Every cloud has a silver lining

Nagenietend van een beroerde week voor de edelmetalen en de daaraan gerelateerde mijnaandelen keek ik afgelopen vrijdag naar een interview met Willem Buiter, belangrijk econoom en hoofd bij Citibank, een van de grote Amerikaanse banken. Ik weet niet hoe het u zal vergaan bij het zien van dit interview, maar mijn bloeddruk steeg naar ongezonde hoogten. Oordeelt u zelf, hoe deze bloem der natie zijn licht laat schijnen op de stand der economie.

Wat meneer Buiter in al zijn wijsheid u niet zal vertellen is dat in drie maanden tijd de Ierse centrale bank, met toestemming van de ECB 40 miljard heeft bijgedrukt, een hele prestatie voor een land met een Bruto Nationaal Product van 120 miljard.

Geen wonder dat de Ierse spaarders in rap tempo hun geld aan het weghalen zijn uit het Ierse bankstelsel. Zie deze link. In dit verband worden de komende verkiezingen in maart ook erg interessant; je zou mogen verwachten dat de huidige regering die het land heeft overgeleverd aan de grootbanken weggestemd zal worden. Ook hoeft men aan de hand van deze cijfers geen illusie meer te hebben welke kant het zal opgaan wat betreft de inflatie.

De hogere voedselprijzen die het gevolg zijn van inflatie hebben in Tunesië al geleid tot een volksopstand en de val van zittende president, die als een dief in de nacht zijn land is ontvlucht. De onrust in verschillende Europese landen, de Tunesische situatie en het leeglopen van de Ierse banken zijn tekenen dat het monetair systeem onder grote druk staat wat zich gaat vertalen op politiek en sociaal gebied.

https://www.thesilvermountain.nl/img/silver-lining.jpg

In dit verband is het des te opmerkelijker dat in de eerste twee weken van het nieuwe jaar de goud- en zilverprijzen onder druk zijn komen te liggen.

Des te meer daar in de weken van de dip de verkoop van zilver aan grote partijen enorm is toegenomen; grote partijen als Sprott die grote moeite hebben om aan zilver te komen, Bullionvault in Duitsland die meldt dat hun zilvervoorraad op is vanwege een grote vraag en de US Mint die in twee weken er een maandproductie door heen gedraaid hebben.

Naast deze harde gegevens circuleren nog allerlei theorieën over grote partijen die de belangrijke maart expiratie van zilver willen gebruiken om de Comex beentje te lichten, en dat daarom om de schade enigszins te beperken de grootbanken nu druk bezig zijn om de goud- en zilverprijs te drukken zodat men hun shortposities tegen een niet al te hoge prijs kan terugkopen. Dat zou betekenen dat de zilverprijs vanaf februari weer flink zou kunnen gaan oplopen. Maar wat waar is?

De zilver- en goudmarkt kenmerkt zich door een grote mate van ondoorzichtigheid, en de CFTC, de regulerende instantie bij uitstek, heeft juist eind vorige week besloten de grootbanken ook onder de nieuwe wetgeving vrij spel te blijven bieden in hun manipulatie.

Hoelang het ook duurt, er zal een dag komen dat de Comex en LMBA in London hun deuren zullen moeten gaan sluiten en de zilverprijs door de vrije markt bepaald zal gaan worden. Ongetwijfeld zullen deze dan failliete entiteiten wel weer in een of ander overheidsorgaan ondergebracht worden om de burger voor de schade op laten draaien, maar ik zal de dag toejuichen.

Een opmerkelijk fenomeen doet zich trouwens voor bij een dip in de goud – en zilverprijzen: wanneer de prijs stijgt neemt de vraag bij particulieren toe, en bij een dalende prijs zakt de vraag. Een verklaring hiervoor zou de menselijke emotie kunnen zijn, die bij een dalende prijs geremd wordt door zijn angst voor verlies, en bij een stijgende prijs mee wil profiteren van het feest, ongeacht de hoogte van de prijs.

Als we het echter over investeren hebben is er niets mooier dan veel bloed in de straat, omdat dit mooie koopkansen biedt.

En heeft u al fysieke edelmetalen of daaraan gerelateerde aandelen in bezit, is het zaak om u niet uit uw positie te laten jagen; de grote kooplust van de grote partijen moge hierin tot voorbeeld zijn.

Al met al lijkt het erop dat we het eindspel in de zilvermanipulatie naderen. De laatste stuiptrekkingen van het kartel zullen waarschijnlijk heftig zijn, maar de beloning door rustig af te wachten met wat muntjes in uw spaarsok zal navenant zijn.

