongeluk neemt de zoon de boerderij over).
  Men geeft ook lang niet zo’n hoge pachtprijs als die firma’s. En je hebt het probleem van prijzij niet.

  Momenteel heb ik 2 verschillende ‘zilver turbo long’. Eentje met een stoploss op 30,60 en eentje op 34,30.
  Dus om ‘veilig’ te spelen investeer ik m’n resterende tech-aandelen in de 30,60. Aangezien je een weerstand ziet op 33,80.
  Iets agressiever is de stoploss van 34,30, maar dan wacht ik misschien beter af tot juli?

  Gegroet,
  Sakke

  |
 10. RK zegt:

  @Johan

  Stilstand is achteruitgang.
  Het risico is door mij beperkt, maar de mogelijke winst astronomisch.
  En dan zal ik trachten deze verruillen tegen hard assets waaronder onder goud en andere eerste levenbeoeften.

  Ik zie het als mee surfen op de monetaire inflatie golf en waar mogelijk met winst.

  |
 11. Johan zegt:

  RK :
  Daar ben ik het wel met je mee eens Johan. Links om of rechtsom zal verdien ik hieraan.
  Daarnaast dient goud niet enkel ter bescherming tegen inflatie, maar ook tegen een valuta implosie – wanneer een valuta ophoud te bestaan. Ik zie goud dan ook als de enkele brug tussen het huidige aftakelend stelsel en een nieuw monetair stelsel. Ik betwijfel de rol van zilver hier in.
  Persoonlijk kan ik dankzij zilver veel fiat geld opbouwen en wellicht omruilen naar een nieuw soort munt, langs deze weg is zilver toch weer nuttig. Wel tricky.

  de inflatie bescherming is ver te zoeken, mede doordat goud flink gemanipuleerd wordt (net als zilver trouwens). Wat je zegt is inderdaad 1 van de pijlers voor goud. Als je zilver bekijkt zoals jij het bekijkt gebruik je zilver dus eigenlijk als leverage voor je fiat rendement.
  Dit kan, in ogenschouw nemend dat je een risico neemt. Jij weet dit, en dus ga je achteraf waarschijnlijk ook niet huilen wanneer je te laat bent met omzetten in goud.
  Voor je gemoedsrust is het niet bevorderlijk, maar als je daar niet wakker van ligt ;-)

  |
 12. ZackZilver zegt:

  @rob
  Moriarty is idd een vreemde vogel. Hij doet veel goed werk vind ik maar wat betreft zilver is het bijzonder koppige leeghoofd.
  Ach ja, iedereen heeft zijn zwaktes, zullen we maar zeggen.

  |
 13. rob zegt:

  Weet je wie ik ook een rare snuiter vind? Bob Moriarty van 321gold.com
  Al vanaf dat zilver op $10 dollar staat, raad Bob je af om zilver te kopen want grondstof en loopt volatiel met het sentiment op de aandelenmarkt mee. Ook nu nog, nadat zilver bijna $30 hoger staat, blijft hij dit schrijven:
  http://www.321gold.com/editorials/moriarty/moriarty032511.html

  Ik moet dan altijd lachen om zoveel onkunde, het weerhoud de mensch er niet van om in zilver te investeren. Met dank aan onze chinese broeders.

  |
 14. RK zegt:

  Daar ben ik het wel met je mee eens Johan. Links om of rechtsom zal verdien ik hieraan.

  Daarnaast dient goud niet enkel ter bescherming tegen inflatie, maar ook tegen een valuta implosie – wanneer een valuta ophoud te bestaan. Ik zie goud dan ook als de enkele brug tussen het huidige aftakelend stelsel en een nieuw monetair stelsel. Ik betwijfel de rol van zilver hier in.
  Persoonlijk kan ik dankzij zilver veel fiat geld opbouwen en wellicht omruilen naar een nieuw soort munt, langs deze weg is zilver toch weer nuttig. Wel tricky.

  |
 15. temp242 zegt:

  Koper, nikkel, messing met zilver vergelijken, dat is pas straf.

  |
 16. Johan zegt:

  Klopt, en dat is nu juist de reden dat het wereldwijd ge-accepteerd wordt als store of value.

  Het heeft maar 1 doel, los van alle economische ontwikkelingen, en is niet zeldzaam. Het is stabiel in hoeveelheid, en je weet precies hoeveel er per jaar gedolven wordt (gaat worden).