Zilverpaul, www.silverstocks.nl

Posted in Columns and tagged , , , , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

151 Reacties op Every cloud has a silver lining

 1. basilicum zegt:

  @Richard
  Heb dezelfde ervaring met Kronwitter. Geen nood: je levering komt wel, maar het kan tot een maand duren.

  |
 2. Jullie zegt:

  Ik zei inderdaad sommige mensen, want heus niet iedere gold of silver bug geloofd dit.

  |
 3. Johan zegt:

  Jullie :
  @ Pieter, het is minder aantrekkenlijk om goud en zilver te kopen. Vooral voor grote fondsen wordt het kopen van electronisch goud en zilver gewoon duurder hierdoor, en dus minder aantrekkenlijk.
  Het helpt wat om de prijs omlaag te krijgen.
  Hier nog het artikel op ZH over Alan Greenspan en de goudstandaard : http://www.zerohedge.com/article/stunner-gold-standard-fully-supported-alan-greenspan
  We kennen natuurlijk allemaal al Alan’s beroemde artikel uit 1966 ( google maar, Alan Greenspan 1966 ) , en dat hij misschien al langer pro-gold standard is.
  Sommige mensen geloven dat Alan Greenspan destijds expres de rente’s omlaag heeft gedaan en voor veel geld creatie heeft gezorgt, zodat de papieren Dollar zo snel mogenlijk ten onder gaat.
  Het is een radicale theorie, het antwoord erop zullen we denk ik nooit weten, is Greenspan dan toch een goede, of is hij gewoon nog die slechte man ? Het antwoord laat ik in het midden.

  Sommige mensen? Dat heb ik hier inderdaad beweerd, maar wat je zegt denk ik ook. We gaan het waarschijnlijk nooit weten……

  |
 4. Jullie zegt:

  @ Pieter, het is minder aantrekkenlijk om goud en zilver te kopen. Vooral voor grote fondsen wordt het kopen van electronisch goud en zilver gewoon duurder hierdoor, en dus minder aantrekkenlijk.
  Het helpt wat om de prijs omlaag te krijgen.

  Hier nog het artikel op ZH over Alan Greenspan en de goudstandaard : http://www.zerohedge.com/article/stunner-gold-standard-fully-supported-alan-greenspan

  We kennen natuurlijk allemaal al Alan’s beroemde artikel uit 1966 ( google maar, Alan Greenspan 1966 ) , en dat hij misschien al langer pro-gold standard is.
  Sommige mensen geloven dat Alan Greenspan destijds expres de rente’s omlaag heeft gedaan en voor veel geld creatie heeft gezorgt, zodat de papieren Dollar zo snel mogenlijk ten onder gaat.
  Het is een radicale theorie, het antwoord erop zullen we denk ik nooit weten, is Greenspan dan toch een goede, of is hij gewoon nog die slechte man ? Het antwoord laat ik in het midden.

  |
 5. rinse zegt:

  kan de daling van zilver ook te maken hebben met het feit dat de economie toch erg slecht staat?
  kijk maar eens naar de baltic drai..
  zilver is toch een product wat in veel andere dingen zit verwerkt?
  dus alleen manipulatie, of ook gewoon vraag en aanbod?
  als de de industrie toch al goed is voor meer dan 50% van de vraag, en ze verkopen minder, dan is het toch logisch dat de vraag ook minder word?
  dan kan iedereen zeggen dat de vraag naar fysiek voor beleggingen toe neemt, maar hoeveel is dat de percentage van wat de vraag in de industrie vermindert?

  |
 6. Safi zegt:

  Ik ben aan het lezen in The Warren Buffet Way Second Edition van Robert G. Hagstrom met een van de vele interessante hoofdstukken getiteld The Psychology of Money. Een citaat.

  “The succesful investor is often the person who has achieved a certain temperament – calm, patient, rational. Speculators have the opposite temperament: anxious, impatient, irrational. Their worst enemy is not the stock market, but themselves. They may well have superior abilities in mathematics, finance, and accounting, but if they cannot master their emotions, they are ill suited to profit from the investment process.”

  ” Buffet, who once remarked that ” the only value of stock forecasters is to make fortune tellers look good”, makes no attempt to anticipate the periods in which the market is likely to go up or down. Instead, he keeps an eye on the general emotional tenor of the overall market, and acts accordingly. ” We simply attempt,” he explains, ” to be fearful when others are greedy and to be greedy only when others are fearful.” ”

  Ik moet zeggen: ik heb de laatste maanden weer veel geleerd over mezelf! Pijnlijke, maar wel uitstekende lessen.

  |
 7. Johan zegt:

  temp242—->leap2020 ;-)

  Gerard—> het is inderdaad wonderlijk te noemen hoe de kneusjes van RTLZ weten vol te houden hoe super alles gaat en hoe ze vooral nergens bang voor zijn want alles komt recht. Heb me ziek gelachen na de crash van Lehman, ze wisten gewoonweg niets te vertellen dan tja, schuldencrisis…..probleempje. En hoor je nu de oplossingen? Neen, het is struisvogelpolitiek ten top. Another gaf al eens aan dat de prijs van goud op de comex enorm in elkaar kan zakken op het moment dat men beseft dat er geen fysiek te halen valt.
  Dan dumpt men haar contracten om ergens anders te gaan opeisen. Dat is nu niet het geval maar als het met flinke procenten gaat dan kan dit dus de verklaring zijn. Verder verwacht ik wel problemen dit jaar maar geen ineenstorting van de Euro of iets dergelijks. We hebben een overgangsjaar naar de nieuwe werkelijkheid, die van de vergane rijkdom en nieuwe realiteit van het harde werken en produceren ipv goochelen met cijfertjes en daar je brood mee verdienen.

  |
 8. Safi zegt:

  Nog een verklaring voor de dalende prijzen (las ik in een nieuwsbrief waarvoor ik betaal) kan zijn dat de kleinere investeerders in paniek raken en hun goud en zilver van de hand doen. Net zoals dat ze pas kopen als de prijzen gaan stijgen.

  |
 9. ZackZilver zegt:

  @temp242
  Bedankt voor het antwoord. En … het is idd een monetair zootje in de EU en de US, om het maar zwak uit te drukken.

  |
 10. Pieter zegt:

  Hallo misschien een domme vraag maar wat betekent het concreet Marginverhoging van 60% !!! door de CME group (futures).
  Wat heeft dat dan te doen met de prijs van PM’s?

  |
 11. Gerard zegt:

  De marginverhoging van CME group:
  Initial and Maintenance margins were just increased in everything from 10 Tr Oz Gold Futs, Comex 100 Gold Futures, Comex Miny Gold and Silver, E-mini Gold and Silver, Comex 5000 silver futures to Silver trade at settle. Also added were Copper, Iron Ore, propane, butane, and other nat gas.

  The rates will be effective after the close of business on Friday January 21, 2011

  Aldus de letterlijke tekst. Dan moet maandag dit effect voorbij zijn.

  |
 12. High Five zegt:

  Ik betaal voor een brood 2.35, 5 jaar geleden was dat 1.80 = 30% in 5 jaar.
  Ik betaal voor diesel 1.25 5 jaar geleden was dat 0.85 = 33% in 5 jaar.
  Ik geloof dat we tegenwoordig in de communistische heilstaat leven waar de media en de politici je lachend de grootste leugens vertellen. Wat wou je eraan doen vriend ?. De inflatie is gewoon 2.1% en als wij dat zeggen is dat gewoon zo.

  |
 13. Gerard zegt:

  Toevallig RTLZ nieuws gezien? Daar stond men heel trots te vertellen dat de inflatie “slechts” 2,1% is op jaarbasis.
  Benzine van 1,49 naar 1,69 + 2,1%
  Glas bier in de kroeg van 1,80 naar 2,00 is + 2,1%
  Een brood van 1,60 naar 2,00 is + 2,1%
  Koffie… + 2,1%
  Suiker…. + 2,1%
  Wegenbelasting…. + 2,1%
  Hoe lang wil je de lijst hebben?

  Die Mathijs Bouman en Schoenmakers hebben echt op een andere school gezeten dan ik.
  Dit is de moderne wiskunde.
  We kunnen gewoon onze telmachientjes weggooien. Gewoon alles 2,1%. Klopt altijd.

  |
 14. Gerard zegt:

  Toevallig RTL4 nieuws gezien? Groot nieuws! Crisis is “helemaal” voorbij! Het heeft ons nog nooit zo goed gegaan. Waar maken we ons nog druk over?

  |
 15. Gerard zegt:

  @Marc,
  Maart kan ik alvast verklappen: herfinanciering Spanje + Italie……wordt vervolgt….

  temp242 :Beste Martijn,En straks Duitsland, die mensen zijn het kots en kotsbeu dat zij de potverteerders binnen de Euro mogen onderhouden. MVG.