  Hoe kan nu iets als vervanger van geld gaan dienen (bepleiten zilverbugs) als het zeldzaam is? Daarnaast ook nog diverse toepassingen heeft in onze produktieketen?

  Scheld maar, en blijf hangen op je zelfde niveau, verdiep je niet….en blijf reuzeblij met je verworven kennis.

  och gottekes.

  |
 17. temp242 zegt:

  Inderdaad, het blijven grondstoffen, grondstoffen die weldra uitgeput dreigen te worden.Goud is niet zozeer een grondstof en is wordt dan hoegenaamd ook niet zeldzaam.

  |
 18. Johan zegt:

  @RK, die $20 komt er, ik verwed mijn bezit erop. Echter, hij zal er niet lang staan….en bijkopen denk je waarschijnlijk ook niet aan dan. Het is als een pijl naar beneden die langs de $20 scheert.

  Begrijp me goed, van mij mag zilver naar de $1000 gaan, of weet ik veel hoeveel. Het gaat echter gewoonweg niet gebeuren, net zo min als met koper, nikkel, messing……het blijven grondstoffen.

  |
 19. high five zegt:

  @sakke Iedereen van iedere leeftijd hoort wat mij betreft op dit forum thuis. Het slimste geld en de slimste mensen zitten op dit forum. Ik behoor daar niet toe, maar ik heb wel 25 jaar markt ervaring. Je moeder gaat enorm trots op je worden als belegger in edelmetalen en ze wordt een enorme fan van zilver en binnenkort heeft ze ook behoorlijke hoeveelheid zilver.
  Je kan wel zeggen dat ik een duidelijke mening heb.
  Geen huizen/onroerend goed en geen obligaties. Geen bouwgrond, wel landbouw grond. Ik ben extreem bullish op tarwe en zilver.
  Voor zilver heb ik een weerstand liggen op $36,6 en daaronder een weerstand op $33,8.
  Als zilver morgen ietsje terug komt gelijk turbo’s long kopen. Deze lijkt me wel ok met een stoploss op 34,30 NL0009703545 / ABN AMRO Code: 605930. Technologie aandelen verkopen en deze turbo kopen. Bij een zilverkoers van 44 dollar heb je ongeveer je verlies terug verdient. Ik ben niet bang voor zilver in april.
  Ik verwacht in Mei weer een correctie/crashje van de markten getriggerd door wallstreet. In de leveringsmaand Mei doet JPM weer een poging om zilver naar beneden te hedgen.

  |
 20. Robin zegt:

  @ Zarathustra

  Haha, komen er steeds meer hier! Zo te lezen heb je al behoorlijk wat, mijn hemel. Ik kom daar nog lang niet bij, toch niet zo heel veel gespaard hehe. Ben ook pas laat gaan sparen, heel stom, maar beter laat dan nooit zullen we maar zeggen he. Zeker als je het een jaar geleden heb gekocht, scheelde het een bak met wat ik er een maand geleden ervoor betaalde, helaas pindakaas, maar beter voor jou! Laat ze maar lekker balen, heel hard.

  |
 21. sakke zegt:

  Hallo,

  Nog een zilver-jongeling hier met z’n eerste reactie op dit leerrijke forum…
  Al twijfel ik, of ik met m’n kwart-eeuw daar eigenlijk nog bij hoor.

  Zelf koop ik regelmatig zilver bij The Silvermountain. Uitstekende service trouwens! Ondertussen heb ik zo’n 10 kilo zilver verzameld. Allen hebben minimaal een stuk gewicht van 1kg, afwisselend munten en baren. Baartjes goud koop ik ook nu en dan ook wel eens bij een lokale handelaar.

  Daarnaast heb ik nog een beperkt aantal ‘zilver turbo long’ om een beetje te speculeren. Inderdaad, papieren zilver, schiet me nu maar af… :-)

  Uiteraard verklaren veel mensen uit m’n omgeving me gek. M’n ouders weten van niks, zij vinden niks heiliger dan een spaarboekje (moeder werkt trouwens als bankster). Al heeft m’n lief onlangs toch ook een 1kg zilveren munt gekocht. Al was het maar om toch een beetje zilver te hebben voor het geval dat m’n gekke theoriën uitkomen. En wellicht omdat ze stiekem jaloers is op m’n – voorlopig – rendement. Ik kocht namelijk m’n eerste 5 kg nog aan $13/oz. Ik denk er voorlopig niet aan om te verkopen. Enkel zachtjes bijkopen. Alleen vrees ik te laat te gaan zijn in de toekomst. Ter informatie: ik heb aardig wat spaarcenten. Maar zou ik er wel goed aandoen om op korte termijn radicaal veel geld van m’n bankster rekening in te ruilen voor zilver? Wat als de zilverprijs op weg naar de maan eens corrigeert voor een tijdje. Want ik wens binnen de 5 jaar wel een eigen huis te kopen. Zijn er van jullie trouwens die een stevige mening hebben over huizenprijzen, hypotheken, bouwgrond, …?

  Ik droom uiteraard van een spotprijs met drie cijfertjes, maar wat is een goede prijs om te verkopen? Ik wens niet stinkend rijk te worden. Enkel een mooi huis…

  PS: Daarnaast heb ik nog een handje aandelen. Ja ook een paar mijnaandelen. Maar helaas ook een aantal technologie-aandelen met bloedrood rendement (-50%). Ik denk al een paar maanden om verlies te nemen en dat resterend bedrag om te zetten in fysiek zilver? Of misschien in ‘zilver turbo long’?

  Gegroet,
  sakke

  |
 22. RK zegt:

  @high five
  Ja, maar ditmaal een agressieve hefboom, geen 2 maar 6 tot 8.
  Dan kijk je toch meer, althans ik dan, meer naar de fundamentals en minder naar de TA.

  |
 23. Seppe zegt:

  @high five
  Beetje zilver omzetten naar goud is enkel en alleen als diversificatie, heb namelijk nog geen goud, alleen zilverlingen. Maar in sé heb je gelijk.

  |
 24. high five zegt:

  @RK Waarom niet NU long met een turbo.? Zilver heeft vandaag net een hogere bodem afgerond. Op naar de 44 dollar. Ik speculeer niet meer, maar ik zou nu een turbo kopen.

  |
 25. RK zegt:

  @Gerard

  Juli had ik in gedachten. Afgelopen jaar zo gedaan, grootste stijging was het laatste half jaar.
  Zijn er nog meerderen onder jullie die in de zomer Turbo Long gaan?

  @Johan,

  Is zilver nog steeds ‘onderweg’ naar de 20 Euro?
  Vanuit het TA perspectief ziet dit er onwaarschijnlijk uit.
  Misschien volgens de Elliot Wave theorie, 2 stapjes naar voren 1 terug.

  Ik verwacht nog wel een grote dip, maar niet voordat goud in dollars over de 1600 dollar is.
  20 Euro goud zou weer een mooi instap momentje zijn.

  |
 26. Peter zegt:

  Bovenstaande brief liever niet ongewijzigd kopiëren.
  Verander er even een paar dingen aan en voeg wat specifieks toe.
  Maar als ieder pensioenfonds de komende weken een paar van deze brieven binnenkrijgt, kan het zijn dat ze op de bestuurstafel terechtkomen. Wellicht dat het invloed heeft!

  |
 27. Zarathustra zegt:

  @Robin
  Nog een jonge god hier :P, 22 jaar.
  Ik heb veel gespaard en kon daardoor veel zilver en goud in een keer kopen, om in ieder geval destijds 40% van mijn spaargeld veilig te stellen. 100 ounce zilver, 2 kg zilver baren en 5 ounce goud. Inmiddels is dit natuurlijk een groter percentage van totale besparingen geworden. Ik kocht het meer dan jaar geleden en heb toen veel mensen geadviseerd zelfde te doen. Die interesseerden zich er natuurlijk niet in, maar balen nu hard.

  |
 28. Peter zegt:

  Aan Pensioenfonds van xxxxxxx
  Adres
  Woonplaats

  Betreft: overzicht beleggingen opvragen

  Geachte medewerkers,

  Ik maak mij zeer bezorgd over mijn komende pensioenuitkering. Steeds meer pensioenfondsen lijken in de toekomst niet meer aan hun verplichtingen te kunnen voldoen.
  Door met name het ontbreken van grondstoffen en Fysieke edelmetalen ( goud en zilver) in de portefeuille lijken steeds meer fondsen in de problemen te komen.
  Daarom verzoek ik u om concreet inzicht ten aanzien van de volgende zaken:
  A. Hoeveel procent van het belegde vermogen is belegd in fysieke edelmetalen?
  B. Hoeveel procent is belegd in grondstoffen of grondstof gerelateerde aandelen?
  C. Hoeveel procent is belegd in de zeer gevaarlijke obligatiemarkten van de V.S. en de op omvallende staande Europese landen?