  Ja maar Duitsland zit wel in dezelfde boot als de PIGS+IB landen. De boot heet Tatanic…
  Het maakt natuurlijk wel verschil op je voor in de Tatanic zit of achter. Want EEN kant gaat het eerste onder.

  Waarom zonder reden de zilver en goudprijzen dalen?
  Wel, dezelfde reden als de vorige keer. Marginverhoging van 60% !!! door de CME group (futures).
  Op lange termijn is dat niet zo verkeerd. Het maakt de prijs “zuiverder” door minder speculatie.

  |
 16. Martijn zegt:

  Het ligt voor de hand dat binnen afzienbare tijd de eurozone uit elkaar valt. De situatie is onhoudbaar. Maar wat zullen de consequenties zijn? Wat zijn de gevolgen bij een eventuele herwaardering van ‘onze’ valuta?

  |
 17. temp242 zegt:

  Beste Martijn,
  En straks Duitsland, die mensen zijn het kots en kotsbeu dat zij de potverteerders binnen de Euro mogen onderhouden. MVG.

  |
 18. RB zegt:

  Als je al deze financiele (en alledaagse) wanorde bij elkaar optelt, is Homo Sapiens toch wel de kneus van het dierenrijk. Elke keer als je denkt dat de puinzooi niet groter kan worden, staat een volgende dorpsgek wel weer op met het volgende financiele rampenplan. Hilarisch. ;-)

  |
 19. Martijn zegt:

  Het zou me niet verbazen als Ierland als eerste land besluit te defaulten en uit de eurozone stapt. Als ik me niet vergis zijn daar over een paar maanden nieuwe verkiezingen.
  Er is niets opgelost…

  |
 20. Marc zegt:

  @ Ali B
  Dank u voor de gebeden, daardoor heb ik vandaag wat bijgekocht.

  @ temp 242
  Bedankt voor de uiteenzetting, in ben erg benieuwd wat Maart/April/Mei gaan brengen.

  |
 21. Ethan zegt:

  Oh ja,

  ook interessant:
  http://urbansurvival.com/week.htm

  en een heeeeeel stuk alternatiever:
  http://www.halfpasthuman.com/

  |
 22. Ali B zegt:

  Damens en heren, het is allemaal mijn schuld. Ik heb afgelopen week hard zitten bidden met de vraag of de almachtige goud en zilver omlaag zou willen sturen. Ik wil namelijk ook graag in goud en zilver investeren maar ik ben een beetje laat.. en instappen bij lagere koersen voelt voor mij beter aan.

  Mijn oprechte excuses voor het ongemak. Ik zal proberen mijzelf beter in bedwang te houden in de toekomst.

  |
 23. temp242 zegt:

  Beste Zack Zilver en Marc,

  Welnu, de meeste Europese landen moeten medio maart, uiterlijk einde mei 2011 op de internationale markten geld gaan lenen, en niet om in de financieringsbehoeften van het land in kwestie te voorzien, maar wél om de intresten van de schulden op de schulden te gaan financiëren. Ierland, bijvoorbeeld is faillieter dan failliet, zo erg zelfs dat de ECB oogluikend toestaat dat de Ierse Centrale Bank dan maar zelf de euro’s bijdrukt. Ongehoord dat een failliet land zélf dan ook nog geld (euro’s) mag bijdrukken. Ook uitkijken naar de obligatieplaatsing(men verwacht een ONGELOOFLIJK hoog bedrag van Italië, stel je even voor als we ze in Italië weldra een andere premier hebben, wat valt er dan niet allemaal uit de kast daar! Over Spanje zullen we maar zwijgen, want alles Spanje valt is dit waarschijnlijk per direct het einde van de Euro, Europa heeft gewoonweg niet genoeg middelen om Spanje te redden.De ECB koopt elke maand voor miljarden staatsobligaties op die geen kat meer wilt, in Amerika koopt de overheid al maanden de aandelen op, niemand wil ze. De dag als Europa afkomt met de Euro-obligatie, weet dan dat het systeem definitief afgedaan heeft, want de enigste die dan het failliete Europa kunnen gaan redden zijn de naïve (obligatie)spaarders, en de mensen (dertigers/veertigers) die aan pensioensparen doen, ZIJ gaan de schulden van de failliete landen doen afbetalen, het is niet onwaarschijnlijk dat pensioenfondens aangeslagen gaan worden, en jij maar denken dat je voor een (goede) oude dag aan het sparen was, niet dus, als al deze dingen realiteit (dreigen) te worden, weet dan dat het begin van het einde in zicht is.Het einde van dit systeem is in gang gezet in 2007 en kan ten hoogste uitgesteld worden medio maart-mei 2011. Als al deze feiten zich als een roller coaster gaan afspelen binnen een periode van twee-drie maanden, dan kan men spreken van een financiële kernbom in Europa.
  Vraag is ook wie gaat er het eerste gebombardeerd worden, Amerika of Europa, als Amerika als eerste onderuit dreigt te gaan, bijvoorbeeld met een daling van de dollar van 5/7% op dagbasis, en dit gedurende opeenvolgende periodes, zijt er dan maar heel zeker van dat Amerika alles op alles gaat zetten om Europa mee de dieperik in te sleuren. MVG.