  Ik verzoek u mij een recent overzicht toe te zenden van de procentuele verdeling van de beleggingen.

  Voorts wil ik graag een overzicht van de personen die op dit moment deze portefeuille beheren ( mede namens mij)

  Tot slot wil ik graag informatie over de mogelijkheden om mijn pensioentegoed nu af te kopen. Wat zijn de voorwaarden daarvoor?

  In afwachting van uw reactie,

  |
 29. high five zegt:

  Sorry, een perfecte short Squeeze betekent dat de shorts uit de markt verdwijnen. In de silvermarkt is dat JPMorgan en HSBC, die verdwijnen niet zomaar uit de markt. Maar iig hebben de dealers de speculanten in de leveringsmaand Maart niet uit de markt gemanipuleerd. Het tegendeel is gebeurd. JPMorgan en HSBC hebben behoorlijk verlies geleden. Zilver is in de leveringsmaand Mrt gestegen van $33 naar $37

  Dus leuk stukje van Wolftrader, maar achterhaald door de realiteit van nu. De vraag naar zilver en het tekort is reeel

  |
 30. high five zegt:

  Afgelopen leveringsmaand Maart is de zilverprijs van ongeveer $33 naar $37.
  Een perfecte short squeeze :-)

  |
 31. Henk zegt:

  @Robin
  Ik kan me bij high five aansluiten met het advies aan een 20-jarige om in ieder geval een goede opleiding te volgen. In welke richting is moeilijk te zeggen. Ik neig ernaar om het te omschrijven als een opleiding naar een ‘echt beroep’. Geen vage dingen die geen toegevoegde waarde hebben in de reële economie. Zoek een richting waarvan je denkt dat er in de komende no-nonsense samenleving ook nog behoefte aan zal zijn. In een crisis stellen mensen namelijk prioriteiten, op lege praatjes vol lucht zit niemand te wachten. Het hebben van een vaste baan is de allerbeste manier om schuldenvrij te blijven en dus minder hard te worden geraakt door de monetaire meltdown.

  |
 32. high five zegt:

  @koos Ik heb mijn vraagtekens bij dit verhaal:

  ‘Voor één keer is er genoeg zilver in voorraad in de COMEX opslagplaatsen: meer dan 104 miljoen ounces zijn beschikbaar zo wordt ons gemeld.
  Zelfs al mocht er niets van zilver beschikbaar zijn, dan nog is er geen probleem: de zilverdealers kunnen de SLV ETF kopen en fysieke levering vragen. In theorie.’

  1. Het is nooit bewezen dat de SLV door zilver wordt gedekt en als dat wel zo is, hoeveel van die 104 miljoen ounces is van de SLV.?

  2. Behoren de voorraden zilver van de centrale banken wel tot de vrij beschikbare voorraden zilver. Ik verwacht van niet, dan wordt de hoeveelheid zilver op de markt ook niet schaarser door te leasen van de centrale bank alhoewel de auteur dat wel suggereert

  Ik begrijp dat de dealers het zilver leasen van centrale banken, om een korte termijn tekort op de markt te veroorzaken. toch?. Maar blijkbaar kunnen de dealers later als ze de ultime short squeeze gaan doen datzelfde zilver van de centrale bank op de markt dumpen. hmm wat als ze niet het gewenste resultaat bereiken en ze kunnen dat zilver niet meer terug kopen op de markt, dan is de centrale bank zijn zilver kwijt. Dat kan, maar dan is de centrale bank wel errg onverantwoordelijk.

  Dit spelletje heeft JPMorgan volgens mij al die jaren gespeeld, zeker tot aan vorig jaar, bij iedere future expiratie dumpte ze zilver in samenspel met extra verkoop contracten, waardoor alle long posities uit de markt werden geveegd en hun wonden moesten likken. Toen nog was er sprake van contango. Sinds vorig jaar is dat helemaal anders geworden en sindsdien krijgen ze de zilverprijs ook niet meer naar beneden voor iedere leverings maand en dat gaat ze ook niet meer lukken ook.

  Ik vind dat je alleen ingeval van een situatie van contango, een perfecte short squeeze kandoen, maar niet in een situatie van backwardation. Bij zilver betekent backwardation dat er een fysiek te kort is. Deze situatie doet zich pas een jaar voor en daarvoor was er altijd sprake van contango.

  Ik kan me nog wel voorstellen dat er dealers zijn met long optie en future posities die zilver onttrekken om te hopen op een hogere zilverprijzen. Mei is weer een leveringsmaand, dus bij de komende april expiratie kun je weer levering vragen. De geruchten gingen dat bij de vorige leveringsmaand in maart dealers 70 a 80 % cash kregen uitbetaald door JPMorgan. Dus dat is bingo.

  Volgens mij is deze auteur een yuppie die een oud spelletje van JPMorgan op een verdraaide manier aan het publiek verteld.

  Ik ben benieuwd naar de mening van Zilverpaul of een ander

  |
 33. Robin zegt:

  @ X

  Daar heb je helemaal gelijk in. Het probleem is alleen, me ouders zijn het er ook nog is niet mee eens dat ik nog meer Zilver wil gaan kopen. Ik moet ook cash op de bank hebben, zeggen ze dan. Aan de ene kant hebben ze daar wel gelijk in, want voorlopig is het nog niet zover dat papiergeld helemaal niets meer waard is.

  Een box vol? 500 munten dus? Daar ben ik nog laaaang niet, en dat ga ik ook niet halen denk ik. Jij bent wel heel vroeg begonnen met het sparen van Cash/papiergeld.

  Ja klopt, ik ben inderdaad actief op dat forum, al aardig van me afgeschreven daar, hehe. Nog geen posts gezien van jou?

  Misschien een hele rare vraag, maar heb jij WhatsApp? Aangezien niemand van me maten dit hier ook maar iets interesseert, lijkt me dat wel geinig.

  |
 34. high five zegt:

  @shamrock Wat is safe ? Ik kan onmogelijk een antwoord geven op die vraag. Ik zou zeggen het beste is om een goede conditie te hebben en een sterke positie op de arbeidsmarkt. Ik denk wel dat meer dan 50% van de Nederlanders over 2 jaar bereid zijn om voor 150 ounces zilver een jaar lang te werken.

  |
 35. high five zegt:

  Ik bedoel @seppe

  |
 36. high five zegt:

  @Martijn Welke filosofie zit daar achter.? Ik ben daar wel benieuwd naar.

  De beschikbare hoeveelheid goud op voorraad is 7 miljard ounces en de beschikbare hoeveelheid zilver op voorraad is 700 miljoen ounces. En verder is er het eerste kwartaal van 2011 9,5 meer zilver uit de grond komt dan goud. Gezien die cijfers vind ik 30 op 1 niet zo gunstig.

  http://www.youtube.com/watch?v=ArpsEb4YWm0

  |
 37. Martijn zegt:

  Leuk stuk van het team van Wolftrader maar wat mij betreft niets nieuws.. Dit fenomeen doet zich al voor sinds augustus vorig jaar en herhaalt zich bij elke leveringsmaand.
  Er zal ongetwijfeld een correctie komen maar dit is mijn inziens alleen maar een nieuw potentieel koopmoment. En de pappen-en-nathouden mentaliteit van alle overheden levert niet het gewenste resultaat. Kortom, de interesse in goud en zilver zal de komende jaren alleen maar verder toenemen. De papierhandel in zilver is op dit moment al het meer dan honderdvoudige van de hoeveelheid fysiek zilver.
  De productie zal met de voortdurende toenemende prijsontwikkeling echt wel opgeschroefd worden, dit heeft echter tijd nodig. En het is de vraag in hoeverre op zo’n moment aan de behoefte voldaan kan worden.

  |
 38. x zegt:

  @Robin

  Elk stukje zilver een een stukje meer naar vrijheid. ook mijn omgeving die ik een zilveren tip heb gegeven lachen me uit! Helaas voor hun, Alleen me baas vraagt er soms geïntrigeerd na.