  |
 24. Johan zegt:

  Ruik ik hier paniek? Ben wel verrast dat ik enkele weken geleden de enige was die verwachtte dat zilver zou gaan dalen en nu er meerderen zijn. Wat een strakke zenuwen mensen, denk dat volgende week weer opwaarts zal gaan……….zo niet, doe er uw voordeel mee.

  |
 25. High Five zegt:

  Ook hierom ben ik geen moment bang dat ik verlies lijdt op mijn zilverbelegging. zoals Max Keiser dat noemt. De china put.

  http://www.zerohedge.com/article/chinese-silver-demand-surges-four-fold-just-one-year

  |
 26. zilver goud zegt:

  Mensen ik weet dat dit niets met zilver of goud temaken heeft maar als dit verhaal klopt zal er een verschuiving komen die ze weer ga niet kent en die zal de economiseercrisis op de achter grond doen belanden.

  Italianen claimen doorbraak in koude kernfusie
  http://www.scientias.nl/italianen-claimen-doorbraak-in-koude-kernfusie/23559

  als dit klopt verkoop ik morgen me zilver en koop aandelen van dit bedrijf als dit kan natuurlijk?

  |
 27. High Five zegt:

  @Marc Ik ben het helemaal met je eens. Ik (en verwacht de rest ook niet) zit dan ook niet een fractie van een seconde in de rats. Ik ben alleen bang als ze de edelmetalen gaan confiskeren. Ik hoop dat de sheeple zich mogen beschermen

  |
 28. Marc zegt:

  @ allemaal

  Ik lees al een hele tijd deze blog.
  Toch valt mij op dat het afgelopen jaar het glas halfvol was.
  Nu echter, is ineens het glas half leeg.
  Zilver stijgt nu niet maar daalt en iedereen zit in zak en as.
  Deze ups en downs in de zilverprijs zijn niets voor mensen met een zwak hart.
  Indien je zilver aanschaft is dit een lange termijn belegging.
  Waarom? Omdat de kaarten op tafel liggen zoals ze nu eenmaal liggen.
  Zijn de schulden van Griekenland, spanje, ierland, Amerika enz, verdwenen?
  Nee.
  Zijn de dollars van Ben soms NIET uit het niets bijgedrukt?
  Nee.
  Gaan de voedselprijzen NIET omhoog?
  Nee.
  Ik heb vandaag weer zilver bijgekocht bij Rolf.
  Ik ben er voor 200% van overtuigd dat ik hiermee mijn toekomst verzeker.

  @ temp242
  Wat weet jij wat wij niet weten?
  Ik weet dat ik op termijn een goede investering doe, maar Maart of April is een hele korte termijn.

  |
 29. High Five zegt:

  Ik vind het wel merkwaardig dat de US mint op volle toeren draait en dat de zilverprijs daalt. Vooral omdat het tarwe explodeert in prijs vandaag (20 dollar erbij) en ook aandelen eindigen vandaag hoger. Tarwe lijkt trouwens een bodem patroon af te ronden. Ik verwacht hogere, veel hogere tarwe prijzen.
  Op infowars:

  Ik ga wat V for Victory you are the resistance posters uitprinten en opplakken.
  Ik ben zo BOOS op de banksters!!!!. Laten we iedereen wakker maken.

  |
 30. Jullie zegt:

  RB , geduld is een schone zaak :)

  Het is trouwens wel grappig om de MSM te lezen, weken, maanden lang werd er bijna geen woord over goud en zilver gesproken, de grote fraude zaak van JPM werd angstig stil gehouden door tenminste de MSM. En nu nog steeds.
  Maar ‘grappig’ is het wel om te zien dat ze nu allemaal schreeuwen : GOUD ZAKT ! GOUD ZAKT !