  Ben nu een half jaar vol op zilver de plastic box uit Oostenrijk is al vol;)… nu deze vol is heb ik voor de komende maanden KG baren gereserveerd .

  zag dat je ook op het eindforum was begonnen robin?

  |
 39. Seppe zegt:

  @Werner
  Voor mij is het nog een beetje te vroeg Werner. Maar bij ratio 30 wissel ik 50 % van m’n zilvervoorraad om naar goud.
  Groetjes

  |
 40. RB zegt:

  @ Theo

  Niemand heeft het volledige overzicht. Het enige waar je je aan vast kunt houden is de prijs. Als de zilverprijs daalt, laat ik de handel lekker liggen waar die ligt. En als de zilverprijs stijgt, laat ik de handel ook lekker liggen. Dat is mijn simpele filosofie en wonderlijk genoeg werkt die altijd. ;-)

  |
 41. gordijnen zegt:

  Financieel Dagblad 1 april 2011

  Nout Wellink. ‘Pijn van crisis is nog niet gevoeld, die moet nog komen’

  ECB moet stoppen met het steunen van banken en zwakke eurolanden. Overheden zitten aan de grens van hun mogelijkheden. De ECB heet nu 76,5 mrd aan staatsobligaties van Grieks, Iers en Portugese staatspapieren. De mogelijkheden van monetaire autoriteiten raken langzamerhand uitgeput. ECB heeft al een krachtig medicijn gehad in 2008. Opnieuw medicijn verstrekken heeft het risico dat de patient hieraan zou kunnen overlijden.

  De directeur van de DNB heeft dus gewaarschuwd. EU-burgers kunnen dus niet meer worden verrast.

  Mooier kunnen wij het niet maken, wel makkelijker.

  |
 42. Theo zegt:

  Koos (Wat vinden jullie van dit verhaal?)

  Wat ik er van vind :Ik moest eerst aan het verhaal denken van Willem Middelkoop
  over DNB die hun mede werkers vertelde dat ze goud uitleden aan armer Indiaanse goud smeden in India die wanneer ze de sierraden gemaakt hadden en verkocht ze het goud terug gaven.

  Alleen dit verhaal ga nog een paar stappen verder.
  Voor mij hoger wiskunde en iets in me zegt niet waar te moeilijk.
  Niets is onmogelijk in deze tijd.
  Ik denk er nog even overna.
  gr.Theo

  |
 43. koos zegt:

  Wat vinden jullie van dit verhaal?

  Column 281: dd 02 april 2010 Auteur: analisten

  Zilver

  Er was een tijd dat 1 ounce zilver 4 USD kostte. En dat is niet eens zo lang geleden. Dat is nu even anders.
  35 dollar+plus kost een ounce.
  Dat de actie in de zilvermarkt niet normaal is, is geen nieuws meer voor de lezers van deze nieuwsbrief. Laten wij U op professionele wijze de laatste ontwikkelingen uit de doeken doen.

  Het vertrekpunt is de COMEX.
  De futuresbeurs waar het papieren zilver – onder de vorm van contracten – wordt verhandeld.
  Een beetje de standaard voor dit onderdeel van de sector.

  Wat merken we?
  Dat voor de maand maart 1383 contracthouders voldoende cash op hun rekening hadden staan om de levering van 8,9 miljoen ounces zilver te vragen voor de maand maart. Op 24 maart bleven er nog steeds 632 contracten openstaan. Ofwel 3,16 miljoen ounces die tot en met 31 maart kunnen opgevraagd worden.
  Waarom blijft er zoveel openstaan?
  Voor één keer is er genoeg zilver in voorraad in de COMEX opslagplaatsen: meer dan 104 miljoen ounces zijn beschikbaar zo wordt ons gemeld.
  Zelfs al mocht er niets van zilver beschikbaar zijn, dan nog is er geen probleem: de zilverdealers kunnen de SLV ETF kopen en fysieke levering vragen. In theorie.
  Dit is de situatie.

  Nu het verhaal.
  Maart – een leveringsmaand – loopt op zijn einde en speculanten nemen long posities in omdat er denken dat de squeeze nabij is. Maar 3,16 miljoen ounces is niet echt een probleem.
  Als futures de papieren markt vormt dan vinden we de cash markt in zilver terug in de zogenaamde ‘forward’ markt of termijnmarkt. Hier treffen we het fenomeen van (zilver)leasing aan.
  Voor alle duidelijkheid: zilverleasing is niet echte ‘leasing’. De percentages die U aantreft zijn geen rentevoeten die de ontlener betaalt aan de belener.
  In feite gaat het hier over niets anders dan zilver dat in pand wordt gegeven om een lening in een bepaalde munt te verkrijgen. Anders gezegd: zilver is een onderpand waar een krediet tegenover staat.
  Deze lease-overeenkomst is niets anders dan een repo-oefening. Dat is een financiële transactie waarbij activa (meestal obligaties maar het kan ook iets anders zijn) worden verkocht en tegelijkertijd worden teruggekocht met een teruglevering op termijn.
  Of: ik geef een activa in ruil voor cash met de belofte dat op een datum in de toekomst deze activa terugkeren naar de eigenaar.
  Een typische transactie voor een centrale bank die haar edele metaalvoorrraad wil optimaliseren. En goud/zilver uitleent in ruil voor ‘echt’ geld en daarvoor aan de cash-eigenaar een ‘rente’ betaalt. De cash kan vervolgens door de centrale bank aangewend worden om te beleggen. Een belegging die de centrale bank een hogere rente oplevert. Meestal is dat de LIBOR rente. De maatstaf van rente voor de meest liquide markt ter wereld. Geen gehannes. Haast geen risico.