  Op Marketwatch is AP ook weer terug, voor degene die deze dame of heer kennen. Amusant ! :D

  |
 31. ZackZilver zegt:

  @temp242
  Hoezo, als ik vragen mag?

  |
 32. temp242 zegt:

  Beste RB, even geduld,rond medio maart-april-mei 2011 gaat er een financiële kernbom af in Europa. MVG.

  |
 33. RB zegt:

  Buyers, who have legally contracted to take physical delivery of metals, are said to be accepting large, paper bribes to accept a cash settlement instead

  Bron:http://www.stockhouse.com/Community-News/2011/Jan/19/Gold-and-silver-default-scenarios

  Hopen dat dit nu echt het laatste gespartel is. Damn, ik wil zilver zien exploderen.

  |
 34. Richard zegt:

  Okee bedankt. Ben ik weer gerustgesteld!

  |
 35. RB zegt:

  @ Richard

  Heb ik ook meegemaakt. In hun algemene voorwaarden staat dat ze 3 weken over de levering mogen doen. Men communiceert nogal slecht bij Kronwitter, aber das Silber kommt immer. ;-)

  |
 36. snotterbel zegt:

  Kronwitter is wel legit. het kan soms wat lang duren!

  |
 37. Richard zegt:

  11 dagen geleden heb ik wat goud en zilver gekocht bij Kronwitter Münzen in duitsland. Ik had hier goeie ervaringen mee in 2010. Vooral zilver kun je er goedkoop kopen en ze leveren snel.

  Maar het is nog steeds niet geleverd! Zij zeggen dat ze het geld nog niet hebben ontvangen. Maar mijn bank zegt dat ze het geld wel hebben ontvangen!

  Wie heeft hier ervaringen mee? Ben ik mijn geld kwijt of zit het nog in de pijpleiding ergens?

  |
 38. High Five zegt:

  Bij een muntcrisis wellicht bullion konfiscatie. Houdt niet alleen bullion aan maar ook mijnbouwaandelen.

  http://www.youtube.com/user/SGTbull07#p/u/12/dDOCjgGdMdA

  |
 39. Jullie zegt:

  Volgens mij staat er een artikel op Zerohedge dat de Comex de kosten voor goud en zilver WEER heeft verhoogd, met 6%, samen met wat andere grondstoffen.

  Dit zou een goede verklaring kunnen zijn waarom de prijs daalt, het aanschaffen van goud, op in ieder geval de electronische beurs, is minder aantrekkenlijk.

  Het is een teken aan de wand dat ‘ze’ echt wanhopig moeten zijn.
  ( heb het artikel op ZH niet gelezen, maar kreeg een tip )

  |
 40. Ethan zegt:

  Naar aanleiding van de reacties m.b.t. Alex Jones:

  Nog even lees- en luistertips:

  Joseph P. Farrell – Babylon’s Banksters.

  Daarnaast kan ik echt al zijn interviews ook aanraden. O.a. te vinden op:
  http://www.thebyteshow.com/JosephPFarrell.html

  Ben ook heeeel benieuwd of, zoals Farrell het noemt, de NAZI International een rol speelt in de huidige economische onrust. Martin Bormann, financiele specialist van Hitler, is niet omgekomen tijdens de oorlog en heeft in de loop van de jaren ’60 nog (met eigen handtekening!) geld opgenomen bij het kantoor van Deutsche Bank in Buenos Aires.. en dat hij een soort van Dick Cheney is, maar qua persoonlijkheid “zonder Cheney’s lieve, menselijke en warme kant “. Als je hem geld schuldig was, dan kon je beter maar zorgen dat je je spullen voor elkaar had op ‘pay day’. Mogelijk dat er een reden is waarom bepaalde overheden angstig lijken te zijn en extra geld vragen zonder enige vorm van toezicht daarop?!?