  Omdat de ‘lease’ van het goud/zilver als een repo geboekstaafd wordt, blijft het metaal op de boeken van de centrale bank staan. De cash-eigenaar krijgt een rente uitbetaalt op zijn cash en verwerft het goud/zilver voor de afgesproken periode en er is geen tegenpartijenrisico want een centrale bank is nu eenmaal een veilige tegenpartij.
  Iedereen wint.
  Wat zien we nu?
  In de zilvermarkt zijn de lease rentevoeten voor zilver (bijna) negatief. Op 19 januari van dit jaar daalden deze rentevoeten voor het eerst af naar dit territorium: van +0,55% (voor 1 maand) en 0,62% (voor 12 maanden) naar -0,33% (1 maand) en 0,03% (12 maanden).

  Wat betekent dat in plaats van rente te vragen voor cash, tegenpartijen bereid waren om bovenop hun cash nog rente te betalen aan de centrale bank om toch maar het metaal in handen te krijgen. Centrale banken verdienen in dit geval én de LIBOR rente én de lease rente.

  Sinds 22 februari dalen deze lease rentevoeten opnieuw.
  Hoe moeten we dit interpreteren?

  Dit fenomeen kan duiden op een tekort in de fysieke zilvermarkten.
  Maar in tegenstelling tot wat de goudkevers hopen – namelijk dat er een ‘short squeeze’ in zilver onderweg is omdat bepaalde banken in de papieren sector hun hand overspeeld hebben – houdt dit geen steek. Het geleasde goud/zilver moet immers na een bepaalde periode worden terugbetaald.
  Dus het fysieke tekort-argument lijkt niet op te gaan. Er is immers een enorm ‘roll-over’ risico als deze contracten moeten hernieuwd worden.

  Een veel plausibeler verklaring luidt dat de lease rentevoeten precies het tegenovergesteld van een ‘short squeeze’ duidelijk maken. De speculanten/beleggers zien inderdaad dat dealers een probleem hebben om op korte termijn zilver te leveren. Dat blijkt in de futuresmarkten waar de zilvercontracten met een langere looptijd goedkoper zijn dan contracten met een kortere looptijd (dat heet backwardation).
  De speculanten/beleggers dus deze goedkopere contracten met een langere looptijd om optimaal te kunnen inspelen op deze situatie: de Ultieme Short Squeeze.

  Dealers zijn echter ‘professionals’. Zij weten ook wat de markt vertelt en zij maken van deze situatie handig gebruik door iedereen te laten geloven dat er inderdaad een tekort is. Zij kopen dus op de korte termijn de markt leeg om de backwardation in stand te houden. Er is dus druk. Van speculanten/beleggers in het lange eind en van de dealers in het korte eind. De prijs stijgt en de dealers laten de markt geloven dat ze het zilver niet hebben door hun kaarten op de futuresmarkten af te dekken en elders een voorraadje zilver op te bouwen. Door leasing. Daar ziet niemand iets van.

  Samengevat: de koopdruk van de lange termijnfutures en de kunstmatige shortsituatie die op de korte termijn gecreëerd wordt, leidt tot een prijs die alleen maar hoger gaat.
  Dan komt de leveringsmaand. Is er een probleem met levering? Neen, in tegenstelling tot wat iedereen dacht, zitten de kluizen van de futuresbeurzen vol.
  Voornoemd mechanisme verklaart dus hoe dit kan.
  Het tekort aan zilver wordt immers opgelost via het leasemechanisme.

  En nu komt het.
  De zilverprijs stijgt en stijgt naar een niveau dat voor de dealers interessant wordt om opnieuw te shorten.
  De speculanten denken dat de ‘short zilver squeeze’ zich materialiseert.
  En verdraaid, dan leveren de dealers alle benodigde zilver.
  De man met de hamer komt langs en teleurgesteld druipen de speculanten/beleggers af omdat de zo hevig gedroomde ‘short squeeze’ zich weer niet realiseerde. De long posities worden geliquideerd, precies waar de dealers op zitten te wachten. Ze shorten volop in deze beweging. Dat blijkt duidelijk uit de cijfers: een opsprong van short contracten is waar te nemen sinds de tweede helft van deze maand.

  Om dit te realiseren hebben de dealers een bevriende marktpartij nodig die hun fysiek zilver aanlevert. En dit op een manier waarbij dit zilver niet zien is op de officiële futuresboeken tot de zogenaamde ‘delivery’ periode naar zijn einde loopt. En dat is precies wat er op dit ogenblik aan de hand is.

  Let wel, beste vrienden, deze markt baadt in een waas van geheimzinnigheid en het is altijd een beetje tasten en gokken wat er precies aan de hand is. Maar deze uitleg lijkt te voldoen aan de realiteit.
  Dus zilver is fel gestegen, maar de komende dagen en weken zou de rust moeten weerkeren.
  Wij merken ondertussen dat aandelen in edele metalen absoluut niet met dezelfde felheid klimmen als de zilverprijs zelf alsook dat de goudprijs nergens heen wandelt.

  Het team van WolfTrader

  |
 44. werner zegt:

  $38,35 wow wat is er gebeurd met de zilverprijs!? Dat is nog eens een verrassing op de maandagochtend. De goud zilver ratio staat nu al op 37. Is het tijd om zilver om te ruilen voor goud?

  |
 45. ZackZilver zegt:

  @Robin
  Wat al eerder aangegeven is door temp242; iedereen die jong is en praktische geinteresseerd is in goud/zilver heeft mazzel, jullie generatie is vaak geen beeld van wat je kunt doen om je te beschermen tegen de gekte die er is en die er komen gaat. Simpelweg omdat de interesse er vaak niet is.
  Veruit de meeste investeerders in het spul zijn oudere mensen, en dan feitelijk ook nog maar slechts een enkeling.
  Ik ben er van overtuigd, behalve wanneer de wereld in elkaar zijgt, dan zijn nl. alle verhoudingen weg, dat zilver naar meer dan 150 USD gaat de komende jaren. Dat voedsel, kleding, belastingen en energieprijzen makkelijk in prijs gaan verdubbelen ook trouwens.

  |
 46. Robin zegt:

  X, dan kunnen we elkaar een hand geven. Ook ik ben 20, en vraag me telkens weer af of het goed is om nu al zoveel Zilver te gaan kopen. Vrijwel iedereen van mijn leeftijd, kijkt me raar aan, als ik begin over het investeren in Zilver. Ben ik nou echt zo gestoord? Haha. Op dit moment bezit ik heel weinig (Gaat maar om 10 munten), maar wil er zeer binnenkort 60 bij gaan kopen.

  Mensen, is dit al aardig voor mijn leeftijd?

  |
 47. shamrock zegt:

  Waar moet ik dan aan denken high five (met zilver en een klein beetje goud?) hoorde laatst een stuk over iemand die zij dat je ongeveer 40 kilo zilver moet hebben om safe te zitten in de toekomst. zover ben ik nog niet hoogstens 30 %

  |
 48. high five zegt:

  Ik wil niet al te naargeestig zijn beste temp. Ik heb nooit op pensioen gerekend en ik heb een positieve pragmatische flexibele geest maar…….
  De ontgoocheling bij de brave pensioenspaarders zal fenominaal zijn hehehe. De woede van het volk wow. dat gaat wat worden.

  |
 49. temp242 zegt:

  Inderdaad Beste Peter, goed plan! Kun je je voorstellen hoe die banksters in hun broek gaan doen als al die geconditioneerde brave pensioenspaarders vragen gaan stellen? Of straffer nog als al die brave spaarders hun pensioensresereves eens en masse gaan opvragen, wie gaat dan de Euro Rommel Obligaties gaan opkopen, de ECB wil het niet meer doen! Voor de rest wil ook geen kat die rommel nog, dus als de pensioenspaarders er straks de brui aangeven dan is het hek helemaal van de dam.

  |
 50. temp242 zegt:

  Blij dat je wakker bent High Five, voor de andere die nog slapen zal het ontwaken weldra biezonder pijnlijk zijn.

  |