  Ander boek:

  William Bramley – The Gods of Eden

  Over de rol van religie en ook een stuk over bankiers als bron van menselijke conflicten…en de invloed van een mogelijke groep ‘bewaarders’/'voogden’ van de Aarde…

  |
 41. zilver zegt:

  Als je nog geen zilver hebt, dan zou ik nu al zeker 25% besteden van het bedrag dat je er aan wil uitgeven. Hoe meer het zakt, hoe hoger je dat % laat gaan.
  Vanaf je voelt dat het echt terug gaat stijgen, koop je ineens tot je 100%

  |
 42. High Five zegt:

  @carine Wanneer je moet kopen weet je nooit. Als je vertrouwen hebt, zoals ik, dat zilver uiteindelijk boven de 500 dollar komt maakt het niet zoveel uit of je op 23 of op 27 euro koopt. Normaal gesproken is het beste als je geregeld iets koopt. Iedere maand of ieder kwartaal etc. Het nadeel bij zilver is wel dat je minder betaalt als je veel besteld en je hebt te maken met transport kosten.
  Je moet wel bedenken dat je bij zilver te maken hebt met een fysieke markt en een papieren markt.
  Als iedereen zijn papieren zilver omwisselt in fysiek zilver dan zijn de voorraden zilver op. Als de naked shortposities (zilver verkoopkontracten zonder dat je het zilver bezit) er af worden gehaals zal de zilverprijs stijgen.
  De muntproduktie (en dus de vraag naar fysiek zilver) op dit moment op een alltime high is.
  Centrale bankiers zullen staatsobligaties blijven opkopen en geld blijven creëren.

  Kortom de fundamenten zijn enorm bullish. Echter, het kan altijd dat de markten crashen en partijen moeten vanwege hun margin verplichtingen verkopen, dan wordt zilver ook in de uitverkoop gedaan en kan de prijs dalen.
  Hoe slechter het zal gaan met de economie, hoe meer geld de centrale bankiers zullen gaan drukken en hoe hoger de zilverprijs zal gaan.
  M.a.w wees niet bang voor veel volatiliteit op de markten.

  Het zilver is op dit moment het goedkoopst in Duitsland vanwege de BTW. Persoonlijk heb ik geen ervaring met het bestellen van zilver in Duitsland. Ik heb al al mijn spaargeld in goud en zilver dus ik kan niks meer doen.

  |
 43. silvershadow zegt:

  @ carine
  Als het op dit blog doodstil wordt zoals 1,5 jaar geleden en met weinig opgewonden commentaren dan kan je rustig kopen. ( En dan heb ik een voorkeur voor duitsland vanwege het BTW verhaal)
  Laat nu de hete lucht maar uit de ballon lopen, dus ik zou zeggen ” enyou the ride” naar beneden!

  |
 44. ZackZilver zegt:

  De overheden, zowel globaal, centraal als lokaal alsmede de bankiers hebben geen andere keuze dan meer en meer en meer politiek geloofsgeld te arrangeren.
  Democratie zoals wij dat kennen is nu eenmaal gemaakt voor de vervulling van de bijkans onbeperkte lusten van het het volk. En het volk wil geen beperkingen, geplande achteruitgang. Dat gaan ze vandaag op het Malieveld weer duidelijk maken.

  Goud en zilver zijn momenteel mi ongelooflijk goedkoop. En ze zullen waarschijnlijk nog goedkoper worden. “Onze” vijanden zijn nu eenmaal sterke en slimme spelers.

  Ze gaan echter wel verliezen. De natuur is nu eenmaal machtiger. Kijk maar naar die inmiddels talloze lelijke “make over” botox, siliconen en strak getrokken voor zolang het duurt “mensen”.

  |
 45. carine zegt:

  WAAR KUN JE HET BESTE ZILVER KOPEN ,?
  AAN WELKE PRIJS ZOU U NU KOPEN ,?.
  OF NOG EVEN WACHTEN ,?

  |
 46. Zarathustra zegt:

  RB :Kortom, het kan alle kanten op.

  Basically, er bestaan geen zekerheden in het leven. Behalve dan de dood en belastingen, dixit Ben Franklin. Persoonlijk denk ik dat zilver vroeg of laat weer zal stijgen tot boven de 30 dollar/ounce maar ik kan dat niet hard maken net zomin als anderen. Wat Wouter zegt is zeer juist: wie de toekomst accuraat kan voorspellen wordt zo rijk als de zee diep is. Bij beleggen kan je enkel op kennis (van de economie, het product zelf, het verleden, de actualiteit), redeneervermogen en intuïtie (bij gebrek aan volledige kennis) vertrouwen en winst of verlies draag je zelf: free will’s a bitch. De toestand van de wereldeconomie (vooral de VS en in mindere mate de EU), de status van zilver als industriële grondstof (het wordt op grote schaal ge -en verbruikt dus de voorraden nemen snel af, in tegenstelling tot bv goud) en het feit dat edelmetalen weliswaar in waarde kunnen dalen maar nooit waardeloos worden doen mij besluiten dat ik een goede keuze heb gemaakt en ik zal niet snel verkopen, in tegendeel. Bezit van fysieke edelmetalen (puur dan nog) lijkt mij het verstandigste in deze economisch woelige tijden, zeker voor de kleine belegger en niet-economist/financieel specialist zoals ik er een ben. Geld op de bank zetten is dwaas (je verliest beetje bij beetje om een ander rijk te maken) en aandelen hebben grote risico’s (als het bedrijf failliet gaat ben je ws alles kwijt), de vooraden edelmetaal in de wereld zijn eindig en zeldzaam dus waardevol. Daarbij heb ik geen cent vertrouwen in Bernanke, Trichett en co en politici moeten zowat de meest onbetrouwbare en leugenachtige individuen op deze aarde zijn (wat zij zeggen heeft eerder de kans onwaar dan waar te zijn en de meesten kijken enkel naar hun eigen hachje en het winnen van de volgende verkiezingen). Geld kan verdampen, aandelen vergaan, maar zilver en goud zullen altijd blijven bestaan. Het gaat mij hierbij eerst en vooral om financiële veiligheid op de lange termijn, come what may. Rijkdom is een pipedream en geld maakt niet gelukkig, alleen heb je er jammer genoeg wel redelijk wat van nodig om betrekkelijk comfortabel te kunnen leven.

  |
 47. Gerard zegt:

  O sorry factoren, geen facturen…

  |
 48. Gerard zegt:

  @Fix
  TA specialisten hebben het vaak mis, dat is waar. Maar er speelt meer.
  Banken hebben er alle belang bij dat alles positief blijft. Als de Tatanic al bijna gezonken is dan zeggen deze economen nog dat de boot vanzelf weer boven komt. Ga maar rustig slapen. Zeker NIET vluchten in de reddingsboten.
  Nico Bakker is ook zo’n echte TA lijntrekker. TA moet je alleen zien als hulpmiddel om een aan of verkoopmoment te bepalen.
  Ga “ALTIJD” uit van de fundamentele analyse, pas dan gebruik je het hulpmiddel “technische” analyse. Maar boven alles gebruik je ook nog de algehele economische trend. Bijvoorbeeld: Indien de
  economische groei 5% bedraagt, dan stap je zeker niet meer in aandelen, maar plaats je stoplosses. Dan ga je over op 20 a 30 jarige obligaties. Maar bankeconomen blijven je liefst aandelen aansmeren. Er is dus veel eigenbelang.
  En inderdaad. Het blijft vaak moeilijk wat de toekomst betreft. Dat komt omdat er in de ecomie “honderden” facturen een rol spelen en kunnen spelen.
  Maar ja, denk maar zo, indien toekomst voorspellen echt makkelijk was, dan verdiende er niemand niks…

  |
 49. RB zegt:

  Kortom, het kan alle kanten op.

  |
 50. Gerard zegt:

  @Thijs
  P/E ratio, moet je bij veel miners niet naar kijken. Veel juniors draaien helemaal niet op winst. Ze draaien op geld van investeerder + goede vindplaatsen en overnamegebieden.
  P/E ratio is uiteraard wel van belang bij grote producers zoals Barrack, Goldcorp, Rio Tinto, enz.
  Bij risicovolle miners moet je wel werken met stoploss tussen 20% en 30% (afhankelijk van de volaliteit). Ze stijgen ook zomaar 100% in enkele weken soms, en die wil je niet verliezen, maar ook de verdere stijging wil je niet missen.

  De bodem voor zilver ligt op de vorige bodem, 26,50. Kan ook nog wel 25,25 worden. Als die daar doorheen gaat dan gaat het snel verder. Dan ligt de weerstand op 23, de dieptepunt midden oktober. Het 200MA zou dan de bodem zijn en die ligt op 21,85.
  Dus die kan nog wel even. Voorlopig ga ik van de bodem van 25,25 uit.
  Maar de sterke opwaardse trend is er wel degelijk uit. In het gustigste geval hetzelfde als goud “zijwaarts tot dalen”.
  Fundamenteel blijft zowel goud als zilver goed natuurlijk. De economie gaat wel degelijk wegzakken tegen Q3 misschien al Q2. Tja, en dan komen de schulden weer om de hoek, deze keer als een mokerslag!
  Vlak voor de 3e bull-fase van goud ga je eerst behoorlijk corrigeren. Tenminste dat was bij de vorige 3e fase ook het geval. 3e fase, ook wel maniafase kent meer dan 1000% op minder dan 10 maanden (gelijk 1979 – 1980). Vermoedelijk is dit nu ook zo.

  |